1. 2

  okok, ze zijn leuk.

  Maaruh, om toch maar even de knuppel in het hoenderhok te gooien: wat is er precies zweverig aan vegetarisme?

 2. 4

  Het is overigens een feit dat niet-vegetariërs vaak vragen waarom je vegetariër bent. En als je dan met de gevraagde argumenten komt, mogen ze nu ook al niet meer zweverig zijn? Pff.

  Ik eet geen vlees vanwege m’n Karma, wat is daar zweverig aan?

 3. 6

  Vlees eten doe je om de L-glutamaat receptor te stimuleren. Alle andere redenen zijn zweverig.
  Vleeseters zijn liegende junks die de hele wereld erbij slepen om maar hun shotje L-glutamaat stim te krijgen.

 4. 10

  @6
  Vlees eten doe ik omdat ik het lekker vind, dat het de L-glutamaat receptor stimuleert zal verder wel. Het rolt zo lekker over m’n tong.
  Ik weet niet wat ze in die slachthuizen precies doen, maar wat het ook is, het geeft een heerlijk resultaat.

 5. 12

  High: Vleeseters zijn liegende junks die

  Ik weet niet of je het echt meent, maar vergelijkbare uitspraken ken ik wel van sommige vegetariërs. Met die mensen valt inderdaad geen normaal gesprek te voeren, zo stijf staan ze van heilig dogma.

 6. 13

  Ik gebruik de aaibaarheidsfactor als argument, vissen eet ik dan ook gewoon wel. Kippen nét niet… maar die zou ik wel eerder eten dan een koe, lam of varken.

 7. 20

  @19: Hij is wel heel erg waar. Ik ken weinig vegetariërs die vlees voor niet-vegetariërs koken en nog minder die accepteren dat je wel vlees voor hen kookt.

 8. 21

  @ 20,

  Waarom zou een vegetariër dan ook vlees voor niet-vegetariërs moeten koken? Dat je geen vegetariër bent betekent immers niet dat je alleen máár vlees eet.

 9. 22

  @Olav het is de vleeseter die zijn paradigma niet kan relativeren. En dat komt doordat z’n reden z’n instinct is.

  Het is net als met sex, je kan lullen als een brugman maar uiteindelijk gaat ze toch voor de meat.

 10. 23

  @21: Je weet best wat ik bedoel. Bij het avondeten van de doorsnee niet-vegetariër hoort vlees. Het is echt precies zoals dat filmpje: Je krijgt nooit vlees van een vegetariër en hij verwacht wel altijd geen vlees als ie bij jou is. Dat is ronduit scheef.

 11. 24

  @ 23,

  Ik weet niet helemaal wat je bedoelt, want je kan toch gewoon mee-eten met de vleesvervanger die de pot schaft? Of eet je uit principe geen vleesvervangers?

 12. 26

  * heeft overigens nog een paar prachtige ganzenborsten in de koelie liggen die hij morgen met gelijkgestemden gaat opsmikkelen *

  vergetariers NOT WELCOME

 13. 27

  @ 23bis,

  De link naar Tivall-producten van de Heijn staat nota bene naast deze reacties.

  Zelf ben ik erg dol op die ‘Balletjes’ (onder ‘producten’) en die ‘Oosterse wokblokjes’/’Gegrilde stukjes’, maar ’t lekkerst vind ik die ‘hamblokjes’ van een ander merk, die smaken naar spekjes.

 14. 35

  Niet-vegetarisch (d.w.z. elke dag een stuk vlees naast je aardappels) is tegenwoordig de standaard geworden. Dat was 100 jaar geleden nog wel anders, toen vlees nog een luxe-product was en je het met een beetje geluk alleen op zondag en de feestdagen kreeg voorgeschoteld. Maar dankzij de bio-industrie is dat veranderd en verwacht menig landgenoot toch minimaal zijn balletje gehakt op zijn bord.

  Er zijn legio redenen om minder vlees te gaan eten, milieu, gezondheid, afkeer van bio-industrie. Ik zal zelf geen vegetariër worden, daarvoor ben ik simpelweg te veel verzot op een lekker broodje warme beenham met mosterdsaus, een goede Hemaworst of een pistoletje met goede rosbief van de Keurslager. Maar minder mag wel. Een tripje naar India en paar goede vegetarische kookboeken hebben in huize Schuur v/h Brynnar wonderen gedaan.

  Er heerst inderdaad helaas soms een nogal zweverig imago rondom vegetariërs en het idee dat die elke avond een stuk bleekselderij in een biologisch dipsausje dopen. Maar een goede vegetarische maaltijd kan echt super smaken. Aan alle verstokte vleeseters wil ik aanraden om eens een goed vegetarisch kookboek ter hand te nemen en je te laten verassen. Is zonder problemen tweedehands voor een paar losse euro’s te vinden bij bijvoorbeeld bol.com of De Slegte.

 15. 36

  Ronduit vervelend zijn de vleeseters die op menen te moeten merken dat zij ook best toch wel regelmatig iets zonder vlees koken – dan zeggen wij altijd: mwah dat hebben we ook een tijdje gedaan met de drank maar dat is ons slecht bevallen.

 16. 37

  @Schuur; er zijn weinig redenen voor mij om vlees te laten staan. Als ik dat doe is het omdat ik me aanpas.. mijn vriendin eet weinig vlees bv.. en als ik in india ben eet ik ook geen vlees, al was het maar om de buikloop te voorkomen..

