Shell scoort goed op transparantie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De anticorruptiewaakhond Transparency International (TI) rangschikte 42 oliefirma’s in functie van hun transparantie. Zowel internationale (particuliere) oliemaatschappijen als nationale oliemaatschappijen werden tegen het licht gehouden. In totaal werd de olie- en gaswinning in 21 verschillende landen beoordeeld op criteria van transparantie in de bedrijfsvoering. Wie betaalt wie én hoeveel? Wat kost de oliewinning en wat brengt het op? Antwoord op deze vragen is van belang voor de inwoners van landen waar het olie- en gas gewonnen wordt, krijgen zij immers via hun overheid ook een deel van de opbrengst? Transparantie in de betalingen voor olie- en gasopbrensten is de eerste stap naar een eerlijkere verdeling van de welvaart uit natuurlijke rijkdommen.

Transparency International kwam tot de volgende conclusie: firma’s met een hoge transparantie zijn het Nederlands-Britse Shell, het Braziliaanse Petrobras, het Noorse Statoil en Petro-Canada. In de groep van minst transparante bedrijven vertoeft de grootste oliefirma van de wereld ExxonMobil in het gezelschap van het Russische Lukoil, het Maleisische Petronas, de China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) en de China National Petroleum Corporation (CNPC) (bron: IPS). Wat betreft de ietwat prikkelende titel van dit postje kan worden toegevoegd dat het TI-rapport stelt dat ook de koplopers nog zaken kunnen verbeteren.

Opvallend is het verschil van de Chinese oliemaatschappijen die binnen de eigen landsgrenzen wél hoog scoren in transparantie, maar zodra ze over grens actief worden gelijk veel slechter scoren. Best belangrijk te weten, zo aan het begin van de Chinees Afrikaanse Eeuw. Nog een ‘verrassing’: het door velen geroemde Petróleos de Venezuela (PDVSA) van president Hugo Chávez scoort als nationale oliemaatschappij zelfs bij activiteiten in eigen bodem laag op transparantie. Dit betekent dat het dus niet duidelijk is waar de oliewinsten van Chávez naar toe gaan. Aló aló Presidente?

Het hele rapport en/of de samenvatting is hierrr te downloaden, of u neemt direct een blik op de ranglijst [pdf].

Reacties zijn uitgeschakeld