Slachtoffer Israël

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Welcome to Palestine – maar duidelijk niet to Israel. Ruim 120 mensen zitten sinds vrijdag in gevangenissen in Ramle en Beer Sheva te wachten totdat Israel hen op een vliegtuig zet naar het land vanwaar ze kwamen. Dat kan even duren, want door de vakantie zitten de vluchten vol. De mensen in Beer Sheva zijn een hongerstaking begonnen. Voordat de 120 mannen vrouwen (en ook sommige kinderen) werden opgepakt waren zo’n 350 mensen door diverse Europese luchtvaartmaatschappijen geweigerd, omdat ze op een zwarte lijst stonden die Israel aan die maatschappijen had overhandigd. In Parijs (luchthaven Roissy – Charles de Gaulle) werden activisten verwijderd door de mobiele eenheid. Leila Shahid, de PLO-vertegenwoordigster in Brussel, heeft een protest laten horen tegen deze ‘medeplichtigheid’ van luchtvaartmaatschappijen en de Franse politie.

Terecht. Want wat was de reden dat al deze mensen Israel niet binnen mochten? Ze waren uitgenodigd door Palestijnse NGO’s op de Westoever. En ze hadden besloten om dit keer niet de ‘grote leugen’ te hanteren. Meestal zeggen bezoekers zoals zij dat ze komen om Israel te bezichtigen, of de bijbelse plaatsen of zo, maar nu was afgesproken dat ze onomwonden zouden zeggen dat ze op weg waren naar bezet gebied. Toevallig loopt bijna de enige manier om in dat bezette gebied te komen via Ben Gurion Airport (aangezien Israel de luchthaven van Gaza in puin heeft gegooid en de in het Oslo-akkoord beloofde corridor van Gaza naar de Westoever er nooit is gekomen), maar dat geeft allemaal niks. Israel houdt er niet van als mensen de Westoever willen bezoeken en al helemaal niet als ze alleen daarvoor komen. Dan zijn ze gewoon niet welkom en worden ze het land weer uitgegooid. Dat gebeurde onlangs met de Amerikaan Noam Chomsky, met een Spaanse clown die in Ramallah wilde optreden, en wel met meer mensen. En nu dus in vierhonderdvoud of zoiets.

Nog erger was het flotilladebacle. Dankzij dubbelspel van de Grieken is niet één boot er dit jaar in geslaagd Gaza aan te doen en de – illegale – blokkade van Gaza aan de kaak te stellen. Mogelijk dat Griekenland nu van Geert Wilders en types die oorspronkelijk tegenstander waren van financiële hulp alsnog wèl voor steun in aanmerking komt, maar ik heb mijn mening wat dat betreft herzien. Sinds deze week hoop ik stiekem dat Griekenland failliet zal gaan en dat het grondgebied moet worden verkocht en met Grieken en al zal worden verdeeld over omringende landen (Turkije heeft mijn voorkeur), zodat we met goed fatsoen weer naar die mooie eilanden met vakantie kunnen.

Het is allemaal treurig. Het treurigst van alles is de manier waarop Israel, dat alweer klaarstond om de flotilla hardhandig aan te pakken, een toon weet aan te slaan alsof het de vermoorde onschuld is, de aangevallen partij, en alsof de mensen die met geweldloze acties de door Israel bezette en onderdrukte Palestijnen en hart onder de riem willen steken en de aandacht willen vestigen op hun benarde positie, de aanvallers zijn. Terwijl toch echt Israel de bezetter is en de gewapende agressor. Het is verbijsterend die omkering: hoe meer Israel agressief optreedt, hoe meer het zichzelf als slachtoffer ziet. Dat is al langer aan de gang. Het begon al met die kwijlerige uitspraak destijds van Golda Meir: ‘Dat ze onze kinderen doden kunnen we ze vergeven, maar dat ze ons dwingen hun kinderen te doden vergeven we zo nooit.’ Dat was al erg. Maar de travestie wordt de laatste jaren alleen maar steeds erger.

