Stefan Hulman: de bankier onder de burgemeesters

Niet alleen in de Helderse duinen gaat het er heftig aan toe, maar ook in het gemeentehuis (Foto: Flickr/inyucho)

Er eerst zelf een puinhoop van maken en dan geld van de burgers gebruiken om je hachje te redden. Het leek voorbehouden aan bankiers. Maar nu is er ook een politicus die van die strategie gebruik maakt.

Voormalig VVD-wethouder in Rotterdam, Stefan Hulman, werd in juni 2007 burgemeester in Den Helder. Het zou een soepele overgang moeten worden. Den Helder is ook een tochtgat met een haven, ook volgebouwd met troosteloze wederopbouwarchitectuur en vooral: ook arm.

Hulman kocht voor ?475.000 een leuke burgemeesterswoning, in makelaarslingo een ‘Fins Landhuis’, en zette zijn oude appartement in Rotterdam te koop voor zeven ton. Aangezien hij dat in 1999 had gekocht voor ?322.000 zou hij aan zijn stijging in de ambtelijke hiërarchie zo ook nog een leuk bedragje overhouden. (De bedragen komen uit een NRC-artikel over de affaire dat alleen voor abonnees te lezen is.)

Maar dan moet dat appartement in Rotterdam natuurlijk wel verkocht worden.

Helaas voor Hulman staat het nu nog steeds te koop. Hij heeft nu ?5500,- aan hypotheekkosten per maand, veel meer dan hij maandelijks verdient. Kortom: de burgemeester dreigt aan de bedelstaf te raken. Door zijn eigen stomme schuld. Hij had natuurlijk ook eerst een bescheiden doch representatief appartementje in Den Helder kunnen huren tot zijn Rotterdamse stulpje verkocht was.

Toch vond het college van Den Helder, zoals gezegd niet bepaald Wassenaar aan het Marsdiep, het een goed idee deze stommiteit van Hulman te belonen met ?3200,- extra per maand. Met terugwerkende kracht. En of en hoe het moest worden terugbetaald, dat kwam later wel. Zelfs Jean-Paul Votron zou er van gaan blozen.

De Nieuwediepers zijn vanzelfsprekend behoorlijk boos en hebben inmiddels 1400 handtekeningen opgehaald. Progressief Den Helder heeft aan minister Ter Horst gevraagd of de regeling überhaupt wel mag. Verder zal er 19 januari in de gemeenteraad een motie van wantrouwen van de Stadspartij tegen het hele college worden behandeld. Cruciaal hierbij zal de positie van collegepartij PvdA zijn. Die is weer ouderwets aan het zwalken, zoals alleen de PvdA dat kan. Fractievoorzitter Theo Rijnten liet oorspronkelijk weten geen probleem te hebben met de toelage, maar bleek hierover niet te hebben overlegd met de rest van de fractie, die hem terugfloot.

Graaiende VVD’ers, zwalkende PvdA’ers: wat er ook gebeurt de 19e, de gemeente Den Helder heeft in ieder geval zijn bijdrage aan het bevestigen van politieke vooroordelen in 2009 geleverd.

 1. 1

  Mooi, bijna op GeenStijlse wijze opgeschreven. Verdient een burgemeester van Den Helder minder dan 5500,- p/m? Dan is Hulman toch wel een soort Florence Nightingale onder de burgemeesters.

  (Hero Brinkman is ondertussen ook als graaiert ontmaskerd)

 2. 3

  Het NRC artikel meldt wel dat er ook mensen zijn die bewust de petitie niet tekenden omdat ze vonden dat de gemeente Hulman naar Den Helder gehaald heeft en dat er nu eenmaal een regel is die stelt dat je binnen een jaar in de gemeente waar je burgemeester bent moet neerstrijken. Ook wordt de herintrede van de ambtswoning genoemd.

  Maar dat lost Hulman’s probleem nog niet op en verklaart ook niet waarom hij per bijna vier ton wil cashen op zijn oude huis. Ook had hij zelf natuurlijk het rekensommetje kunnen maken.

 3. 4

  @3: Zoals ik in het artikel stel: Hulman had natuurlijk ook eerst een appartementje kunnen huren in Den Helder ipv meteen een kast van een huis te kopen en zich daarmee met een grote schuldenlast op te zadelen. Den Helder heeft een krimpende bevolking, dus als huizenkoper kan je rustig de kat uit de boom kijken.

 4. 5

  Het is volgens mij nog gekker: hij krijgt nog wachtgeld omdat z’n salaris in Den Helder lager is dan in Rotterdam. Maar dan is het nog een rare zaak, want volgens de regels wordt die vergoeding voor z’n huis dan in mindering gebracht op z’n wachtgeld.

  Overigens is van wethouder in Rotterdam naar burgemeester Den Helder niet echt een stijging in de hierarchie….

 5. 8

  Het college in Den Helder had Hulman maar één antwoord hoeven geven: zakken met je prijs en die tent in Rotterdam gewoon verkopen en er is niks aan de hand.
  Met bijna 4 ton overwaarde zit er toch wel wat ruimte.

