Soja Ronde Tafel – Dialoog of Debacle ?

zo ja... ziet soja eruit..Deze week zullen in het braziliaanse Foz de Iguacu op een conferentie bedrijven en ngo’s voor het eerst met elkaar spreken over de soja-problematiek in Zuid-Amerika.
De Soja Ronde Tafel bijeenkomst is echter omstreden, volgens sommige actiegroepen grijpen multinationals de besprekeningen aan om hun imago te greenwashen zonder verder te veranderen. Terwijl Unilever en ABN-AMRO aan tafel schuiven met diverse natuur- en ontwikkelingsorganisaties zal er daarom buiten worden gedemonstreerd door radicalere actiegroepen (Counter Conference).

Sojateelt is de snelst groeiende industrie in Zuid-Amerika. Nederland is na China de grootste afnemer en verwerker. De meeste soja wordt gebruikt als veevoer in de bio-industrie. De rest belandt in een groot aantal verschillende producten waaronder chocolade, babyvoeding, cosmetica en zeep. Uitbreiding van het soja-areaal gaat ten koste van savanne en tropisch regenwoud. Maar er zijn ook negatieve sociale gevolgen zoals landroof en slechte arbeidsomstandigheden.

De Soja Ronde Tafel kan de eerste aanzet geven tot het formuleren van minimum-criteria voor de productie van soja. Maar het kan ook slechts tijdverlies zijn en de demonstranten buiten de poorten gelijk geven in hun scepsis.

Gezamelijke persverklaring deelnemende ngo’s
Tegenconferentie (spaanstalig) / (engelstalig)
Soja: dolkstoot voor zuid-amerikaanse natuur (Sargasso, 16-12-04)

 1. 1

  Je bent ergens op tegen, schreeuw wat en ga aan tafel om te overleggen waarom je tegen bent staat er alweer een tegentegengroep te schreeuwen. het droste effect maar dan geen Max Havelaar.
  Tis een probleem, Soja das zeker.

 2. 2

  Soja Special:
  http://www.noticias.nl/soja.php

  De opkomst en groei van de grootschalige soja-industrie in Latijns-Amerika zet verschillende partijen lijnrecht tegenover elkaar. Nationale overheden presenteren de soja-export als panacee voor de tergende schuldenlast en staan multinationals toe hun productie uit te breiden. Het soja-model kent echter ook ferme tegenstanders; een steeds groter wordende groep van maatschappelijke en rurale organisaties wijst op de sociaal-economische en ecologische gevaren van de grootschalige soja-industrie in Latijns-Amerika. Noticias zet de feiten op een rijtje in deze sojaspecial. Aan bod komen de achtergronden, de centrale actoren en de standpunten binnen het Latijns-Amerikaanse sojadebat.