Ik heb er weinig of bijna niets over geschreven. Ik moet daar mijn excuses over maken aan mijn lezers. Ik was deels weg in Egypte, deels bezig met het schrijven vaan een reportage die hopelijk deze week te lezen zal zijn in de Groene. Maar gelukkig putten Ali Abunimah op zijn Electronic Intifada blog, blogger Max Blumenthal en +972 Magazine zich uit in beschrijvingen en onder meer het ontmaskeren van de behoorlijk zieke video’s die zogenaamd door particulieren, maar in werkelijkheid door Israelische overheid op het net werden gezet: één van een zogenaamd zielige homo die – hoe verzinnen ze de onzin – door de flotilla zou zijn geweigerd, de ander – zo mogelijk nog gestoorder en zieker – van een vrouw die bij de psychiater haar angsten en nachtmerreis van en over de flotilla en aanverwante zaken belijdt.

Rest mij dus een plekje aan te wijzen waar het ook steeds gekker wordt: Het CIDI. Deze zogenaamde voorlichtingsclub was zo blij dat de flotilla was gesaboteerd, dat ze een video van de ultrarechtse en redelijk getikte adjunct-hoofdredacteur van de Jerusalem Post, Caroline Glick, en haar zogenaamd satirische Latma-clubje op de CIDI-site hebben geplaatst. Ik zou dankbaar zijn als iemand me eens kon uitlleggen wat er zo satirisch is aan dit soort satire en wat er dan te lachen valt. Want wie vullis wil zien van het soort waarvoor ook Geert – fitna – Wilders zich niet schaamt, moet even het CIDI aanklikken. En zich realiseren dat het laatste restje schone schijn dat het CIDI een clubje ‘voorlichters’ zou zijn die niet alleen hasbara verspreiden maar soms ook gewoon objectief de feiten, met acties als deze wel voorgoed aan het verdwijnen zijn.

En dan was ik de uitzetting van Raed Salah, de leider van de Islamitische beweging noordelijke afdeling in Israel, vanuit Engeland bijna vergeten. Nog een schandaal. Salah vecht de uitzetting nog aan, maar intussen is hem wel verhinderd de geplande lezingen te geven waarvoor hij was uitgenodigd. Voor het overige kan ik zeggen: vanaf nu zal ik wel weer wat vaker gaan bloggen, al zal het waarschijnlijk de komende manden wel een soort ‘zomerschema’ worden, dat wil zeggen: minder dan dagelijks.

Meer bij Abu Pessoptimist.

Reacties (50)

#1 Anton

Treurig om te zien dat de linkse wereldverbeteraartjes nu, naar goed voorbeeld van de dictators uit Midden-Oosten, het Palestijnse volk instrumenteel maken in hun antisemitische propaganda.

 • Volgende discussie
#2 Spam

Wat is er antisemitisch aan dit stuk Anton?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Benech

Dat vraag ik me ook af. het hele woord jood/joden komt in de hele tekst niet voor. Abu Pessoptimist is als ik me zelfs niet vergis zelf joods. Nu ben ik het niet altijd eens met de stellingname van hem, maar om dit als antisemitisch af te doen, of om humanitaire hulp aan Palestijnen af te doen als instrument voor antisemitische propaganda, het is te makkelijk en te cynisch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bookie

Lijkt Groot Brittannië wel dat Israël met het weigeren van haatzaaiers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bontenbal

Sterk stuk weer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Cracken

Tja, landen zijn soeverein als het er op aankomt wie ze wel en niet hun grenzen binnenlaten.
Dus als Israël zegt dat je niet vanaf Ben Gurion door Israëlisch gebied mag reizen (waar dan ook naar toe), dan mag dat dus niet.

En wat is er dubbel aan de reactie van de Grieken? Hadden ze eerst wel gezegd dat er vanaf Griekse havens mocht worden uitgevaren of zo? Want ik heb het nieuwe flottielje verhaal eigenlijk niet echt gevolgd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Glauke

als Groene-lezer verheug ik me zeer op de rapportage :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@6: Als je zo gaat redeneren, zou je wel problemen met het Israëlische beleid ten aanzien van de bezette gebieden moeten hebben, want daar wordt het internationaal recht geschonden. Of ben je alleen pietje precies als het je uitkomt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Wiesje de Lange

