SEO Madness

googlegloe.jpgHee Steeph heb je gezien dat jullie Google ranking van 5 naar 3 is gezakt? Komt zeker door dat redesign. Volgens onze SEO specialist staan jullie headers niet goed en krijgen jullie strafpunten voor die dubbele links.
Aldus S in de MSN enige weken geleden.
What the fuck! Ons mooi Sargasso dat ooit even de Google rank 7 had nu ineens afgezakt naar 3? Oh rampspoed! Hoe komen nieuwe lezers dan ooit tot ons? En welk een desastreus effect heeft dat niet op onze notering in de hitparade?
Snel op zoek naar een SEO optimizer plugin voor WordPress en ook even de CSS tweaken zodat de headers goed staan. Oh ja, ook even de metatags goed zetten. En … en….

Toen knapte er iets. Maar daarover straks meer.

Mocht u niet dagelijks met weblogs en alles wat daar achter zit bezig zijn, komt bovenstaande tekst waarschijnlijk over als abacadabra. Houden zo!
De belangrijkste afkort wil ik wel even toelichten. SEO staat voor Search Engine Optimization. Als je een website of weblog hebt, hoor je daar mee bezig te zijn om ervoor te zorgen dat je goed “scoort” bij de zoekmachines. Als jouw site helemaal aan de regeltjes voldoet, maak je meer kans om gevonden te worden als iemand op een bepaald woord zoekt. De term wordt vooral gebruikt in de marketingwereld. Het is immers van groot belang ervoor te zorgen dat jouw product als eerste gevonden wordt.
Maar nu is iedereen er mee bezig, zo ook wij.
Tenminste, tot het knapte.
Al snel na het ontstaan van het web kwamen er zoekmachines. Eerst heel simpel, maar al snel werden ze slimmer. Ze hadden algoritmes om te bepalen of een pagina waardevol was of niet. Op basis van bijvoorbeeld de hoeveelheid linkjes in en uit kreeg je dan punten.
Helaas had de commercie dit al snel in de gaten en probeerde misbruik te maken van de constructie, bijvoorbeeld door nepsites op te zetten die linkten naar hun producten. En zo startte de oorlog. De zoekmachinemensen moesten slimmere algoritmes bedenken om het “eerlijker” te maken en de commercianten verzonnen weer nieuwe foefjes (bijvoorbeeld nep-reacties op weblogs met linkjes). Enzovoort en zo verder.
Maar het gevolg van dit alles is dat weblogs als de onze energie moeten steken in het “netjes” maken van de site zodat we aan de “regels” van de zoekmachines voldoen. En waarvoor eigenlijk? Om de kans te vergroten dat we gevonden worden door zoekers in de internetjungle? Weet u wat de vijf meest gebruikte zoektermen zijn waarmee de mensen het laatste half jaar op onze site kwamen? Durf het bijna niet te zeggen:
“Nadine Jansen”
“Ann Coulter”
“Paris Hilton”
“Pamela Anderson”
“Anorexia”

En daarom knapte er iets. Weet je wat die zoekmachinemensen doen? Die steken al die regeltjes maar in een ongemakkelijke plaats. Dan gaan wij weer gewoon bezig met de inhoud en hopen we maar dat het ouderwetsche hoort-zegt-het-voort ervoor zorgt dat de noeste arbeid van onze redacteuren onder de aandacht van anderen komt.
Tot die zoekmachines weer eens leren wat nou kwaliteit is.

 1. 1

  Zogezegd consuminderen, en qua tijd gewoon leuke dingen doen zoals een fles wijn openen, een maaltijd bereiden en gezelschap. Of gewoon waar je zelf zin in hebt.

  Veel plezier, groet, Hans.

 2. 4

  anders moet je blousje van rc eens bellen, die is er goed in.
  Maar zoals je zegt steeph kwaliteit is net als kurk, het blijft wel drijven.
  Je wilt tenslotte gasten en geen baggerbezoekers.

  De marketingblogs twitterenen stumblen de hele Dag om maar een bright smile te laten zien voor skyscrapers, banners en likstaafjes.
  Het zal je werk maar wezen.

 3. 10

  Ik ben hier ooit verzeild geraakt toen Sargasso een of andere webstrijd won, waarvan ik hoorde via, ik geloof, BiesLog. BiesLog zal ik wel hebben leren kennen via de oude media…

  Ofwel, doe volgens mij inderdaad geen moeite met al dat gedoe.

 4. 11

  Als de S. uit het artikel wil ik nog wel even iets kwijt.

  Veel van de SEO dingen zijn gewoon common sense, en ook voor andere mensen van belang.

