Start: In het kielzog van Darwin

beagle-sargassoOp het moment van posting is de clipper Stad Amsterdam zojuist uit Plymouth vertrokken voor een reis rond de wereld. Het schip volgt dezelfde route die Charles Darwin met het schip de Beagle aflegde. De kennis die Charles Darwin tijdens die reis (1831–1836) opdeed leidde tot het revolutionaire boek “On the Origin of Species” dat een einde maakte aan het kinderlijke idee dat de wereld in zes dagen is geschapen en de basis legde voor de evolutietheorie. Anno 2009 doet de VPRO deze reis nog eens over: Beagle in het kielzog van Darwin.

Tijdens de reis van de clipper Stad Amsterdam zullen wetenschappers, fotografen, tekenaars en andere gasten aanmonsteren. Bijna 180 jaar na Darwin’s reis zullen de waarnemingen van de bemanning een lakmoesproef zijn voor de staat waarin onze aarde zich momenteel bevindt. Is de soortenrijkdom die Darwin aantrof nog aanwezig? Is het klimaat nog hetzelfde? Loopt het schip nu vast in drijvende eilanden van plastic i.p.v. van zeewier?

clipper-amsterdamDe VPRO zal vanaf 13 september iedere zondagavond de belevenissen van de clipper in 32 afleveringen wekelijks uitzenden. Maar online is de reis dankzij twee satellietschotels (bakboord én stuurboord) te volgen via blogs, streaming video en twitter op http://beagle.vpro.nl. Op dit moment beleeft de techniek nog wat kinderziektes maar dat zal voor dit twaalf miljoen euro kostende project snel zijn opgelost.

Sargasso heeft genoeg redenen om met de VPRO samen te werken op dit nu al historische project: een wereldreis die de staat van de aarde temperatuurt, hopelijk ook met een vleugje Boudewijn Büch, waarnemingen van natuur en mensen in historisch perspectief plaatst misschien wel met de eruditie van destijds Een Schitterend Ongeluk, die nogmaals benadrukt dat we niet van Adam en Eva afstammen en de basis vormde voor wat u: Sargassolezer het tweede belangrijkste wetenschappelijke werk ooit vindt. Enwel daarom kunt u de komende maanden linksom of rechtsom hier nieuws aantreffen van de VPRO reis in het kielzog van Darwin.

De Beagle tv-serie start met een extra lange uitzending op zondagavond 13 september om 21:20u op Nederland 2. Daarna kun je elke zondag om 21:05u kijken naar Beagle-afleveringen van 35 minuten.

 1. 1

  Even zeuren: de kennis die Darwin tijdens zijn reis opdeed was bij lange na niet genoeg om hem zijn boek te doen schrijven. Hoe erg het ook tot de verbeelding spreekt, zo’n reis, Darwins studie naar rankpotigen was minstens even belangrijk in het tot stand komen van zijn theorie. Maar ja, daar kun je dan weer geen prachtige tv-serie omheen maken.

 2. 2

  zullen de waarnemingen van de bemanning een lakmoesproef zijn voor de staat waarin onze aarde zich momenteel bevindt.

  Je kan 173 jaar later hetzelfde pad als Darwin volgen met dezelfde middelen (buiten huidige digitale en technische snufjes uiteraard) en zonder meer de veranderingen m.b.t. soortenrijkdom waarnemen en vergelijken. In het licht van klimaatverandering/ global warming ben je toch gehouden aan de beperkingen van het schip (smalle clipper). Is niet berekend op deugdelijk wetenschappelijk onderzoek van deze tijd (takelt men b.v. allerlei sondes e.d. in zee, en een modern schip is volgestouwd met allerlei hi-tech apparatuur). Toch?

  Hoe-dan-ook uniek en razend interessant om te volgen.

  (en een gemis dat Büch waaien is en misschien wel had aangemonsterd)

 3. 5

  Geweldig project. Het reisverslag van Darwin is ook meer dan de moeite waard om te lezen. Erg leesbaar geschreven. Je ziet ook de zaden van latere ideeën geplant worden.

 4. 9

  Sinds Goergina Verbaan is aangetrokken voor noorderlicht ben ik nogal huiverig geworden voor het wetenschappelijk niveau van de vpro. Maar hiervoor krijgen ze toch weer het voordeel van de twijfel.

 5. 10

  “twaalf miljoen euro kostende project” &
  “Sargasso heeft genoeg redenen om met de VPRO samen te werken”
  Wie wil er niet een piece of the action.. Binnenkort heeft Sargasso genoeg geld voor een eigen clipper ? ;)

  De Beagletrailer heb ik om het Darwinjaar een boost te geven in discussie al maanden geleden regelmatig gelinkt.. gratis.. ;) http://beagle.vpro.nl/#/video/item/887/

 6. 12

  12 miljoen euro en dan zo’n afschuwelijke 2002-stijl en dan komen met een flitsende maar verder krakkemikkig werkende interface voor de website?! Het lijkt wel of de ontwerper uit is gegaan van een niet al te normale (in de tijd van netbooks en internet capable telefoons) minimale resolutie. Zodra ik op het knopje “meer lezen” bij uitgelicht klik verdwijnt de hele top balk van de interface onder de navigatiebalk van mijn browser en is herladen de enige optie. Alleen via de “feed” (http://beagle.vpro.nl/feed/) is het gebeuren leesbaar.

  Maar verder een machtig idee. Een goede reden om uitzendinggemist.nl eens te bezoeken.