Eigenlijk een heel zielig stuk. Sargasso kan het gewoon niet verkroppen dat Israel zo maar durft op te komen voor zichzelf. Durft te demonstreren dat het eenvoudig “Israel” is en niet Falastin/palastina of wat dan ook. Wie bovenop Israel wel gaan staan, dat land wil bespotten en delegitimeren die kan dat natuurlijk altijd proberen maar wat NIET kan is voorkomen dat Israel dan terugmept. En dat die meppen stevig aan zullen kunnen komen. Antisemitisch en zielig stuk van iemand die zijn verlies niet sportief op kan vatten.En dan dat afgekloven gezeur over “bezetting”. Waar iedereen zo langzamerhand wel heeft begrepen dat dit een grote leugen is. Maar de grote leugen schijnt hand in hand te gaan met antisemitisme. Nee, een drie min zou ik zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 aynranddebiel

“Gezeur” over de bezetting schijnt hand in hand te gaan met antisemitisme?

Dat jij die twee dingen niet kunt scheiden is jouw probleem denk ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 su

Goh, Wiesje ‘Er is geen oplossing dan de totale vernietiging van dat [Palestijnse] volk.’ de Lange vind het een slecht stuk..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 cerridwen

@9: weet je wat pas zielig is? Alle mensen die kritiek op een aspect van de staat Israel hebben beschuldigen van antisemitisme. Zoals al eerder gezegd, komt het woord jood/joden in het stuk niet voor. Het wordt natuurlijk helemaal bespottelijk als de beschuldigde zelf joods is.

Volgens mij is er geen tekort aan ‘opkomen voor zichzelf’ in het Israelische beleid. Opkomen voor anderen, ja dat zouden we wat meer terug willen zien.

De West Bank was voor 1967 niet in handen van Israel. Sinds 1967 is dit wel het geval, overduidelijk tegen de zin van de bewoners in dat gebied. Het lijkt met dat we dat normaal gesproken een ‘bezetting’ noemen. Hoe noem jij de situatie in de West Bank dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Spuyt12

“antisemitisch en zielig stuk”.

Ah, daar is de ‘kritiek op israël = antisemitisme’. Bah, bah.
(En gezien de schrijver maak je jezelf belachelijk)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Benech

Wiesje: waar betwist Abu Pesoptimist de legitimiteit van Israel in bovenstaande? Bovendien: als het een grote leugen is die inmiddels iedereen al begrepen zou hebben, waarom wordt er dan met regelmaat op internet en ook in het dagelijkse leven actie zowel binnen als buiten Israel tegen gevoerd.

Wat jij doet (ik heb wel meer jouw postings de laatste tijd een beetje gevolgd) is een kaart trekken in de hoop dat het een hoge troefkaart is. Echter, met deze dwaze poging devalueer je jezelf en verwordt het tot een joker. Je speelt precies de critici in de kaart die graag Israel willen delegitimeren want die zullen dan zeggen: “zie je wel, Israel gedraagt zich hardvochtig, onmogelijk en haatdragend naar die inwoners op de Gazastrook”.

Wat Abu Pesoptimist doet in bovenstaande stuk is zowel de berichtgeving als de gang van zaken rond de laatste vloot richting Gaza bekritiseren. Daarmee zegt hij niets over joden, Joden, de Israelische politici of Israel in zijn algemeenheid. Sterker nog: ook in Israel is een significante groep te vinden die maar wat graag wil dat Gaza humanitair geholpen moet worden. Of ben jij ervoor dat de doorsnee Gazanen zichzelf doodhongeren? Het zou je sieren als je meer empathie met je naaste zou hebben, dan kan die regio ook meer tot rust komen. Dat de ander dat mogelijkerwijs dan niet doet, is dan nog altijd een mogelijkheid maar dan is in elk geval jouw geweten schoon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Prediker

Ach, is er iemand die Wiesje ‘de bijbel leert reeds dat Amalek moet weggevaagd worden’ de Lange nog serieus neemt dan? Die is inmiddels zelfs al in het Reformatorisch Dagblad compleet afgefakkeld.

Met haar hatelijke bijbelverneukerij doet ze niet onder voor Jenny ‘de bijbel leert reeds dat de Joden de Holocaust over zichzelf hebben afgeroepen’ Goeree.

