Schokkend! Nutella is niet gezond

Foto: copyright ok. Gecheckt 29-09-2022

Is me dat schrikken voor die goedwillende Amerikaanse moeders! Dachten ze hun kind een gezond ontbijt voor te schotelen door ze dag in dag uit boterhammen met Nutella te geven, omringd met wat excuusspul om het minder erg te laten lijken, blijkt het nootjeslekkers toch ineens boordevol te zitten met suiker en onverzadigd vet. Dat gaat zo maar niet! In een schikkingwerd bedongen dat de misleide moeders 4 dollar per gekochte pot kunnen terugvorderen, tot 5 potten.

Voedselwaakhond Foodwatch vraagt zich meteen af of iets dergelijks in Nederland ook niet mogelijk is. Ook hier immers beantwoordt hazelnootpastagigant Ferrero de vraag “Is het wel verstandig om mijn kind Nutella te geven bij het ontbijt?” op identieke wijze als in de VS met “Met de juiste voedingsmiddelen en in de juiste hoeveelheden is Nutella ideaal voor een evenwichtig ontbijt. Een voorbeeld van een ontbijt met Nutella: twee sneden brood (60 g) met Nutella (30 g ofwel twee goed gevulde theelepels), een glas halfvolle melk (250 ml), een glas vers sinaasappelsap (100 ml) of een stuk fruit. Dit is een traditioneel ontbijt, dat niet vetter of zoeter is dan de klassieke boterhammen met boter en jam (60 g brood + 10 g boter + 30 g jam)”.
Hoe meer omhaal van woorden, hoe onbetrouwbaarder dikwijls het antwoord, dat is zeker. Dat genoemd “gezond” ontbijt (u weet toch ook dat sinaasappelsap helemaal niet zo gezond is als we tientallen jaren gedacht hebben?) zonder de Nutella nog een heel stuk gezonder is, zeggen ze er–wellicht begrijpelijkerwijs–niet bij.
Maar moeten we de Amerikaanse claimcultuur gaan importeren of hebben we hier een ander leermoment bij de kop? Wat mij betreft is namelijk de les die we hieruit moeten leren dat we er niet komen wanneer instanties als het Voedingscentrum en de kapitaalkrachtige klavertjesclub Ik Kies Bewust mensen botweg vertellen “dit is gezond (omdat wij het zeggen)” terwijl even kapitaalkrachtige clubs als Ferrero precies dezelfde strategie hanteren om hun eigen spul aan te prijzen.
Ferrero zou met bovenstaand leuterverhaal niet wegkomen als we er in de afgelopen tientallen jaren meer aan hadden gedaan de consument te emanciperen en hem de middelen in handen hadden gegeven zelf afgewogen keuzes te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door hem te leren ingrediëntendeclaraties te lezen en te interpreteren. Zodat hij zelf kan zien dat hij een product in handen heeft dat voor dik de helft uit pure suiker bestaat en daarnaast nog eens voor elf procent uit verzadigd vet, waarbij het geheel goed is voor liefst 544 kcal per 100 gram, wat dus neerkomt op 165 kcal per door de fabrikant geadviseerd ontbijt–meer dan 10% van de dagelijkse energiebehoefte van een achtjarig kind, alléén al aan het beleg op zijn ontbijtboterham.
Lijkt me geen hogere wiskunde. Is het nou zo heel vergezocht, Voedingscentrum, om die insteek eens te proberen?
Foto Flickr s.jaspert

Reacties (30)

#1 Rob

Vele soorten broodbeleg zijn natuurlijk nogal energierijk. Pindakaas spant misschien nog wel de kroon met 625 kcal per 100 gram, maar is qua samenstelling heel wat beter dan chocoladepasta.

  • Volgende discussie
#2 Martijn

Je moet toch ergens je energie vandaan halen. Zeg 20% uit ontbijt, 20% uit lunch, 40% uit avondmaaltijd en 20% uit overig.

Op een pot Nutella staat overigens in grote letters dat het per portie 4% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid energie bevat. En in kleine letters dat dat is voor iemand die een dagelijkse energiebehoefte heeft van 2000 kcal. Wat betekent dat ik als man van 1,86 m mijn Nutella extra dik kan smeren!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Harm - Reactie op #2

Martijn als de cowboy van Marlboro: pas op zijn sterfbed zal hij zich realiseren waar hij allemaal reclame voor heeft gemaakt.

