SP: Nertsenwet PvdA en SP opnieuw door Tweede Kamer

SP: Nertsenwet PvdA en SP opnieuw door Tweede Kamer

Een verbod op de nertsenhouderij is een grote stap dichterbij. Woensdag stemde de Tweede Kamer in haar oude samenstelling in met een aanpassing op de initiatiefwet van SP-Kamerlid Krista van Velzen en PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens. Van Velzen: ?De Eerste Kamer wilde enkele aanpassingen in de wet, waardoor deze opnieuw in de Tweede Kamer moest worden behandeld. Nu staat de weg vrij naar een einde aan het fokken van nertsen, enkel en alleen voor hun vacht.?

 1. 5

  Van mijn link van de pelsdierfokkers:

  “De prijs voor de meest huichelachtige partij in deze discussie krijgt de PVV. Tot 3 weken geleden beweerde ze bij hoog en laag dat ze wel van de nertsen af willen maar dat deze partij wel een schadevergoeding voor de ondernemers eist. Zonder enige argumentatie, anders dan politiek gewin, liet de PVV deze voorwaarde binnen een dag vallen. De hypocriete houding van deze partij werd bevestigd doordat PVV een motie voor een Europees verbod NIET steunde. Geen nertsen in Nederland maar wel in andere landen is hun politieke boodschap. Ondernemend Nederland en Agrarisch Nederland wees gewaarschuwd, van deze partij heeft u, ondanks alle mooie praatjes van de PVV leden, helemaal niets te verwachten.”

 2. 6

  @5: Lijkt me heel konsistent: de PVv stelt nertsen e.d. op één lijn met buitenlanders, niet in Nederland graag, maar in het buitenland geen probleem.

 3. 7

  het fokken van nertsen, enkel en alleen voor hun vacht.?
  Varkens worden enkel en alleen gefokt voor hun vlees. Is toch ook niet zo erg.

  @6: de PVv stelt nertsen e.d. op één lijn met buitenlanders
  De PVV wil buitenlanders alleen in het buitenland fokken voor hun vacht?

 4. 9

  Wel eens een debat bijgewoond tussen Bont voor Dieren en de directeur NFE.

  Verschil tussen varken en nerts is natuurlijk dat de vacht een luxe product is, varkensvlees juist niet.

  De nertsen worden beter behandeld dan kippen want een kleine beschadiging aan de pels, het is niets meer waard.

  Dat er werkgelegenheid verdwijnt het zij zo, maar het is een lucratieve handel, die door slechts weinigen wordt beoefend. Emigratie naar Oost-Europa gebeurd al genoeg.

  De Bont voor de Dieren ziet de actie tegen pelsfokkers als een begin in de strijd voor betere dierenrechten. Dat de pelsfokkers het slachtoffer zijn maakt hen daarbij niets uit. Straks gaan ze bezig met kippen, koeien en varkens.

 5. 11

  @9: het is natuurlijk een bruikbare “voet tussen de deur tactiek”. De gewone man vindt nertsen fokken en huisdieren mishandelen not-done, dus een goed startpunt.

  lol@erik

 6. 13

  @11 Bij “voet tussen de deur tactiek” heb geen goede associaties: Jehova’s Getuigen die mij proberen hun geloof op te dringen. Dit is niet de goede manier.

  En er is nog een andere reden om hier tegen te zijn. Het verbieden van de fokkerij om de intentie druist in tegen een fundamenteel principe van onze rechtstaat: niet de intentie van je daden wordt bestraft maar de daad zelf.

 7. 14

  @9

  “Verschil tussen varken en nerts is natuurlijk dat de vacht een luxe product is, varkensvlees juist niet.”

  Ik ervaar die scheidslijn als flinterdun. Is het principe van ‘eten’ in deze wereld van alternatieve voedingsmiddelen nu daadwerkelijk een veel sterkere rechtvaardiging voor de dood van een dier dan ‘kledij’.

  Mwah. Als vleeseter vind ik het moeilijk om een moreel vingertje te verheffen richting die bontdragers. Ik moet dan maar eerst mijn voorliefde voor spareribs afzweren. Mmmm ribs.

  *Water in de mond*