Zelfde manier van bijbellezen en gevoel van zelfimportantie, net even een andere uitwerking.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Benech

Klopt Prediker. Zelfs mijn meest fundamentalistische familieleden (je weet wel op wie ik doel) kunnen nog meer empathische vermogens opbrengen dan Wiesje. Ze maakt een karikatuur van zichzelf en ze snapt niet dat de wereld allang verder ontwikkeld is en dit soort rethoriek niet meer accepteert van een modern en beschaafd land.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Monade

Palestijnen die hun verlies “sportief” moeten opvatten, dàt is een goeie, Wiesje “Palestijnen is een eufemisme voor terroristen” de Lange, die houd ik er in.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Spam

Ik mis nog iemand in deze discussie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Benech

Met dezelfde logica als Wiesje kan ik ook zeggen dat de Joden die zes miljoen doden ook maar sportief op moeten vatten. Niet dat die situatie vergelijkbaar is, maar ik vind het weerzinwekkend om het mislukken van een (humanitaire) missie af te doen met een spelletje wat dan maar sportief gespeeld zou moeten worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Prediker

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat die vloot meer een mediaoffensief is dan een humanitaire missie. Maar het doel – de illegale blokkade van Gaza openbreken – steun ik. Het is van den gekken dat Israël jaar in jaar uit miljarden aan wapenmateriaal krijgt van de VS om de Palestijnen te onderdrukken en nu en dan een naburig land plat te bombarderen, en tegelijkertijd moord en brand schreeuwt als er een vloot scheepjes naar Gaza afreist omdat als de blokkade eenmaal doorbroken is, de inheemse bevolking dan wel eens geweertjes toegespeeld zou kunnen krijgen om terug te schieten op hun bezetters.

Wat Israël in Gaza doet – “de bevolking op streng dieet zetten” noemen Israëlische bestuurders dat eufemistisch – is die bevolking gewoon collectief straffen omdat ze een verzetsbeweging steunen.

“Ja, maar Hamas bestaat uit een bende antisemitische fascisten die kleine kinderen indoctrineren om zelfmoordterrorisme te bedrijven!!!”

Hey, you’ve created your own monsters bro. Zelfde in Zuid-Afrika. Daar loop je als blanke villa-eigenaar ook de kans door een groep criminelen in je eigen huis overvallen, verkracht en afgemaakt te worden. Dan kun je dus denken dat die zwartjes intrinsiek racistisch zijn; of je kunt concluderen dat honderd jaar onderdrukking en maatschappelijk en economisch onrecht ze zo heeft gemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Wilfred

Dit slaat weer nergens op. Deze kerel is een grote racist, maar nu moeten de Grieken het ontgelden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Likoed Nederland

Griekenland had er op zich weinig mee te maken.

De hele zinnige wereld was tegen deze domme, provocatieve actie tegen die vrede alleen maar verder weg helpt.
(Niet voor niets was de Nederlandse boot betaald door Hamas en de Moslim Broederschap.)

Zie de betreffende verklaring van het Kwartet (VN, EU, VS en Rusland) waarin wordt erkend dat Israël “legitieme veiligheidsbelangen heeft die gewaarborgd moet blijven” en dat het “zou meewerken om het illegale vervoer van wapens en munitie naar Gaza te voorkomen”.

Het Kwartert dringt er op aan bij diegenen die goederen willen leveren aan de inwoners van Gaza om dat te doen door middel van “gevestigde kanalen, zodat de lading kan worden geïnspecteerd en overgedragen via toegestane grensovergangen.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Davidson

Wie ooorzaak en gevolg door elkaar haalt zal dit conflict nooit begrijpen en zal altijd geneigd zijn de kant te kiezen van de ‘underdog’. Dat men hiermee indirect een totalitaire ideologie steunt doet blijkbaar niet ter zake. Wie echt iets met het Palestijnse volk op zou hebben zou strijden voor het einde van Hamas. Het motto bij de zelfbenoemde goedzakken, lees: selectief verontwaardige ‘actievoerders’, naarmate men de leugen vaak genoeg hoort gelooft men vanzelf dat de leugen waarheid is.

