In een recente peiling bleek dat, als er op dat moment verkiezingen zouden worden gehouden, D66 op 22 zetels uit zou komen. De kiezer wil D66 belonen voor de uitstekende manier waarop fractievoorzitter Pechtold oppositie voert. Kiezers met een geheugen (en dat zijn er niet veel) zullen door deze ontwikkeling verontrust zijn. Want wat zal het gevolg zijn als een groot deel van de Nederlandse bevolking het oppositie voeren van D66 beloont? Dan zal het met het oppositie voeren van D66 heel erg snel afgelopen zijn. Want dan komt D66 namelijk in de regering. Hoe dat was zijn de meeste mensen, met hun goedkope ontevredenheid met het huidige kabinet, blijkbaar al lang weer vergeten.
Aan het begin van de Paarse kabinetsperiode stond er een cartoon in het dagblad Trouw, waarin een woordvoerder zei: “Wij smeken u, ruil ons toch in. Het moet nu toch duidelijk zijn – het CDA kan geen oppositie voeren, en D66 kan niet regeren.”
In de twaalf jaar die volgden heeft de partij het beeld niet kunnen veranderen. In de jaren tachtig en de vroege jaren negentig was D66 met afstand de beste oppositie-partij. De regeerperiodes die volgden waren dramatisch. In Paars I was er het stuntelen van Winnie Sorgdrager, en het cynisme waarmee Hans Wijers op Economische Zaken de oude milieu-idealen van de partij op sterk water zette. In Paars II was er de farce rondom het correctief referendum, toen D66 de regering liet vallen, om, met een snelle blik op de opinie-peilingen, snel terug te krabbelen – hetgeen onder Balkenende II nog eens dunnetjes werd overgedaan, dit keer in verband met het gekozen burgemeesterschap. De lachwekkende vernederingen die de partij zich liet welgevallen om maar aan de macht te kunnen blijven waren stuitend.
Wie wil dat D66 de beste oppositie-partij blijft, en niet een charlataneske regeringspartij, zal bij de volgende verkiezingen, met alle sympathie voor Pechtold en zijn optreden, op een andere partij stemmen.
Reacties (13)
Wat een goedkope doorzichtige aanval zeg. Een paar ouwe koeien uit de sloot trekken en daarmee doen alsof D66 in de regering enkel kommer en kwel zou zijn.
Regeren is risico’s nemen en voor iedere fout die D66 ooit maakte kan ik er een voor iedere andere bestuurderspartij bij halen.
Stel nou dat iedereen dit advies ter harte neemt. Dan komt D’66 straks uit op nul zetels en dat kan ook niet de bedoeling zijn.
We lossen het gewoon op door een variant op de Chinese nummerbordentruuk. Bent u van plan op D’66 te stemmen en geboren in een even maand, ga vooral uw gang. Bent u van plan op D’66 te stemmen maar geboren in een oneven maand, stem dan op een andere partij naar keuze.
Deze partij nooit vertrouwd. Ze willen altijd van alles, lekker in het midden, geen echte standpunten, ze regeren de ene keer links om de andere keer rechts om, beetje elitair, de linkse versie van het vvd. Beetje socialer, beetje minder streng.
D66 heeft in Paars I toch de nodige successen gehaald: homohuwelijk, euthanasiewet, winkels open op zondag.
Dat was de afwezigheid van het CDA, Martijn.
Ook een kabinet zonder CDA is een van de zaken die D66 heeft kunnen regelen en bovendien zijn de genoemde dingen veelal door D66 geinitieerd.
RogerV: hahaaha, humor, kunnen regelen, daar hebben ze 20 jaar over gedaan. En wat gaan ze nu zogenaamd regelen? Democratie is de vorige keer niet gelukt.
Berend verwijt de kiezer een kort geheugen.
Hij zelf heeft echter een heel erg selectief geheugen. Hij onthoud enkel de punten waar D66 steken liet vallen maar negeert de successen en ook nog dat je zo’n lijstje van iedere bestuurderspartij wel kunt maken. Zeer goedkope propaganda dit.
Enne op wie moet ik volgens jou dan wel stemmen? Dan kan ik ook wel even wat uit de toverdoos halen.
Hier, het nieuwe logo.
Of was het nou deze?
@Joost: Lol! Moeten ze overnemen. Beetje zelfspot is nooit weg. Politiek moet wel serieus blijven, maar graag zonder de chagrijnigheid die de laatste tijd lijkt te heersen.
Mijzelf associërend met D66, moest ik toch wel lachen om dit artikel. Het is natuurlijk matige retoriek, maar ja, ook dat kan leuk zijn!
Problematisch aan D66 vind ik wat eigenlijk ook problematisch vind aan het CDA. Je weet nooit precies waar ze voor staan en vooral wanneer ze van oppositie naar regering (of omgekeerd) wisselen, veranderen de standpunten net zo radicaal. Het D66 dat nu zo hard anti-autoritair/conservatief roept, ging in Balkenende II gewoon mee met de conservatief/autoritaire wind. Het doet me een beetje denken aan het herinneringsteken aan Petrus, dat je op kerken kunt bewonderen.