SP: Geen verbod op downloaden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

SP: Geen verbod op downloaden

De SP wil geen verbod op het downloaden van muziek, films en computerspelletjes. Eerst moet er gezorgd worden voor goede, legale alternatieven. Dat stelt SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir in reactie op het rapport van een werkgroep uit de Tweede Kamer, de zogeheten commissie Gerkens. ?Piraterij is niet goed. Maar voordat de politiek wetten maakt, moet de industrie zelf met alternatieven komen die uitgaan van het huidige digitale tijdperk en niet van het pre-computertijdperk.?

0

Reacties (4)

#1 Jonas

Ons grote talent Farshad Bashir geeft precies aan in welk tijdperk we ons bevinden. Er is sprake van een overgang kan je daarom concluderen. Maar hoe kan een industrie die voortgekomen is uit de digitale wereld eigenlijk uitgaan van gebruiken uit het pre-computertijdperk?

  • Volgende discussie
#2 Jonas

uitgaan = uitgaat, mijn excuses, emoties maken beter schrijven altijd moeilijker

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Martijn

Eerst moet er gezorgd worden voor goede, legale alternatieven.

Zijn die er nog niet dan? Voor muziek gebruik ik altijd deze – die hebben bijna alles en via het PlayTrade-systeem voor spotprijzen – en voor film heb ik onlangs deze voor het eerst gebruikt en dat werk verbazend goed. Aanbod kan nog wat ruimer, maar ze hadden Encounters at the End of the World van Werner Herzog, dus het is ook weer niet alleen maar Hollywood actiekrakers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 pedro

Don Quichotte is er niks bij. De entertainmentindustrie blijft maar miljarden pompen in de strijd tegen het downloaden, terwijl de oplossing eigenlijk heel simpel is: als zij hun producten met een normale winstmarge boven op de kostprijs gaan verkopen, wordt er nauwelijks nog illegaal gedownload. Als je cd´s en dvd´s voor 5 tot 10 euro in de winkel kunt kopen, loont het downloaden eigenlijk al niet meer (alleen de echt arme volledig werklozen hebben daar dan misschien nog een voordeeltje aan).

Iedereen heeft het immers wel over vermeend illegaal downloaden, of over het aan het systeem inherente gelijktijdige vermeend illegale uploaden, maar niemand heeft het er over, dat we decennia lang door de entertainmentindustrie bestolen zijn door de buitensporige winstmarges op hun producten.

En de legale downloadalternatieven mogen langzamerhand ook wel wat schappelijker worden. De prijsstelling van ongeveer 1 euro per track is bijvoorbeeld ook weer buitensporig, bij een kostprijs van misschien 5 cent (en dat is dan inclusief royalties e.d.). En dat terwijl er al wel redelijk geprijsde alternatieven voor het downloaden van films beginnen te komen, waar je een film voor een prijs beneden de 5 euro kunt downloaden.

M.a.w. de entertainmentindustrie zou er goed aan doen eens bij zichzelf te rade te gaan. De kip met de gouden eieren is geslacht. De oplossing voor de eierprijzen is dan niet om het zelfstandig kippen houden te verbieden, maar om de eieren voor een normale prijs te gaan verkopen, zodat mensen de moeite niet zullen doen om zelf kippen te houden.

  • Vorige discussie