1. 2

  Ha ha ha ! A pirate identifying himself as Jamii Adam told the Saudi-owned Asharq al-Awsat newspaper that (…) it had cost the pirates $500,000 to seize the vessel. “We bore many costs to hijack it”, he said.

 2. 4

  Hoezo nu ook?

  “Acts of piracy temporarily subsided following the rise of the Islamic Courts Union in 2006. However, pirate activity began to increase after Ethiopia invaded Somalia in December 2006.”

 3. 8

  @6: Er zitten ook wel de nodige dubbelen in de opsomming. Ik vermoed dat het de bedoeling is dat het veel lijkt. In de praktijk komt het neer op een handjevol schepen die een zee-oppervlak van honderdduizenden vierkante kilometer moeten beveiligen. Verder zitten ze niet achter die tanker aan, want die zit in Somalische nationale wateren, waar de marines van andere landen niet mogen achtervolgen.

 4. 9

  Veel lijkt? Het IS veel..boeven no more no less. In ‘mijn’ azc’s zitten er een paar en ze zijn er *kuch* trots op en lachen zich een deuk.
  De interessante ondertoon in deze is de berichtgeving vanuit islamitische hoek…groeiproces in status nascendi.

 5. 10

  De NAVO en de EU zijn de dubbelen, maar het was te zonde om ze niet te noemen, voor de stoerigheid maar ook voor de interessantheid. In een van de twee gelinkte artikelen wordt melding gemaakt van een EU-vloot die vanaf een maand paraat zal in in dit gebied. India, Duitsland, GB en nog een paar landen worden genoemd als landen die afgelopen week nog confrontaties met piraten hebben gehad.

 6. 11

  Nee gewaardeerde…het diep gekwetse gevoel vanuit de Maghreb dat is waar het momenteel om gaat..een stap vooruit naar een nieuwe fraaie wereld, if i may say so.
  Echt een grote stap.

 7. 12

  @10: Maar komop, Yemen? Die hebben nauwelijks een zeewaardig marineschip. Daarbij, de meeste marines zijn meer bezig met het bewaken van een corridor richting Suez, dan met het achtervolgen van piraten.

 8. 13

  Waar ik op doel, ik kook (Spaghetti) dus vrij kortaf, is dat in de Arabische pers er luidkeels wordt geschreven dat het gedrag van die mannen niet conform de Qur’an is en dat is echt een big step 4 mankind.

  Stel je voor…komt allemaal goed. Elk nadeel hep z’n voordeel.

 9. 16

  @13: Dat is geen nieuws. De verenigde islamitische rechtbanken maakten al jacht op deze piraten, tot ze daarin door Ethiopië en de VS onderbroken werden.

  @14: Kustwacht… Golf van Aden… Je kan het ook lezen voor wat het is.

 10. 24

  ik snap je 13 niet heel erg Larie.
  Het is toch al duizend jaar zo dat een Islamitisch piraat niet geacht wordt een Islamitisch schip te kapen?
  Dat privilege is voor de vijand.
  Hier treed men hard op, veel erger dat ooit het geval zou zijn voor een niet-Islamitisch slachtoffer.
  Maar los daarvan, religie is toch niets anders dan econome: ik denk dat je ongeveer alles mag kapen maar niet olie.

 11. 25

  Weet U m’n beste..laat het soms even varen die meningen dit en dat, de margers weet je.

  Om je mild te stemmen een foto van Life onlangs op google die me heeft ontroerd..meer dan honderd jaar oud ik heb hem geprint en opgenangen levensgroot.

  of:

  http://img234.imageshack.us/my.php?image=c1ch3.jpg

  of:

  [IMG]http://img234.imageshack.us/img234/8758/c1ch3.jpg[/IMG]

  (het lukt vast niet maar toch:)

  Please Steeph?

 12. 26

  Crachat: In de pers aldaar zijn de grenzen van wat openbaar kan en mag heel scherp..journalisten e.d. op kousevoeten zeg maar. Nu, zie ik in de “Arabische” pers een tsunamie :) berichten die het gedrag van die piraten, moslims, heel sterk afkeuren. En dat gezien vanuit een reli-bril.

  Ik vind dit een enorme stap voorwaarts, het beweegt.

  Je muil opentrekken op papier.ik noem dat een stap.

 13. 28

  accent grave was even zoek..skuus.

  Maar ot..ik hoorde vandaag van (2) personen uit de regio dat de kritische berichtgeving in de pers door de lezer aldaar wordt ervaren als iets heel nieuws/vreemds.

  Vandaar m’n opmerking.

 14. 29

  nee, je hebt overschot van gelijk.
  Al heerst er een soort van kinderlijke hypocrisie in die landen wat alle kanten uitkan. Je bent geen homo als je de stoter bent, je mag never blowen maar eigenlijk wel, en iedereen weet waar en wie alcohol drinkt, in het geniep.
  Of een mama die varken in het westen lekkere kip noemt.

  Dus is openheid in de pers inderdaad ongehoord.

  De verandering komt overigens van de meisjes. Waarlijk mooi hoe jaar na jaar de blikken van onder hoofddoek of hennahaar vranker en schouderophalender worden.