 6. 9

  Het begint hier al aardig op de Ned. Antillen te lijken!!
  Wél is het leuk dat nu de VVD ook zijn HERFKENS heeft, zie je wel ..EEN POT NAT !!!
  Neo-Kapitalisten onder elkaar !!!

 7. 10

  @6: het salaris moet tussen de 6400 en 7800 euro liggen. Daar komen nog vakantiegeld (8%?) en een eindejaarsuitkering van bijna 10% bovenop.

  @1: “Hero Brinkman is ondertussen ook als graaiert ontmaskerd”… ??? Is dit off-topic, of…

  Hij wordt in het gelinkte artikeltje zelfs van diefstal beschuldigd. Daar zit natuurlijk de link met Hulsman: die wil zonder enige tegenprestatie 4 ton op zijn oude huis verdienen, wat je ook als diefstal kan betitelen, en wil 3200 per maand van de inwoners van Den Helder stelen, als hij die 4 ton niet snel genoeg krijgt (hoewel dat imho meer op afpersing lijkt). Terwijl Brinkman toch niet meer dan een ex-politieagent is, die de politiek in is gegaan, maar de vaardigheid mist om respectvol om te gaan met zijn gesprekspartners. Daardoor is hij uit de officiële parlementsdelegatie gezet. Dan kun je het hem moeilijk kwalijk nemen, dat hij aan de drank gaat en met een zatte kop ook dat laatste glas wijn bij sluitingstijd mee naar buiten smokkelt.

  Het gelinkte artikel bewijst weer wel, dat GS ook rechtse politici ‘keihard’ aanpakt, hoewel het natuurlijk wel de vraag blijft, waarom er op GS nog niet één woord aan de affaire Hulsman vuil is gemaakt. Je kan niet alles volgen, nietwaar.

 8. 12

  De coalitiepartijen CDA en PvdA zijn ingegaan op het deemoedige optreden van deze schuldbekennende burgervader en besluiten tot een periode van bezinning.

  De aap komt uit de mouw, want bezint eer ge begint, dat zijn ze vergeten toen meneertje Hulman naar Den Helder kwam.

 9. 13

  Die VVD-ers kun je wel strikken voor een baantje in de publieke sector, alleen wekken zij de indruk hun begrip van ‘publieke’ uitsluitend te ontlenen aan de vaardigheden van publieke vrouwen. Een voorbeeld hiervan: de heer Groen.

 10. 15

  Wie zucht naar macht en rijkdom gaat ten onder aan geldzucht!

  Want de wortel van alle kwaad is geldzucht. Door zich daaraan over te geven, zijn sommigen van het geloof afgedwaald en hebben ze zichzelf veel leed berokkend. 1 Tim.6:10
  En ja hoor, weer is het bal in de stad!
  Eerst was het een simpel verzoek aan de gemeente om financieel bij te springen, toen kwam de bevolking in opstand en kwam er toch nog een (gedegen…) onderzoek.

  Vervolgens: mediation!
  Gewoon een mooi woord om geld te verspillen van het volk, want de uitkomst was natuurlijk allang te voorspellen.

  De gesprekken mislukt, vertrouwen opgezegd!

  Toen kwam de volgende openbaring:
  Biljart tafel gerepareerd en verhuisd op kosten van de centjes van de burger, een flesje wijn (nee, die van de bekendste grootgrutter van Nederland is niet duur genoeg).
  Een vliegticket hier en een taxi daar (waar was die nou voor nodig, hij had toch navigatie in laten bouwen, gelijk ook maar even in de auto van de vrouw des huizes)…

  Nee, de zucht naar geld, is de ondergang van een bevlogen man geworden.

  Mag ik de heer Hulman bij deze oproepen zich te bekeren van die weg?
  Mag ik tevens de gemeente Den Helder op roepen te stoppen met het verspillen van de belasting centen die wij inwoners zuur bij elkaar geschraapt hebben?

  Maar mag ik u allen boven alles oproepen zich te bekeren van die weg, die geldzucht heet!

  Kom tot normen en waarden besef waar dit land zo bekend om staat in het buitenland, kom tot Jezus!

 11. 17

  @15: Maar mag ik u allen boven alles oproepen zich te bekeren van die weg, die geldzucht heet!

  :-))), ik weet niet wat dit moet voorstellen, serieus of ‘ironie’ maar het is iig grappiger dan de ‘humor’ van de speld.

  Over bankiers gesproken … de kaalkopjes van de NVU organiseren een demonstratie om te roepen dat de economische crisis de schuld is van de Amerikaanse banken … en door wie worden die bankiers verdedigd … door AFA’s en communisten … het moet niet gekker worden . Zie hier.

 12. 18

  Aantal vragen:

  1. Meneer heeft geen vrouw met inkomen?
  2. Zo nee, wie gaat er nou ergens wonen (met elders keus) dat véél meer kost dan ongeveer een derde van z’n netto inkomen?
  3. Kan hij een voorschot op de belasting krijgen?
  4. Kan hij zijn hypotheek niet gewoon gaandeweg verhogen, dus interen?

  Dat zijn vragen die ook aan die andere types die uit de staatsruif eten wordt gevraagd, namelijk bijstandsgerechtigden.