COLUMN - Wat we als burgers nog kunnen doen om de klimaatcrisis te dempen, is futiel geworden, schreef ik vorige week. Da’s niet helemaal waar: we kunnen stoppen met vliegen, met dumpkleding kopen, met elke dag vlees eten. We kunnen een boom planten, geen fruit of groente kopen die een half continent moest reizen om hier in een winkel te belanden, kiezen voor openbaar vervoer en fietsen, langer met onze spullen doen, en minder energie verspillen. We kunnen de volgende keer anders stemmen, in de tussentijd onze zorgen publiekelijk uitspreken, milieuorganisaties vaker steunen, en eisen dat politici maatregelen nemen die er werkelijk toe doen.

Helaas lijken politici tegenwoordig kortzichtiger te zijn dan ooit tevoren. Dit is geen tijd waarin iemand van enig politiek gewicht het in zijn hoofd zou halen een plan als de Deltawerken te opperen, terwijl dat toch de schaal is waarop we zullen moeten denken. Maar premier Mark Rutte nodigt liever vijf gele hesjes in het Torentje uit dan dat hij een brede discussie entameert over hoe we als land onze energieconsumptie kunnen beteugelen, schuift het bedrijfsleven liever 2 miljard per jaar aan dividendbelasting toe dan dat hij werk maakt van een CO2-belasting, en luistert aandachtiger naar multinationals dan naar burgers – of hij schoffeert met kabinet en al de rechter, die de staat ook in hoger beroep naleving van het klimaatakkoord oplegde.

Wat een slampampers.

En ik begrijp het niet. Ook politici hebben kinderen, juist politici weten dat we in Nederland al jaren zowat alle klimaatafspraken met voeten treden, ook politici weten dat er de afgelopen weken bijna drie miljoen hectare bos in Siberië in de hens is gevlogen en er overal in de buurt van de Noordpool branden zijn en methaan vrijkomt. Zelfs de bazen van Shell, ExxonMobil, BP en andere grote oliebedrijven weten dat – nee sterker, die wisten veel eerder dan wij burgers, of onze politici, dat zulks te gebeuren stond als we op de oude voet doorgingen.

Hoe kun je dan in ’s hemelsnaam doen alsof klimaatverandering een bui is die wel weer overwaait? Hoe kun je zo je kop in het zand steken, of geloven dat het jou niet zal raken? Hoe kun je zo volharden in je kortzichtigheid en je kortetermijnbeleid?

Ik weiger te geloven dat het politici geen lor kan schelen. Soms denk ik dat ze, ’s nachts, stiekem in hun bedje, bijwijlen even benauwd zijn als u of ik, maar dat die angst in wankel evenwicht gehouden wordt door een andere vrees: die voor de toorn van grote bedrijven, die dreigen met vertrekken of tegenmaatregelen als er beleid komt dat ze niet zint.

Maar toch. Als je nota bene de baas van het IMF aan je kant hebt – Christine Lagarde heeft herhaaldelijk gezegd dat het hoog tijd is om wereldwijd alle subsidies en steun aan fossiele brandstoffen in te trekken, een bedrag dat ze schatte op een slordige 5000 miljard per jaar – dan kun je best een deuk in een pakje boter slaan.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in het Parool
.

Reacties (3)

#1 Joop

Allemaal heel mooi, zelf alleen mijn auto is schadelijk, verder alles sober.

Wat ik me afvraag, en daar komt veel wantrouwen vandaan: het heeft veel met geld te maken. En dan bedoel ik niet mijn portemonnee zo zeer, maar meer de emissierechten , aandelen, daarin, en heel het circus van banken en grote bedrijven er omheen. De EU zou kleinere bedrijven met de zogenoemde plattelandssubsidie compenseren.

Politici kan het wel wat schelen, in zoverre dat ze de belangen van hun doelgroep verdedigen, vaak grote bedrijven of organisaties. Want ja hun toekomst. Want wat kunnen zij in de melk brokkelen, wanneer het vaak Europees beleid is. Of verdragen daaraan gekoppeld.

  • Volgende discussie
#2 cRRKampen

Gegijzeld door fossiel waarvan de top allang weet hoe laat het is, en denkt zich te kunnen redden terwijl de hele rest creperen kan. Voert nu een grab uit, waar regering na regering voor valt – Trump, Morrison, Modi, Johnson, …
Dat is een complottheorie. Maar vind er maar eens bewijs tegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Judith

Beste mensen, luister goed in jullie oren….

Wat doen EU, Eurocommissie, Tweede kamer, Wereldbezoekers, Statenbezoek enzovoorts allemaal dan? Alleen over Geld, geld en geld…. Als er klimaatcrisis steeds blijft komen, is er toch niets van gekomen, wanneer dan wel?
Hoe serieus zijn ze wel niet?

Nederland doet pas voor belastingbetalers bij bedrijven en verder niets ??? Dat noem ik het alleen zakkenvullers voor de staat zelf, hoe verantwoordelijkheid de staat dan voor voelt, alleen geld binnenstromen en wat geeft die belastinggeld dan aan? Waar?

Ze geven geen doelen bloot, waar dan? Ieder burger weet er geen bal van.
Dan zou ik ieder burger aanraden om naar de regering te demonstreren om welke doelen die hadden bloot moeten stellen.
Dat moeten wij allemaal weten waarheen, die belastingbetalers !!!!

Als 2e Kamer blijft zeggen, dat er geen geld is voor klimaatcrisis, dat is echt vuile oplichters dat er ooit zijn, die ministers ja !!!

Rutte heeft geen kinderen, jaaaa duug!

  • Vorige discussie