1. 1

  Ik vind het wel slim, inspelen op de nare vriendjes van het CDA, als ik dat tenminste zo mag noemen.
  Wat me niet helemaal duidelijk is hoever zo’n aliantie met die andere europese partijen gaat; stemmen ze bv standaard met elkaar mee..?

 2. 3

  @1: Niet altijd, fracties kunnen verdeeld zijn (met name als het stemmingen betreft die nationale belangen betreffen).

  Ik ben van de andere kant weer benieuwd waarom het CDA met de FI in één fractie gaat zitten?

 3. 5

  @4: Oké, doe ik wat meer mijn best. De fractievorming heeft vooral te maken met de daaraan ontleende rechten. Grotere fracties (en fracties die meer nationaliteiten bevatten), krijgen bepaalde rechten (zitting in en voorzitterschap van commissies, subsidies ed.). Er wordt een eis gesteld dat alle partijen in een fractie een bepaalde ideologie aanhangen (om te voorkomen dat er fracties gevormd worden puur om gewin), waardoor in grote lijnen dezelfde fracties ontstaan die je ook in veel nationale parlementen tegenkomt.

  Daardoor krijg je tot op zekere hoogte ook een gelijkgestemdheid, maar er is geen opgelegde fractiediscipline. Van de andere kant worden in het parlement gewoonlijk onderwerpen eeuwig dooronderhandeld, tot er iets uitkomt dat dusdanig verwaterd is, dat met zekerheid een meerderheid van het parlement voor stemt. De politiek werkt er wat anders dan in nationale parlementen (aangezien er niet een echte coalitie en oppositie is, bij gebrek aan een regering die aan het parlement verantwoording schuldig is).

  Daarnaast heb ik een sterk vermoeden dat de partijen die de grote fracties vormen (EPP, PES, ALDE) vrij sterk door hun regeringsleiders gestuurd worden, om datgene te stemmen, dat in de ministerraad als compromis is overeengekomen, vergelijkbaar met de sterke fractiediscipline die in Nederland in de Tweede Kamer ook tegenkomt (en die overigens niet in alle EU-landen zo vanzelfsprekend is).

 4. 7

  @5: superduidelijk verhaal, met wel als gevolg dat je een heel raar soort politiek krijgt.
  Hopelijk wordt het een wat transparanter verhaal in de toekomst

 5. 8

  @7: Ja vind ik ook (NB. bedenk wel dat mijn 3e paragraaf speculatief is). Transparantie en democratische controle is wat de EU vooral mist. Helaas verandert Lissabon daar niet bijster veel aan.