ANALYSE - Een maand voelt als een jaar in de politiek, en zeker voor Joe Biden. Obama’s vicepresident begon deze maand als landelijke koploper in de Democratische voorverkiezingen. De caucus in Iowa liet echter niks over van deze reputatie: Biden behaalde in de eerste staat maar 15% van de stemmen.
Ook New Hampshire bleek een mokerslag voor de campagne. Alvorens de resultaten werden bekendgemaakt, pakte Biden het vliegtuig naar South Carolina. Niet ten onrechte, gezien het feit dat de voormalige koploper op een vernederende vijfde plek kwam te staan. Kort hierna tuimelde hij ook uit in de landelijke peilingen. Vandaag kan de primary in South Carolina deze trend doorbreken.
Neerwaartse spiraal
In mijn stuk over Iowa beschreef ik al hoe het bandwagon effect de winnaar(s) in Iowa een boost geeft. Immers, mensen willen graag op een winnaar stemmen. Voor Biden gold het omgekeerde: ondanks breed gedragen sympathie, wilden maar weinig kiezers op een loser stemmen.
Je kan je afvragen in hoeverre het Biden’s schuld is dat hij Iowa en New Hampshire heeft verloren. De 77-jarige presidentskandidaat geniet grote steun onder de zwarte Amerikanen, en laat nou net zijn dat de bevolking van deze staten bijna uitsluitend wit is.
Hoop
Dat Joe Biden, ondanks alle tegenslagen, nog een kansrijke presidentskandidaat is, blijkt uit de Nevada caucus. Ook al leverde hij de afgelopen weken flink in aan andere kandidaten, behield hij de tweede plek in deze etnisch-diverse staat.
Nu hij Nevada heeft overleefd, is de toekomst van de Biden-campagne afhankelijk van South Carolina. In de deze staat is een meerderheid van het Democratische electoraat zwart, en Biden leunt zwaar op deze zwarte kiezers voor een overwinning.
In de laatste peilingen uit South Carolina schiet Biden weer omhoog, en met de peilingen stijgen ook de verwachtingen. Nu alle ogen op hem zijn gericht, is een tegenvaller niets minder dan een nekslag voor zijn campagne.
Kans
Mocht Biden inderdaad Bernie Sanders verslaan in South Carolina, zou de voorverkiezingen een andere vorm kunnen aannemen. Zodra hij zich van zijn status als loser heeft ontdaan, lopen er ongetwijfeld het nodige aan Buttigieg-, Bloomberg- en Klobuchar-stemmers over.
En een plotse opwaartse trend in de peilingen had niet later moeten komen voor Biden. Aanstaande dinsdag vindt Super Tuesday plaats, waarbij in 14 verschillende staten de Democraten naar de stembus gaan. Een goede prestatie in Super Tuesday maakt van Biden dé tegenkandidaat voor Bernie Sanders.
Succes in South Carolina betekent voor Biden niet alleen voortbestaan van zijn campagne, maar wellicht ook een herleving van zijn status als (mede-)koploper. Met Super Tuesday om de hoek, kan Biden wel een doorstart gebruiken. Die doorstart biedt zich aan in de vorm van South Carolina.
Reacties (19)
Persoonlijk heb ik de indruk dat het eerder op Super Tuesday gaat gebeuren. Dan doet ook Bloomberg mee aan de voorverkiezingen. Het vindt plaats in 14 staten tegelijk waaronder Californië. Wie dan slecht scoort kan het beter meteen opgeven.
Go Bernie!
Ik vrees dat Biden pas op het laatste moment zal uitstappen. Pas na een lange reeks nederlagen. Buttigieg zie ik ook niet zo snel z’n kansloosheid erkennen. Eerder Bloomberg die de eer sneller aan zichzelf zal houden.
Het zal, denk ik, uiteindelijk gaan tussen Bernie en Warren.
