Tamiflu hamsteren ?

De afgelopen weken is Nederland massaal, veelal via het internet, de griepremmer tamiflu gaan hamsteren. Tamiflu onderdrukt en verkort de verschijnselen van gewone griep en zou bij een uitbraak van een pandemie de verspreiding kunnen remmen. De overheid heeft al zo’n vijf miljoen pakketjes tamiflu en relenza besteld en ze denkt daarmee een eventuele pandemie te kunnen beteugelen. Kwade tongen zien een complot en een verband met de doelstellingen van de Club van Tien Miljoen. De bange burger neemt het zekere voor het onzekere en slaat aan het hamsteren.

De wetenschapssite KennisLink zette de zin en onzin van eigenhandig tamiflu hamsteren op een rij en ondervroeg vier deskundigen: Tamiflu hamsteren? (KennisLink). Ondergetekende heeft dit weekend met de cursor boven “bestel” gehangen, maar besloot bij het zien van de prijs dat het toch maar beter was een borrel in te schenken. En wat doet u.. hamsteren of schenken?

 1. 1

  Het zijn eigenlijk twee gokken. Al zou het 1000 euro kosten, als het je zeker redt bij een zekere besmetting dan koop je het. Maar ja.

  Hamsteraars is misschien niet het goede woord. Deze jagers-verzamelaars zijn de mensen die ook meedoen met de Postcode-loterij. Het kan verkeren.

 2. 2

  Horende bij een risicogroep zou het op zijn zachtst gezegd vervelend zijn als de vogelgriep onder mensen uitbreekt. Maar tot nog toe moeten we ons eerder druk maken om de hoeveelheid vogels die geruimd gaan worden. Dus ik koop niets en hoop maar dat de overheid een beetje wil opschieten met zooi inkopen.

  Overigens moet je die middelen gebruiken bij de allereerste tekenen van griep, anders werkt het niet. Dan kan ik wel elke week beginnen voor de zekerheid, schiet weinig op :)

 3. 3

  Mensen zouden ook fruit en groente kunnen gaan eten of kunnen proberen niet in elkaars gezicht te hoesten en de kantoren te luchten. Pillen hamsteren is debielengedrag (net zoals meedoen met de staatsloterij of bellen naar Idols/Belspelletjes), met het kweken van wat weerstand in het lijf zouden we meer opschieten.

 4. 6

  Dit effect is precies waar de hype voor bedoeld was: het spekken van het medisch/pharmaceutisch complex. Er is geen virus dat de mens tot mens kan besmetten. Het kan ontstaan. Ja, dat kan altijd. Dat kan al 4,6 miljard jaar. En mensen kunnen dood gaan. Dat kan ook al heel lang. Wat willen we nu? Alle vogels ter wereld afslachten uit voorzorg? Hoe gestoord zijn we eigenlijk met z’n allen?

  Het is allemaal angst.
  Het is gegenereerde angst.
  Het is bewust gegeneeerde angst.

  Niet doen dus, die borrel is prima.