 17. 40

  @Bismarck
  Ik eet geen bananen. ik vind het niet lekker, ik vind het zielig voor de bananen, en bananen poductie is, zoals iedereen weet, erg inefficient.
  Betekent dat ik voor iedere gast die wel banaan eet, en die wel rekening hud met mij, een gerecht met banaan moet koken?

 18. 42

  @40: Als banaan een vast onderdeel van zijn maaltijd uitmaakt ja, of je moet niet zeuren als hij met banaan kookt als jij aanschuift.

  Niet dat gemier van ik ben banaantariër dus als jij voor me kookt mag er geen banaan in, pas je maar aan aan mij, maar als ik voor jou kook dan pas ik me niet aan aan jou en krijg je banaanloos eten.

  Wat dat betreft lijken banaantariërs net SGP-ers. Omdat het niet van hun geloof mag, mag jij het ook niet.

 19. 43

  @42 dat soort vegetariers heb je inderdaad ook. heel irritant. Maar het is typisch dat ook vleeseters zich vaak aangevallen voelen in hun vleeseterschap als ze geconfronteerd worden met vegetariers.

  Ik heb een tijdje geen vlees gegeten, en ik hield er niet van om daar heel moralistisch over te doen, of mensen te overtuigen dat dieren doden zielig is (vind ik ook niet zielig, eigenlijk). Maar als je iets vegetarisch kookt voor een vlees eter, of alleen aangeeft dat je liever geen vlees eet, krijg je automatisch vragen als “maar draag je wel leer?” “sla je dan ook geen vliegen dood?”

  Geen vlees eten is gewoon een keuze. net als dat je geen slagroomtaartjes kan eten. of dat je geen whisky drinkt.Of juist wel. Stel voor dat iemand hoogtevrees heeft, en daarom niet graag zaken beklimt. Je verwacht toch niet dat diegene, ter compensatie, als tegenprestatie een dagje parachutespringen aanbiedt. Tuurlijk niet. Je doet iets waar je beide van geniet, en je gaat niet lopen zeiken over de redenen waarom iemand niet geniet van iets waar jij wel van geniet.

  Hoe kom je bij dat een maaltijd uit een aantal vaste, door jouw gedefinieerde onderdelen bestaat? Verbreed je horizon. En kom er achter dat een maaltijd uit vele zaken kan bestaan.

 20. 44

  @43: Vlees is ook niet bepaald één zaak. Het is wel een basisbenodigdheid voor elke goede maaltijd, net als planten. Schimmels daarentegen horen niet in een maaltijd thuis.

 21. 45

  @44: vlees is geen basisbenodigdheid in elke maaltijd. Dat is onzin. Twee tot drie keer in de week vlees eten is volgens mij meer dan genoeg. Dat mensen perse elke dag vlees willen is hun zaak, maar je kan vis en vegetarisch en vlees gewoon afwisselen. Als je maar gevarieerd eet.

 22. 46

  @ 39,

  Het punt is dat een vegetariër vindt dat hij een reden heeft om geen vlees te eten, een niet-vegetariër heeft doorgaans geen reden om geen vleesvervangers te eten. Je ziet toch wel dat dat verschilt?

  Ik neem aan dat je het nu begrijpt, want zo moeilijk is het namelijk niet, en dus heeft verderpraten geen zin. Als je het nog niet begrijpt, dan wil je het niet begrijpen óf ben je niet in staat om het te begrijpen, in beide gevallen heeft verderpraten ook geen zin.

  Je hoeft dus niks terug te zeggen.

 23. 48

  en blauwe kaas dan? Dat is toch wel een lekker schimmeltje hoor! Kun je ook lekkere vegetarische gerechten mee maken :-)

  (overigens geen vegetariër – wel lekkerbek en alleseter)

 24. 50

  Normaal gesproken vind ik dat iedereen moet eten waar die zin in heeft, maar de laatste tijd raak ik steeds meer geirriteerd door vleeseters. De flauwe grapjes erover (zoals mag je dan ook geen vleestomaten eten, haha elke pauze) en dat als ze het onderwerp “wel of niet vegetarier zijn” aansnijden , wat ik zoveel mogelijk probeer te verhinderen, ze er eigenlijk niet over willen discussieren. In ieder geval niet serieus over willen discussieren. Want het enige “voor” argument wat ik kan bedenken voor vleeseten is dat het lekker is. Ik ben tot nu toe nog niemand tegengekomen die toegaf dat dit het enige voor argument is. Of in ieder geval toegaf dat vegetarisme in veel opzichten beter is dan vleeseten. Is er iemand die ook last heeft van deze “ik voel me aangevallen door vegetariers” mentaliteit?

 25. 51

  Ben er toch best wel trots op dat mijn boterhammen niet meer met rosbief, ham, paté en filet zijn belegd, maar worden versierd met pindakaas, smeerkaas en kaas. Ook best lekker. Voor het avondeten heb ik de vleesconsumptie gereduceerd tot zo’n 3-4 keer vlees per week. Toen de zon laatst scheen besloot ik ook maar eens om bij een biologische supermarkt vlees te kopen. Dat doe ik dus niet meer. Het spul was gemiddeld zon 60% duurder en mijn grens ligt bij ongeveer de helft van dat.

  Nu ik er zo over denk, ik moet maar weer eens spareribs eten. Daar heb ik echt zin in.

 26. 53

  En hoe heet het nou als je gewoon vlees niet zo lekker vindt? Spareribs? Ik moet er niet aan denken.

  Maar het schijnt dat je dan het gevaar loopt ijzertekort te krijgen, dus ik zet nog wel eens een roastbeef in de oven. Met remouilladesaus kun je daar best wel een lekkere smaak aan geven.