SP: Huisartsen zien niks in marktwerking zorg

SP: Huisartsen zien niks in marktwerking zorg

Negen van de tien huisartsen zien niets in de ingevoerde marktwerking in de zorg. Dat meldde SP-leider Emile Roemer vanmiddag in Buitenhof. Daar debatteerde hij met prof. Barbara Baarsma over doorgeschoten marktwerking. Roemer baseert zijn uitspraak op de eerste resultaten van een grootschalig onderzoek van de SP onder ruim 1900 huisartsen. Dat is 22 procent van alle Nederlandse huisartsen. Roemer: “Volgens verreweg de meeste huisartsen versterkt de ingevoerde marktwerking commercieel denken en belemmert het optimale zorg voor patiënten. En artsen worden bijkans gek van alle bureaucratie, die er mede door het marktdenken over hen wordt uitgestort.”

 1. 1

  Ik ben vooral benieuwd hoe de selectie van 1900 huisartsen tot stand is gekomen. Is het een representatieve steekproef of is er sprake van selectiebias?

  Ik vond Emile Roemer gisteren bij Buitenhof niet bijzonder sterk overkomen.

 2. 2

  klopt, roemer kon niks inbrengen tegen het argument van de econome dat toptarief juist voor daling werkgelegenheid zorgt.

  dat argument ga ik nog wel uitpluizen, is de vraag in hoeverre dat nou klopt.

 3. 3

  Huisartsen vrezen juist inkomensdaling (net zoals apothekers, medisch specialisten, tandartsen etc.)

  Al maar specialisten op een markt waarop niet toe te treden valt voor nieuwkomers.

  Op naar één vrije markt!

  Laat roemer zich eens druk maken over het aan het werk helpen van zijn electoraat in plaats van te plukken van anderen om ze (ja ze) in een socialistisch coma te houden.

 4. 5

  Barbara Baarsma was zeer sterk. Ze formuleerde de problemen dusdanig duidelijk dat het opviel wanneer Roemer niet inging op haar vragen. Na herhaaldelijk herformuleren en aandringen van Baarsma, kon Roemer slechts nog ontkennend reageren.

  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat alleen Baarsma echt wist wat de materie inhield.