Maar gelukkig staat er dan een televisie bij zijn ziekenhuisbed, waar hij zijn eigen overlijden interactief kan bewonderen, zodat het hospitaal de rekening kan bekostigen van de auteursrechten en de 30 seconden reclame voor Nutella, op basis van chocolade en genetisch gemodificeerde soja.

Gezond, gezond, gezond!

#3 Lesley

Zijn het nou onverzadigde vetten (eerste alinea) of verzadigde vetten (op-één-na-laatste alinea)?

En overigens zijn vetten (zowel verzadigde als onverzadigde) gewoon nodig. Sterker nog: chocola en hazelnoten zijn behoorlijk gezond! De suiker uiteraard niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Bismarck - Reactie op #3

Volgens ferrero zitten er twee keer zoveel onverzadigde als verzadigde vetzuren in. Overigens is vooral de grote hoeveelheid suiker het probleem. Hoewel ook dat relatief is, juist ’s morgens kun je wel wat suiker gebruiken om je motor op te starten.

#4 kevin

Jammer dat ook hier sarcastisch wordt gewezen op dat die moeders dom zouden zijn hun kinderen Nutella te geven, maar daar draait die rechtszaak helemaal niet om. Het gaat erom dat de fabrikant volhoudt dat chocolade gezond is. Misleidende reclame dus. Als de fabrikant er eerlijk over was geweest dat je er hartstikke dik van wordt, was het allemaal prima geweest. Ongezond eten is niet verboden, je klanten bewust onjuist informeren wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Karl Kraut

“…wat dus neerkomt op 165 kcal per door de fabrikant geadviseerd ontbijt–meer dan 10% van de dagelijkse energiebehoefte van een achtjarig kind, alléén al aan het beleg op zijn ontbijtboterham.”

– 10%. En? Dat is maar bitter weinig, want ’s ochtends heb je nog de hele, actieve, dag voor de boeg. De enigen die verstand hebben van voedsel, zijn je mond en je maag. De rest is aanstellerij en gewauwel van bemoeizuchtige navelstaarders. Blij dat Ferrero te koop is, in plaats dat ik zelf nutella zou moeten maken. De meeste dingen doe je voor je plezier, en eten dus ook.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Duifje van Essen

Ik lust geen Nutella, ik wil vitaminen en mineralen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 L.Brusselman

Prima spul om je energie op peil te houden.Niet echt lekker, maar beter te nassen dan andere chocopasta’s.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Tjerk

Het is echt wel beter om Nutella op je brood te smeren dan ongezonde margarine boter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8.1 Martijn - Reactie op #8

Je kan ook eerst heel dik roomboter en dan heel dik Nutella. Op vers witbrood uiteraard. Dat is niet gezond. Wel heel lekker.

#9 Cabron A

L (8) en T (6) kunnen niet zonder Nutella. Zij smeren er lustig op los, net als papa en mama, en extra dik als de laatsten even met hun neus in de krant zitten. Zij zijn niet dik en kerngezond. Dat komt omdat het totaal aan wat ze eten gezond is en ze zelf naar school fietsen. Laten we nou eens ophouden met doen alsof een product ongezond maakt – het is het eetpatroon, dat weten we toch al tientallen jaren!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bas

Iemand hier die kan zeggen wat wel mega gezond is op brood?
Kaas en vlees is ook vetrijk, minder suikers natuurlijk. Maar ik ben
wel benieuwd wat de euroshopper producten zo goedkoop maakt ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Peter

Kijk naar de bron.
Kijk wie belang heeft.
Start je eigen onderzoek.
Een conclusie zou kunnen zijn dat je dit chemisch smeersel van deze geldbeluste club ver van je moet houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Yevgeny Podorkin

B- merk nemen en goed roeren voor gebruik (warmte) heeft hetzelfde effect plus minimaal 50% goedkoper. De toegevoegde suikers in Nutella vast om bitterheid van de slavenchocolade te maskeren en mede de “smeerbaarheid” te verhogen. Vies woord nietwaar SMEERBAARHEID…bah. Nutella: elke pot 10 kleine negertjes naar god.

