SGP bepleit platte aarde

,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

De rand is gevaarlijk! (Flickr/A Siegel)

Volgens SGP-Kamerlid Kees van der Staaij zijn kinderen al eeuwen het slachtoffer van de ‘pure indoctrinatie’ van een heidense gotspe die sinds Columbus over een platte aarde heerst. De illusie van een ronde aarde wordt als waarheid verkondigd terwijl zowel het Heilige Schrift als wetenschappers op één lijn zitten over een platte. Van der Staaij: “Onze kinderen moeten leren lezen en schrijven. Het is goed dat het vaak lukt, maar stuitend dat men dan deze fabels op het bord krijgt in plaats van heilig schriftuur.”

De ‘ronde aarde theorie’ is volgens Van der Staaij ook maar een theorie. De parlementariër stoort zich aan de eenzijdige berichtgeving die over de Nederlandse kinderen wordt uitgestort. “Het kan niet zo zijn dat een kleine sekte van ‘ronde aarde’ – wetenschappers het debat domineert. Sinds mensenheugenis worden onze kinderen voorgelogen en gehersenspoeld. Het belachelijke idee dat de aarde een bal zou zijn, die ons allemaal aantrekt als een soort reuzenmagneet, moet tegengesproken worden.”

De SGP laat zich onder andere inspireren door het internationaal toonaangevende gezelschap de Flat Earth Society. De FES beweert dat de aarde eruit ziet zoals in de papieren bosatlas en op de vlag van de Verenigde Naties: ‘plat en overzichtelijk’. Het gezelschap weet de oude boodschap toegankelijk te brengen. Ieder kind dat de aarde moet uitbeelden kiest toch eerder voor een pannenkoek dan een sinaasappel, zo laat de society weten. En als u moet kiezen tussen Hitler (ronde aarde) en de paus (plat), dan kiest u toch ook voor laatstgenoemde?

Naast deze populaire benadering verwijst de SGP in haar brochure En Hij zag dat het plat was naar de Bijbelteksten van Job (38:13) die door den Heere wordt toegesproken: “Hebt gij ooit in uw leven de morgen ontboden, de dageraad zijn plaats aangewezen, om de zomen der aarde aan te grijpen, zodat de goddelozen van haar worden afgeschud?” In Openbaring (7:1) spreekt men verder van de ‘vier hoeken der aarde’ en in Jesaja (11:12) van de ‘vier einden der aarde’. Met de wetenschappelijke bewijzen zegt de SGP later te komen, als ook de collega’s van de Flat Earth Society die op orde hebben.

Volgens Van der Staaij heeft een platte aarde tal van voordelen. “Stel dat PVV-collega Bosma géén gelijk heeft en de poolkappen toch smelten. Dan duikelt al het vrijgekomen overbodige water hupsakee van het randje en hoeven we ons over een stijgende zeespiegel geen zorgen meer te maken.” De miljarden die volgens het kabinet nodig zijn om Nederland ‘veilig’ te houden kunnen volgens de SGP’er dan ook veel beter besteed worden aan het herschrijven van de bestaande schoolboeken.

Desgevraagd verklaarde Van der Staaij aan meer zaken te twijfelen. “We leren onze kinderen de hoofdsteden van alle Zuid-Amerikaanse landen. Maar wie zegt mij dat dat continent bestaat? Allemaal indianenverhalen. Een groot complot.” Ook het bestaan van stekelvarkens, de Space Shuttle, bacteriën en de democratie wordt door Van der Staaij betwijfeld. “Al die dingen heb ik nog nooit van mijn leven in het echt gezien. Mensen zeggen dat ze bestaan. Ik heb daar mijn bedenkingen bij.”

Reacties (5)

#1 MeneerDuck

Wat is dit voor een onzin artikel? Als deze man dit überhaupt heeft gezegd heeft hij dit met een bepaalde bedoeling gedaan om iets duidelijk te maken.
Maarja, het is natuurlijk altijd makkelijk scoren om de SGP zwart te maken.

  • Volgende discussie
#2 Kees

Ik meen dat Rutten dit ook al aanhaalde in de algemene beschouwingen ?

Weet ut nie meer

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 ach ja

Ach Al Gore verkondigt net zoveel onzin over de klimaatverandering en de mogelijke gevolgen in zijn film. Veel van zijn beweringen worden wetenschappelijk weerlegt of afgezwakt.
Het is maar net in welk heilig werk je gelooft, dan kan de bijbel wezen of de profeet Al Gore met zijn film.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 niphtrique

Ik zie trouwens dat de site van de Flat Earth Society is gehost in Alaska.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jay

@2 Ik zou het persoonlijk wel helemaal geweldig vinden als een parlementslid nog eens een verontwaardigde kamervraag gaat stellen en daarbij De Speld als bron aanhaalt :)

Wilders is er te slim voor denk ik, maar misschien kunnen we die leuke juffrouw van de PvdD zo gek krijgen?

  • Vorige discussie