Stemronde verbetervoorstellen van de democratie

Why democracyWe vroegen jullie voorstellen in te leveren die de Nederlandse democratie beter zouden maken, en dat hebben we geweten. Het verwachte aantal stellingen werd vele malen overtroffen. Hiervoor vooral dank aan het zakkenvullende saloonblog en Telegraafspons GeenStijl, waarvan de lezers massaal voorstellen instuurden, maar ook aan het politieke forum van Fok dat na een eerste aarzeling ook hard meedacht.

Ruim 100 stellingen dus, en zelfs na het filteren van (grotendeels) dubbele inzendingen bleven er nog 65 over. Dit zorgde voor een probleem. Ons idee was namelijk om in twee stukjes alle stellingen te behandelen en deze vervolgens in stemming te brengen. Met dit aantal was dat echter ondoenlijk: wie gaat er 30 stellingen doorlezen en weet daarna nog waarop hij wil stemmen? We zouden het in veel meer stukjes moeten verdelen en zo hopeloos in tijdsnood komen.

We zochten naar een alternatief en vonden dat bij onze (flink) grotere broer Retecool! Het systeem dat bij hen wordt gebruikt voor het onderwerp “Verzin een onderschrift” was bijna wat we zochten. Maar niet getreurd, Retecool (in de persoon van Blues) bood aan de software zo aan te passen dat het bruikbaar werd voor de stemming, en een paar uur later waren we al aan het bugtesten. Bij deze een petje af voor Blues en Retecool!

Hoe gaat het in zijn werk
De stellingen zullen straks gerandomiseerd getoond worden, zonder de auteurnaam erbij. Dit om te voorkomen dat mensen wel of niet op een voorstel stemmen omdat ze de bedenker ervan kennen, of dat stellingen die bovenaan staan meer stemmen gaan krijgen dan stellingen die onderaan staan.
Rechtsonder elke stelling staat een link “zie Toelichting” en een vijftal klikbare icoontjes:
Stempaneel
Met deze vijf icoontjes kan je aangeven wat je van het betreffende voorstel vindt. Het meest linker icoontje, een “bozig” gezichtje, geef je aan dat je het een belabberd voorstel vindt, met het middelste sta je neutraal tegenover het voorstel en met meest rechter icoontje geef je aan dat het fantastisch is.
En om maar even een open deur in te trappen: als je op “zie Toelichting” klikt dan krijg je uiteraard de door de indiener gegeven toelichting te zien.

Iedereen kan in principe elke stelling beoordelen, maar dit hoeft niet. Om dubbel stemmen te voorkomen hebben we besloten dat elk IP (=nummer van je internetverbinding) elke stelling slechts één keer mag beoordelen. Krijg je het niet voor elkaar om te stemmen? De kans bestaat dan dat een collega met dezelfde internetverbinding al gestemd heeft. Maar geen nood, je kan later altijd thuis nog stemmen.

Wie wint er?
De winnaars worden bepaald door de waarde van alle stemmen bij elkaar op te tellen (-2 voor slecht, tot en met +2 voor goed). Zodra twee stellingen een gelijk aantal punten hebben, wint de stelling met het hoogste gemiddelde. De vijf voorstellen met het hoogste puntenaantal gaan naar de eindronde.

Wat ons betreft kunnen jullie nu los! Op naar de stemhokjes bij Retecool en bepaal welke stellingen naar de eindronde gaan!

Het stemlokaal is geopend tot morgen 18:00 uur.

Update 1: Zat foutje in uitleg “Wie wint er”
Update 2: Reageerder Kalief heeft een pagina gemaakt waar alle stellingen compleet met toelichting staan, voor de mensen die er op hun gemak door willen scrollen. Dank!

P.S. Mocht je jouw stelling missen, en niet weten waarom, mail mij/ons dan even en dan vertellen we het je.

 1. 2

  @1: Het gaat om de boodschap, niet om de verpakking. Daarbij, RC is geen schreeuwerige pubersite. Zeur niet, ze hebben ons maar mooi geholpen. (Constructief zijn enzo).

 2. 6

  Wat een compliment! We typen er nog jong uit voor onze leeftijd, he.

  Ik hoop dat het wat zinvolle informatie oplevert. Aangezien je nu 5punts schaaltjes hebt, kun je ook gaan denken aan het uitdraaien van een correlatie-matrix, of misschien zelfs een componenten anayse als je niet te veel missings hebt. Dan kunnen we gaan kijken of er wat dwarsverbanden te trekken zijn. Ook kunnen we kijken of bepaalde voorstellen door dezelfde mensen goedgevonden worden, en of er voorstellen zijn die haaks op elkaar staan. Ik wil wel helpen met de statistische analyse van zulks.

 3. 8

  Mmm, m’n stelling (alle overheidsuitgaven moeten openbaar worden door de afschriften electronisch op een open source site te zetten) verdwenen?

 4. 9

  Die icoontjes he, ze doen net alsof ze niet klikbaar zijn en je krijgt ook geen feedback/bevestiging van het erop klikken. Zou toch wel handig geweest zijn dat je kan zien wat je op welke stelling gestemd hebt.

 5. 11

  Precies wat Bismarck zegt, het voelt als een doofstomme in een rumoerige saloon. Maar verder alle kudo’s voor Retecool, wie ben ik om ergens over te klagen?

 6. 13

  Is er nergens een alles-onder-elkaar overzicht van de voorstellen? Ik heb niet zoveel zin om elke keer op ‘toelichting’ te moeten klikken, ik lees liever alles even door. Misschien desnoods alles in een pdf-je?

 7. 19

  Zo, zelfs met uitgebreid bugtesten is het moeilijk dit soort gigantisch hard falende fouten te voorkomen. Het is in orde, iedereen kan nu netjes stemmen.

 8. 24

  @21: Ik heb mijn democratische morele plicht ook weer vervuld.

  Leek mij toch wel erg top, als je gewoon dagelijks ff alle wetsvoorstellen kan doorlopen en met een klik tot wet of prullenbak veroordelen. Als dat nou eens fraude-ongevoelig kon…