Zou men ook zo fanatiek zijn als er géén Joden bij betrokken zouden zijn? Of is men soms niet op de hoogte van de diverse humanitaire rampen wereldwijd die daadwerkelijk plaatsvinden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Monade

Zou men ook zo fanatiek zijn als er géén Joden bij betrokken zouden zijn?
Je weet blijkbaar niet van de jarenlange stennis die over Oostblok-dissidenten is geschopt (ook veelal Joden, trouwens).

Of is men soms niet op de hoogte van de diverse humanitaire rampen wereldwijd die daadwerkelijk plaatsvinden?
Waarom zou de wereld van deze humanitaire ramp moeten wegkijken? Heb je wat te verbergen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Likoed Nederland

@24

Inderdaad zijn de buren jaloers op de gigantische buitenlandse hulp die de Gazanen krijgen.

Immers, bij de buren is wel honger.
Zie op internet:
‘The Syrian people needs freedom flotillas more’:
alles in Gaza is beter dan in Syrie.

‘The Egyptian people pray to Allah to smite them with such a siege’:
Egypte zou ook wel zo een blokkade willen hebben, als dat zo een welvaart geeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Prediker

“Dat men hiermee indirect een totalitaire ideologie steunt doet blijkbaar niet ter zake.”

Tja, of je nu nationaal-islamisme of nationaal-zionisme steunt – ik vind het allebei geen gezellige ideologieën, en kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze elkaar wederzijds versterken.

Tijd voor détente.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Davidson

”nationaal-zionisme”

Tja, wie er zulke termen op na houdt…

Bon détente.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 su

@27: Revisionist Zionism is a nationalist faction within the Zionist movement. It is the founding ideology of the non-religious right in Israel, and was the chief ideological competitor to the dominant socialist Labor Zionism. Revisionism is represented primarily by the Likud Party.

http://en.wikipedia.org/wiki/Revisionist_Zionism

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Prediker

Je hebt gelijk: nationaal-zionisme is een pleonasme.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 daniel

“Ik zou dankbaar zijn als iemand me eens kon uitlleggen wat er zo satirisch is aan dit soort satire en wat er dan te lachen valt”

Wat let je om je te verdiepen in de mensen waar je over schrijft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Benech

@23: Zou men ook zo fanatiek zijn als er géén Joden bij betrokken zouden zijn?
He makker, ik ben zelf joods. Dat heeft er geen hole mee te maken. Betrek dat er dus ook niet in. Betrek dat er niet in tenzij de ander dat er doelbewust in wil betrekken.

Ik wil dat daar voor beide partijen een prettiger leefklimaat komt. Israel kan daar voor Gaza o.a. voor zorgen door hulpgoederen beter door te laten en Gaza kan dat o.a. doen door te kappen met aanvallen plegen.

Of is men soms niet op de hoogte van de diverse humanitaire rampen wereldwijd die daadwerkelijk plaatsvinden?
Daar ben ik volledig van op de hoogte. Maar als andere conflicten werkelijk wereldwijd groter zijn, dan moet het des te makkelijker zijn om deze alvast op te lossen. Kortom, kom eens uit die ivoren toren en begin eens wat meer mee te werken. Die ivoren toren isoleert je alleen maar in de regio en meer en meer wereldwijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 AntonB

@23: Zou men ook zo fanatiek zijn als er géén joden bij betrokken zouden zijn? In de buurlanden zoals Syrie, Iran, Egypte worden dagelijks demonstranten opgepakt, gemarteld en vermoord hoe vaak lees je hier iets over op Sargasso? Als de joden een paar journaliste tegenhouden bij de grens staan er bij media als Sargasso en Joop wel dagenlang ellelange artikelen. Als het in het artikel niet meteen duidelijk is dan volgt de uitleg wel in de comments, trek zelf je conclusie.

Feitelijk is de linkse media net zo bezig met de joden als Geert W. met de moslims, ze blijven net op het randje van het toelaatbare en wassen daarna hun handen in onschuld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 daniel

“Ik wil dat daar voor beide partijen een prettiger leefklimaat komt”

Dan lijkt het me verstandiger om niet onder het mum van vrede aan te sturen op oorlog. Je kunt geen vrede sluiten met mensen die niet van plan zijn de strijd op te geven. Daar kun je alleen maar aan capituleren wil je rust hebben. Maar dat kan met Hamas, Hezbollah en Iran alleen maar door te sterven.