Kleine kans, beiden zijn erg links voor de democraten. Het is logischer dat de stemmers zich op gaan splitsen in een deel dat op een radicaler en een deel dat op een gematigder kandidaat gaat stemmen. Bernie tegenover Buttigieg?
“Je kan je afvragen in hoeverre het Biden’s schuld is dat hij Iowa en New Hampshire heeft verloren. De 77-jarige presidentskandidaat geniet grote steun onder de zwarte Amerikanen, en laat nou net zijn dat de bevolking van deze staten bijna uitsluitend wit is.”
Hoeveel procent van de Amerikaanse kiezers denk jij dat zwart is? Zonder heel veel meer dan 15% van de witte stemmen ga je de presidentsverkiezingen in de VS van zijn lang zal ze leven niet winnen.
Biden lijkt me zoals hij zich voordoet op Johnson bij Kennedy.
Biden heeft zijn laatste kans overtuigend weten te pakken, maar zeer waarschijnlijk is het too little too late. In de Super Tuesday staten heeft hij geen campagne gevoerd en geen advertenties gekocht, en absoluut ook niemand gaat voor hem langs de deuren. Bidens strategie was een duwtje in de rug te krijgen van een overwinning in S-Carolina om zijn kansen in de Super Tuesday-staten aan te zwengelen. Maar het is de vraag of zijn strategie zal werken, aangezien hij in Bloomberg (die in S-Carolina nog niet meedeed) in de Super Tuesday-staten een geduchte concurrent heeft die er wél (bizar) veel geld heeft uitgegeven. En Bloomberg zal uiteraard geen stemmen bij Sanders, maar wel bij Biden wegtrekken. Met het ironische resultaat dat Bloomberg (die juist in de race is gestapt om Sanders te stoppen) Sanders mogelijk aan zijn belangrijkste overwinningen zal helpen.
Warren en Klobuchar zijn ondertussen weer zo kansloos hard onderuitgegaan dat ze eigenlijk geen reden meer hebben om in de race te blijven, maar naar het verluidt heeft het team van Biden beide kandidaten gevraagd om in elk geval Super Tuesday nog af te wachten. Dat zou je misschien niet verwachten, aangezien Klobuchar en Warren op dit punt alleen nog maar de anti-Sanders stemmen verdelen. Maar Klobuchar staat enkele punten voor op Sanders in Minnesota (haar thuisstaat) en in Massachusetts (Warrens thuisstaat) staat Warren slechts een paar punten achter Sanders. Bidens team hoopt dus Sanders deze twee overwinningen te ontzeggen. Het soepie begint zich, kortom, te verenigen tegen Sanders. Wat op zich juist een goed teken is voor hem, omdat het betekent dat zijn tegenstanders nu echt in paniek beginnen te raken.
Het is te hopen dat Biden dit vol kan houden, anders zitten we zo goed als zeker nog vier jaar aan Trump vast, de Engelsen willen overduidelijk niet meer conservatief linksaf en de Amerikanen hebben dat nog nooit gewild. Het is ongelofelijk dat een partij als de Democraten geen lering heeft getrokken uit het verkiezingsdebacle in Groot Brittannië en dezelfde kamikaze koers is ingegaan. Het lijkt er haast op dat bepaalde partijen bewust niet willen winnen van de populisten, je zou toch verwachten dat zo’n enorme partij een paar slimme strategen in dienst heeft.
Wat erger is als Trump het nog 4 jaar volhoudt en alle spookverhalen van de pers nog steeds niet zijn uitgekomen, met daarbij ook nog goede economische cijfers dan zullen de populisten een definitieve doorbraak maken en dan komen we er nooit meer van af. Deze fout van de Democraten kan daarmee de hele wereldpolitiek definitief veranderen.
@7:
Dat Trump nog steeds zo populair is bij zijn achterban, is omdat het goed ging met de economie (ondanks extreme begrotingstekorten)
De vraag is wat zijn achterban van hem vindt nu de beurs lijkt in te storten. Is Trump überhaupt nog verkiesbaar in een recessie?
