Tanzania- Jatropha omheining rondom luchthaven produceert biodiesel

Jatropha notenJatropha is hét energie-gewas voor droge marginale gronden. Het Nederlandse bedrijf Diligent Energy Systems plant momenteel ruim 7000 hectare jatropha aan rondom Kilimanjaro Airport in Tanzania. Uit de oliehoudende noten van deze tropische struik wordt biodiesel geproduceerd. Terwijl de lokale boeren een soort pachtrecht krijgen en de noten doorverkopen aan Diligent profiteert de luchthaven van de vermindering van stof dankzij de omheining van jatropha. Diligent verkoopt de biodiesel door aan bedrijven in de regio die door de onbetrouwbare stroomvoorziening noodgeneratoren gebruiken. Directeur Ruud van Eck schat in dat ruim 1000 boeren aan een inkomen kunnen worden geholpen. ‘Jatropha leent zich ook voor intercropping. Boeren kunnen ertussen voedselgewassen als bonen telen. ‘In 2007 verwacht hij 1 miljoen liter te kunnen produceren en deze zowel in Afrika als het westen te kunnen verkopen (OneWorld). [disclaimer: dit lijkt een heel aardige oplossing, maar de auteur van dit stukje is zich ervan bewust dat in andere gevallen grootschalige teelt van energiegewassen tot ernstige ecologische en sociale problemen kan leiden]

  1. 1

    Goeie zaak. Iedereen een beejte rijker. En zeer toekomst bestendig. Die aardolie uit de grond gaat toch echt een keer opraken.

  2. 2

    Lijkt me duidelijk. Alle papaverboeren in Afghanistan vanaf nu Jatropha kweken en verkopen aan de Nederlandse militairen die er hun trucks en helikopters op laten rijden en vliegen!