Dus dat is nogal een uitdaging!

Het advies om -ongeacht de ervaring die is opgedaan en de realiteit waarin Israël verkeerd- weer risico volle concessies te doen die tot nu toe alleen maar averechts hebben gewerkt lijkt niet bepaald het advies van een vriend. Eerder op iemand die wil dat Israël ten gronde gaat.

Nu snap ik dat linkse mensen vaak catastrofale adviezen geven met de beste bedoelingen. Maar op een gegeven moment is het testobject klaar met linkse/idealistisch experimenten, en komt de harde realiteit om de hoek kijken.

Dus als je vrede wilt, zul je eerst met een plan moeten komen waarvan de mensen die de realiteit ervaren niet denken ‘hm, dit is zelfmoord’.

Succes!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 su

Je kunt geen vrede sluiten met mensen die niet van plan zijn de strijd op te geven.

Noord-Ierland?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Benech

Daniel: ik wil geenzins dat Israel te gronde gaat. Ik wil dat Israel een menswaardiger samenleving creeert voor beiden. Hoe te bereiken: Gazastrook, laat maar zelf uitvechten. Westelijke Jordaanoever: bouw een kleine stad ergens tussen Be’er Shewah en Tel Aviv en laat daar de mensen goedkoop wonen die er willen. De mensen die er niet naartoe wilen, prima, maar dan op eigen veiligheid op de Westbank. Jeruzalem: internationaal gebied de komende honderd jaar.
Zelfmoord zal het niet zo snel zijn. Israel heeft een grote en moderne legermacht.Mocht men rare dingetjes willen gaan doen, dan kan je altijd nog ingrijpen.
Momenteel ligt het aantal doden voornamelijk aan de overkant van de grens. Dus met zelfmoord zal het wel meevallen. Bovendien maak je jezelf banger dan nodig met een land als Iran. Iran staat onder sterke verdenking wereldwijd en wat wil je dan? Iran preventief aanvallen? Zal internationaal niet geaccepteerd worden. Het wordt tijd dat Israel gaat nadenken of ze zichzelf niet banger maakt dan nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Harm

@33 – Die zelfmoord neemt een aanvang als je door middel van terroristische aanslagen wederrechtelijk andermans grondgebied bezet en denkt die situatie in alle eeuwigheid te kunnen stabiliseren.

Palestijns terrorisme = koekje van eigen deeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Benech

Klets niet Harm. Palestijns terrorisme is al van voordat er zelfs maar sprake was van een bezetting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 su
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Dorien Visser

De activisten waren volgens het artikel door de palestijnen uitgenodigd. Okay, waarom moesten ze zo nodig via Israel reizen? Konden ze niet gewoon naar Jordanie vliegen en vandaar naar de westoever?

Nee, ze moesten via Israel want zo kwamen ze in het nieuws.

Ik las trouwens dat Nederland ook allerlei mensen niet toelaat deze dagen, nl. voetbalfans.
Heel slecht hoor! Discriminatie!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Prediker

En wie denk je dat die grens tussen Jordanië en de Westoever controleert, Dorien?

Afgelopen mei werd Noam Chomsky nog door het Israëlische leger teruggestuurd op de grens met Jordanië, toen hij de Westoever wilde inreizen, om een lezing te geven op de Birzeit Universiteit in Ramallah. Na drie uur ondervraging.

“Konden ze niet gewoon naar Jordanië vliegen en vandaar naar de westoever?”, vraag je dan nog.

Antwoord: dat maakt dus niets uit, want Israël bepaalt voor de Palestijnen – ook op de Westoever – wie er daar naar binnen en naar buiten mag.