@7: Sanders pollt juist van alle Democratische kandidaten consistent het beste tegen Trump in een één-tegen-één-race, en dan met name in de cruciale ‘swing states’. Als je écht zo bang bent voor nog 4 jaar Trump (wat ik betwijfel) zou je dus moeten bidden dat Biden a.s. dinsdag definitief onderuit gaat. Maar vermoedelijk heb je meer bezwaar tegen Sanders dan tegen Trump, op een andere manier valt je bizarre bijdrage hier gewoon niet uit te leggen.
@8: De VS hebben wat betreft het coronavirus de zaak totaal niet onder controle.
Testkits zijn er niet of werken niet, de CDC is gekortwiekt en medewerkers hebben een spreekverbod.
Ondertussen loopt Trump te sussen dat de Ami’s lekker kunnen gaan slapen en dat op een dag het virus miraculeus zal verdwijnen.
Nu is de eerste dode gevallen en een besmetting in een verzorgingstehuis ontdekt met potentieel veel doden.
Als dit in de VS uit de hand loopt vermoedt ik dat Trump de volle laag zal krijgen en dat hij dit niet op de Do Nothing Democraten kan afschuiven.
Met de leeftijden van de Democratische presidentskandidaten is het niet de meest interessante vraag wie de nominatie wint, maar welke VP ze op hun ticket zetten… ;)
@10:
Ongetwijfeld komt hij ook daar wel meer mee weg. Hij heeft nota bene van de Republikeinse partij een pro-Rusland partij gemaakt. Maar als hij de schuld kan krijgen van economische rampspoed, is het wel met hem gedaan. Dat onderwerp heeft hij zichzelf toegeëigend.
@12: Als er doden gaan vallen… Ik weet het niet. Ook dat onderwerp heeft hij zich toegeëigend. Maar ongetwijfeld zal een grote uitbraak voor nog meer financiële ellende zorgen.
Het autoritaire gedrag en de incompetentie van Trump en co. zou, zeker in combinatie met de onbetaalbaarheid van zorg voor een deel van de bevolking, best voor flink uit de hand lopende corona-epidemie kunnen zorgen in de VS, lijkt me. De vraag is vooral of de bekende propagandakanalen en de Republikeinse senatoren en afgevaardigden hem dan toch blijven steunen.
“Ondertussen loopt Trump te sussen dat de Ami’s lekker kunnen gaan slapen en dat op een dag het virus miraculeus zal verdwijnen.”
Sterker nog, hij heeft het Coronavirus al een Democratische hoax genoemd (al heeft ie in de vorm van immigranten ook al een zondebok klaargezet).
@15: Het virus zelf heeft Trump geen hoax genoemd.
Ondertussen is Pence begonnen voorzichtig te vertellen dat het toch wel wat zieken en doden kan gaan opleveren.
@14: [ zeker in combinatie met de onbetaalbaarheid van zorg ]
A Florida man tested negative for coronavirus but was billed $3,270–so many will avoid testing.
https://twitter.com/NickKristof/status/1234140218023989253
Slappe hap bij de Democraten: twee kandidaten trekken zich al terug voor deze belangrijke dag. Door druk van hogerhand? Het is i.i.g. wel duidelijk wat er gaat gebeuren: Bloomberg die meer Republikein is dan Trump is totaal ongeloofwaardig en de partijtop wil Sanders niet. Dus zal het wel ‘Sleepy’ Joe worden. Waarmee men weer voor de oudgediende kiest. Dan zijn ze er iig zeker van dat ze nog vier jaar mogen nadenken over wel een geschikte kandidaat.
@17: Pelosi: Corona Vaccine Should Be “Affordable”. WTF?!?
https://www.youtube.com/watch?v=bR-L3qObwLo