  Het belangrijkste wat Sargasso op dit moment fout doet is dat de pagina als het ware “omgekeerd” wordt geladen. Dat kan je ook zien. Eerst komt de rechterbalk, en daarna pas de middelste en de linker. Het is alsof je een document met de voetnoten begint. Zou jij dan zonder stylesheet weten wat wat is? Of om welk weblog het gaat? De naam van Sargasso staat niet eens in het document! (Zie hier hoe google Sargasso ziet)

  Dat je schijt hebt aan google is tot daaraan toe. Dat mag je zelf weten. Daarbij, PR heeft allang niets meer met bezoekersaantallen te maken.
  Maar het onderliggende design op Sargasso is gewoon heel slecht. Niet alleen voor google, maar ook voor visueel gehandicapte mensen die tekst of spreekbrowsers gebruiken.

  Heb je ook schijt aan hun?

  (Tip: het omdraaien van de volgorde van laden is waarschijnlijk een paar min. gepiept.)

 5. 12

  Ik vind het vooral van arrogantie getuigen Steeph! Alsof Sargasso zo’n steady userbase heeft dat ze geen nieuwe bezoekers nodig hebben, onze Super-Adim bij PFMAG is een en al marketing, hij likt alles wat hem maar een plaatsje hoger in de hitlist van Google brengt. En daarvoor zijn we hem eeuwig dankbaar.

  @Spuyt 12 moet ik beginnen over de esthetische ramp die GeenCommentaar heet? Nee toch?

 6. 14

  @MS: Om een stevige midlifecrisis te vermijden probeert een mens met de moderne tijd mee te gaan (auw).

  @Spuyt12: Waarom moet in vredesnaam op de pagina staan dat we sargasso heten, als dat al ons domein is? Zijn ze dom of zo….
  Dat puntje met die onvriendelijkheid voor de visueel gehandicapten is dan weer wel een goede.

 7. 16

  @Apo: Misschien moet je eens een tekstbrowser gaan gebruiken, want wie heeft het hier over estethiek?

  Maar informeer me, maak me blij met een analyse van het van afrukspermatozoïden aan elkaar hangende weblogje Patserfaust.

 8. 17

  @Steeph: “Waarom moet in vredesnaam op de pagina staan dat we sargasso heten, als dat al ons domein is”

  Als jij een word-document maakt en dat “Mijn levensverhaal.doc” noemt, dan zet je in het document zelf toch ook nog een titel? Want zo hoort een document te beginnen. :-)

  Er zijn zat domeinen waar de correlatie niet zo duidelijk is.

 9. 20

  Ik bookmark veel pagina’s niet maar google ze altijd en sargasso is enorm gezakt als je vanaf de engelse google (google.co.uk) zoekt: namelijk van pag 1, pos 6/7 naar pag 3. Dus zoek ik dan nu maar op “sargasso nl” … en dan staat ie gewoon bovenaan.

 10. 22

  Neem maar aan dat e.e.a. gemiddeld is? Als je na een zoekterm te hebben ingerammeld maar op pagina 1 terechtkomt..2 kan nog net en na 3 kan je eigenlijk ophouden. Helemaal bóvenaan wil je toch niet staan. Maar als je wéét wat je zoekt, op de eerste uitkomst(en) klikt en je dan terecht komt op óf sites die heel langzaam vollopen verzuipend in de adds óf helemaal niks met het zoekonderwerp te maken hebben…&^$#(*&(&…

  Kan me daar zó ontzettend kwaad over maken. Ontaardt ook vaak door met muis keihard op pad te bonken: “Schiedt g*^%dverdeg%&*ver op”. Heb dat wel met meer dingen hoor. Krakende deurknoppen ’s nachts, fout afgestelde brommertjes of met lek in uitlaat. En Sargasso loopt ook langzamer (vooral pics) vol als voorheen zag ik. Vreselijk ongeduldig van. Eeuwig gedoe ook met gerafelde of half afgesleten veters in schoenen, onverstaanbare dikke kutboeren uit de Achterhoek, gekke kreuk in overhemd of broek…nu we toch bezig waren. En in preview zie je niet of je pic (gebruikte html- code) wel correct werkt. Die cellofaantjes ook op diverse verpakkingen die je los moet peuteren. “Hier trekken” staat er dan zo op. Handig joh. *&^%%#, zelfs met de heggeschaar lukt dat niet (dik plastic)…

  Kortom: Krijgt Allen Het Heen-en-Weder.

  *beent woest weg*

 11. 23

  En die veter breekt net op de ochtend dat je je moet haasten om die trein te halen. Grootste ergernis is echter mensen die IN de deuropening halt houden.

 12. 25

  Over mobieltjes gesproken, Sargasso is ook op mobiele apparaten lastig te lezen, en dat is jammer, want wat moet je anders doen in de trein. In de auto. Bij de tramhalte? In de bioscoop :) Oftewel, wat meneer @11 zegt.