Terecht natuurlijk, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat wereldberuchte terroristen als Noam Chomsky (nota bene zelf Joods en toch bepaald geen voorstander van geweld) die Palestijnen komen ophitsen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Roelf-Jan Wentholt

Het zou van moed getuigen als deze activisten zouden protesteren in Damascus of elders in de landen die vlak bij Israel liggen en waar werkelijke problemen bestaan met de mensenrechten.
In wezen spreken deze pseudo-activisten hun grote vertrouwen uit in de Israelische overheid door in Israel te demonstreren; Ze weten dat hen geen haar zal worden gekrenkt. Probeer dat eens in Amman, Damascus, Cairo enzovoorts!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Lezer

Grenst de Westbank niet aan Jordanie. Waarom vliegen ze dan niet naar Ammam?
Dat moet toch ook kunnen als ze daar (Weestbank) zo graag heen willen.
Ergo de uitnodiging van de palestynen bebben niks te maken met het recht van ieder land probleem zoekers tegen te houden. (Zoals voetbal holigans, een beter vergelyk is er niet)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 su

@41: In wezen spreken deze pseudo-activisten hun grote vertrouwen uit in de Israelische overheid door in Israel te demonstreren; Ze weten dat hen geen haar zal worden gekrenkt.

Vertel dat maar tegen Rachel Corrie..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 su

@42: Je doet je nick geen eer aan. Zie #40.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Harm

@41: Roelf-Jan Wentholt. Denk je nu werkelijk dat iemand als Noam Chomsky niet de moed zou hebben om naar Amman, Damascus, Cairo, Teheran of Birma te reizen? Het zou me niets verbazen als hij ooit zoiets zou doen.

En dan komt hij nagenoedg zeker -met of zonder resultaat- gezond weer terug.

En zouden landen als Syrie, Jordanie en Egypte het wagen om buitenlandse demonstranten te martelen en te laten “verdwijnen”, of langdurig gevangen te zetten na deelname aan een demonstratie?

Ik betwijfel het zeer en ik denk dat in dat geval het rumoer veel groter zou zijn als nu, in het geval van Israel.

Want Israel doet het om zich te verdedigen, maar die andere landen doen het om de democratie te onderdrukken, dus die demonstranten zouden natuurlijk onmiddelijk steun krijgen van de nederlandse regering.

En je zou de koppen in de Telegraf eens moeten zien….

Nee, er is maar één land op de wereld dat zover kan gaan en daarbij ook nog wordt toegejuigd: dat is Israel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 hans moll

Lees dit bericht nu pas (13/7).
citaat: ‘En dan was ik de uitzetting van Raed Salah, de leider van de Islamitische beweging noordelijke afdeling in Israel, vanuit Engeland bijna vergeten. Nog een schandaal. Salah vecht de uitzetting nog aan, maar intussen is hem wel verhinderd de geplande lezingen te geven waarvoor hij was uitgenodigd.’
Wat is het schandaal hier aan? De goede man staat toch bekend als fervent antisemiet? Hangt hij niet ook de idee aan dat alle joden op 9/11 vrij hadden genomen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 L.Brusselman

Israel als een democratische staat voorstellen is een gotspe.Mensen die een boycot steunen tegen de geroofde gebieden worden ,sinds er in de Knesset een wet daartoe is aangenomen ;officieel als criminelen behandeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 aynranddebiel

@41 Er geldt voor Israel toch stiekem ook wel een hogere standaard omdat het gezien wordt als Westerse democratie en volop gesteund wordt door Westerse democratieën.

Israel, dat zijn wij… en het is een goed idee om eerst je eigen rotzooi op orde te hebben voordat je het recht hebt anderen te bekritiseren.

Al heb ik soms het idee dat die laatste gedachte exclusief links is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Prediker

Ja, de rechtse (=conservatieve/ nationalistische) variant is precies de omkering daarvan, namelijk: dat ‘de ander’ dus de barbaarse en bloeddorstige vijand is en dat je hem dus mag onderdrukken om te voorkomen dat ‘ie jou en je kinderen de keel afsnijdt.

“If you tolerate this, then your children will be next.”

Dus doen we hen van alles aan, waar we dan vervolgens van wegkijken – want dat bederft ons goede gevoel over onszelf.

Hebben wij Nederlanders ook in Indië gedaan. Blanken hebben het in Zuid-Afrika gedaan, en ik meende altijd dat het Westen juist de beschaving claimde omdat ze pretendeerde verheven te zijn boven de barbarij en de rechtvaardigingen hiervoor van bananenrepublieken, schurkenstaten en totalitaire staten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 aynranddebiel

Ons doel is heilig, dus ook de middelen.

 • Vorige discussie