SP: Ontslag rechters moet eenvoudiger worden

SP: Ontslag rechters moet eenvoudiger worden

“Wat betreft de SP moet het voor de Hoge Raad mogelijk worden om disfunctioneerde rechters te ontslaan.” Dat zei SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen in het debat over de fouten die zijn gemaakt in de zaak Saban B. ?Natuurlijk moet de onafhankelijke positie van de rechter behouden blijven, maar een benoeming voor het leven is geen vrijbrief voor absurde vonnissen. Rechters staan niet buiten de samenleving en ook voor hen moeten consequenties gelden als er grove fouten worden gemaakt.?

 1. 1

  Laten we hier een mooie discussie van maken.

  Waar bemoeit in hemelsnaam de SP zich mee? Rechters kunnen al ontslagen worden en scheiding politiek en rechtspraak.

  Waarom wil de SP de vraag van weten wat er gebeurt in een kamervraag stellen? Is er geen vertrouwen in de Nederlandse rechtspraak, zoals dat ook laag is onder de bevolking? En denkt de SP het doel een beter functionerende rechtspraak te kunnen bereiken met deze vraag?

 2. 2

  @1: rechters kunnen niet ontslagen worden wegens disfunctioneren, ook niet door de hoge raad.

  Ik vind (verassing) dat de SP wel een punt heeft. Op dit moment kan een rechter alcoholist zijn, aanhanger van extreem-rechts (of links) of gewoon de ballen verstand hebben van recht, zonder dat deze uit zijn functie ontheven kan worden.

 3. 3

  Montesquieu draait zich om in zijn graf … maar so what. Wel vreemde zaak. Zeker van een partij die nou niet bekend staat als een voorstander van een versoepeling van het ontslagrecht. Voor het geval, ja ik weet dat

  @2: De kans dat je in NL een rechter wordt zonder de ballen verstand van recht te hebben is tamelijk klein.

 4. 4

  @3: met Montesquieu valt het wel mee, de ontslagmogelijkheid blijft immers binnen de rechterlijke macht. Het zou iets anders zijn als ze ervoor zouden pleiten dat kamer of minister een rechter kan ontslaan.

  Verder heb ik ook in het algemeen een hoge dunk van onze rechters, maar dat betekent niet dat het nooit mis kan gaan.