ACHTERGROND - Het was een leuk berichtje, dat verschillende media haalde (zoals, zoals): uit een profielwerkstuk van twee middelbare-school-leerlingen, Amy Pieper en Anne Siersema, was gebleken dat schooltijden niet aansluiten bij het bioritme van tieners.

Voor hun schoolprestaties is het beter als leerlingen later mogen beginnen. De Nieuwe Veste in het Overijsselse Hardenberg heeft dat advies ter harte genomen en start vanaf volgend schooljaar een uur later met de lessen.

Het aardige is dat de twee leerlingen dit ontdekten met eigen onderzoek onder hun medescholieren. Ze constateerden dat hoe eerder op een dag leerlingen een proefwerk moeten doen, hoe lager ze scoren. Daarbij geldt dan nog dat kinderen met een vroege biologische klok het beter doen dan kinderen met een latere klok. En dus gaat hun oude school nu experimenteren met latere lessen.

Hartstikke goed en ook goed naar buiten gebracht: de media berichtten allemaal dat het algemene patroon al langer bekend was. Zelf herinnerde ik me dat ik het had gelezen Het innerlijke uurwerk van Till Roenneberg. Het was een van de punten die ik eruit lichtte toen ik het boek twee jaar geleden besprak. Als ik mezelf mag citeren:

Pubers leven extreem laat, en meer dan eens wijst Roenneberg erop dat het veel verstandiger zou zijn als kinderen later naar school zouden gaan. Dat leraren al om half negen kunnen beginnen, wil nog niet zeggen dat leerlingen op dat moment al openstaan voor nieuwe informatie.

Het is echter geen inzicht van pas twee jaar geleden. In Zandvoort geeft De School al zes jaar, sinds 2008, onderwijs op biologisch normalere tijden. Hendrik Spiering van het NRC Handelsblad was zo aardig nog verder te zoeken en ontdekte dat op 25 september 1999 al in de krant had gestaan dat schoolkinderen niet te vroeg in actie moeten komen.

1999! Dat betekent dus dat we als samenleving, om eens een flauwe woordgrap te maken, al vijftien jaar zitten te slapen. Door almaar vast te houden aan een vroeg arbeidsritme, stellen we jonge mensen onvoldoende in staat hun talenten te ontplooien. En niet alleen kinderen. Ook op latere leeftijd zijn er problemen. Zo’n 60% van de werknemers begint vroeger dan ze volgens hun biologische klok zouden moeten en hebben het weekend nodig om slaap in te halen. We zouden vermoedelijk minder verkeersongelukken in de ochtendspits én een hogere arbeidsproductiviteit hebben als kantoormensen in staat worden gesteld hun werktijden zelf in te richten.

We hebben het hier over snoeiharde biologische conclusies met belangrijke consequenties voor onze gezondheid en het functioneren van de economie. Conclusies die we blijkbaar niet onder ogen durven te zien. De vraag is waarom.

Reacties (9)

#1 kevin

Haha, de schrijver zit zelf ook half te slapen, zo te zien…

  • Volgende discussie
#2 Jona Lendering

@1: Er is iets verkeerd overgeplaatst van mijn blog naar Sargasso. Ik heb het hersteld. Bedankt voor je opmerkzaamheid, Kevin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 DrBanner

We zitten al vijftien jaar te slapen. In de schoolbanken nog wel. En dat terwijl slapen in een bed veel beter zou zijn. Dat weet iedereen. Schoolbedden! Handig, want de lesipad heeft ook een wekkerfunctie. Verder is goed ontbijten is ook belangrijk. Maar dat doen we alleen soms met basisschoolleerlingen. dat moet ook op middelbare school, voor de anorexia pubers en de obesitaspubers. Dat kan dan mooi in dat eerste uurtje. Als pubers nu wat eerder zouden mogen drinken, bij wijze van slaapmutsje, kunnen we het inslaap moment ook aanpassen. Of ’s avonds les geven, maar dan heel saai, dat is ook slaapverwekkend. Of door het eerste uur muziekles te geven, voor het dagnachtritme. Zo maar wat ideeën.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Tja. Ik ben op m’n productiefst vroeg in de ochtend en laat in de middag/avond.

Balen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Henk van S tot S

Ach, het wiel wordt steeds opnieuw uitgevonden.
Maar toch:
Halleluja! kunnen we de vrijheid van onderwijs, eindelijk versimpelen tot “De vroegen” en “De Laten”.
Scheelt mooi wat centjes voor de “Religievervoer-busjes” ;-)

Wat minder gebruik van “blauw licht speeltjes” zal overigens ook tot een groter aantal schoolkinderen leiden.

Zie o.a. op:
http://www.gezondheidsnet.nl/slaap-lekker/slaapgebrek-steeds-groter-probleem

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Vilseledd

“We zouden vermoedelijk minder verkeersongelukken in de ochtendspits én een hogere arbeidsproductiviteit hebben als kantoormensen in staat worden gesteld hun werktijden zelf in te richten.”

Die mogelijkheid bieden de meeste werkgevers toch aan kantoormensen. De meesten beginnen echter vrijwillig eerder. De andere kant is namelijk, dat je tot 18:00 zit, waar ook niemand zin in heeft. En heel veel leerlingen baalden ook van zevende en achtste uren. Dus tja, wen er maar gewoon aan, dat je tot je 67e vroeg moet opstaan, hetgeen overigens niets is vergeleken met mensen, die echt werken. Die staan op, wat door leerlingen en kantoorpikkies ”s nachts’ genoemd wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 zmoooc

@7 Dat onderzoek vergeet dat sommige zaken nou eenmaal beter midden in de nacht gedaan kunnen worden. Met name programmeurs, maar ongetwijfeld ook andere mensen die met meer theoretisch ingewikkelde zaken bezig zijn, werken bijzonder graag midden in de nacht. Niet enkel de rust, maar vooral ook het vooruitzicht op rust, op ab-so-luut-niet gestoord worden, gecombineerd met lichte slaperigheid, bieden vaak omstandigheden die uniek zijn om een resultaat te komen waarvoor een grote mentale inspanning vereist is.

Nou zal maar een fractie van de pubers daar gebruik van maken, maar het toont wel aan dat de simpele gedachte dat je “gewoon eerder naar bed kunt” niet altijd op gaat.

Weinig is zo prettig om midden in de nacht op je bureaustoel wakker te schrikken en vast te stellen dat je in een soort trance bezig bent om lappen met briljante code te schrijven. Zoiets gaat gewoon overdag niet lukken. Velen zullen een vergelijkbaar gevoel wel kennen van het lezen van een spannend boek.

In plaats van een bron geef ik u het aantal resultaten van deze Google query:

https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#safe=off&q=why+do+programmers+work+better+at+night

Los van dat alles vergeet mevrouw Joke Meijer nog even alles wat hier staat: http://en.wikipedia.org/wiki/Chronotype

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 zazkia

Ah het is echt zo. Dank je Zmoooc. Ik dacht het zelf ook al. Ik schiet veel meer op ’s nachts. ’t zijn maar sites en geen c++ of zo. maar toch.

  • Vorige discussie