Pasta choca beregoed, jaaja

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12.1 Martijn - Reactie op #12

B-merk is niets, daar zitten nooit genoeg hazelnoten in. Nutella heeft 13%. Misschien dat AH Excellent of zo beter is, die heb ik nooit geprobeerd. Maar die hebben alleen van de kleine prutspotjes.

#12.2 Harm - Reactie op #12.1

Dertien procent hazelnoten, DERTIEN!

“Driekwart van alle hazelnoten komt uit Turkije en is onder andere verwerkt in onze chocoladepasta en chocoladerepen. Producten met deze hazelnoten verschijnen op tafel zonder dat de consument weet welk leed er aan kleeft. Tienduizenden kinderen werken elf uur per dag voor € 1,- per uur op de hazelnootplantages.”

“Anna, 19 oktober 18:31: En dan te bedenken dat er geen enkele hazelnoot in Nutella zit! Ik ben allergisch voor noten en ik kan dit gewoon eten. Als ik Nutella was zou ik deze mensen aanklagen. Belachelijke documentaire.”

http://www.eenvandaag.nl/binnenland/36527/turkse_kinderen_werken_voor_onze_hazelnoten

https://www.reclamecode.nl/webuitspraak.asp?ID=40073&acCode

#12.3 Rob - Reactie op #12.2

Waarom quote je eigenlijk een of andere muts die haar allergie als bewijs aanvoert? Er zijn gewoon hazelnoten verwerkt in die pasta. Basta!

  • Volgende reactie op #12.2
#12.4 Harm - Reactie op #12.3

Ze is niet alleen een muts, ze is ook nuts.

Toch vond ik het wel interessant dat ze dat smeersel gewoon kan eten, ondanks het feit dat ze een allergie heeft voor noten.

Ik mag toch wel effe reclame maken voor de genetisch gemodificeerde noten van Nutella, die door tere kinderhandjes onbeschadigd in de pot komen?

  • Volgende reactie op #12.3
#12.5 Rob - Reactie op #12.3

Heb een kleine allergie voor tomaten maar van al die tomatentroep uit blik merk ik niks. Het spul waar mijn bek van gaat jeuken wordt onschadelijk gemaakt in het verwerkingsproces. Leve de lopende band!

  • Volgende reactie op #12.3
  • Vorige reactie op #12.3
#12.6 Harm - Reactie op #12.3

Ja, eigenlijk zou je alleen nog maar alles uit blik moeten eten.
Genetisch gemodificeerd natuurlijk.

  • Vorige reactie op #12.3
#12.7 Noortje - Reactie op #12.2

Ingredienten lees ik op het potje:
Sui,er, plantaardige olie, hazelnoten (13%), magere cacao (7%), magere melkpoeder (6,6%), weipoeder, emulgatoren, lecitine (soja) en vanilline (= nepvanille)

  • Volgende reactie op #12.2
  • Vorige reactie op #12.2
#12.8 Harm - Reactie op #12.7

En die plantaardige olie is palmolie, ’t is maar dat je het weet.

#12.9 Karl Kraut - Reactie op #12.2

Als er meer dan 13% aan hazelnoten in zou zitten, zou het veel te duur worden. En die kinderen zou ik ook niet werkloos willen maken.

  • Vorige reactie op #12.2
#13 Harry

Stel, je hebt de keus uit een potje Nutella of helemaal niets.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13.1 dNEUS - Reactie op #13

lol. als het van het voedingscentrum afhing zou je beter af zijn met bloembollen.

  • Volgende reactie op #13
#13.2 Peter - Reactie op #13

Dan eet ik distels, brandnetels en paardenbloemen ,,, groeit overal en reuze voedzaam.

  • Volgende reactie op #13
  • Vorige reactie op #13
#13.3 Olav - Reactie op #13.2

Voedzaam? Hoeveel calorieën haal je daaruit?

  • Volgende reactie op #13.2
#13.4 looxcie - Reactie op #13.2

Als je toch grassen wilt eten, google dan eens op hennepzaadolie, hoef je niet te kauwen als een koe en het is stukken gezonder dan Nutella…

  • Vorige reactie op #13.2
#13.5 Harm - Reactie op #13

@16 – Dan zou ik de hazelnoten opeten en de rest laten zitten.

  • Vorige reactie op #13