Schipholgans uit de snelkookpan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
Schipholgans

foto Andrei Tchernikov, foodstyling & recept Fiona Ivanov

De Flexitariër gelooft dat je met groenten, granen, kruiden, vruchten, bloemen, wieren, noten en zaden heel fijne maaltijden kunt samenstellen. Smaakt een gerecht echter beter met wat bouillon, vis of een eitje erbij dan doet de Flexitariër daar niet moeilijk over. De Flexitariër houdt niet van dogma’s in het eten. De Flexitariër is een samenwerking tussen fotograaf Andrei Tchernikov en receptontwikkelaar Fiona Ivanov.

Gemarineerde Schipholgans uit de snelkookpan
flexitarisch hoofdgerecht, 4 personen

4 dijpoten van de Schipholgans (wilde gans, poelier)
250 ml rode volle wijn
enkele blaadjes (verse) laurier
enkele gepelde tenen knoflook, gekneusd
1 tl peperkorrels, gekneusd
1 tl honing
4-6 el boter of ganzenvet
2 uien, in ringen
150 g wortel, in plakjes
enkele stengels bleekselderij, gesneden
4 el crème fraîche
snelkookpan*

Leg de ganzepoten in een grote schaal en schenk de wijn erbij. Voeg laurier, knoflook, peperkorrels, honing en zout naar smaak toe en laat 3-4 uur marineren, keer de poten enkele malen om zodat alles enige tijd in de marinade ligt. Neem de poten uit de marinade en dep ze goed droog. Verhit de boter of ganzenvet in de snelkookpan. Bak één voor één de ganzepoten, voeg eventueel extra boter toe. Voeg de uiringen, wortel en bleekselderij, crème fraîche en marinadevocht bij de ganzepoten, draai het deksel dicht op de snelkookpan, breng op druk en laat het vlees in 50 minuten zacht en gaar worden. Lekker met een dikke romige pastinaakpuree.

*Het vlees van de Schipholgans kan oud en taai zijn – immers niet gefokt maar uit de lucht geschoten. De snelkookpan kan het meest weerbarstige vlees aan. Eventueel zou je de Schipholgans 8-10 uur, afgedekt, in de oven bij een lage temperatuur (100 °C), kunnen laten garen. Wanneer het vlees gemakkelijk van het bot loslaat is het eetbaar.

Met dank aan de keuken van het ongewenst dier.

schipholgans 2

foto Andrei Tchernikov, foodstyling & recept Fiona Ivanov

 

schipholgans 3

foto Andrei Tchernikov, foodstyling & recept Fiona Ivanov

Copyright foto Andrei Tchernikov

Reacties (19)

#1 MrOoijer

Wild stoven in wijn heet een peper. Dit is dus een ganzenpeper. Rode wijn bij donker vlees en witte wijn bij licht vlees. Zonder snelkookpan gaat het ook prima in een gietijzeren stoofpan (Le Creuset) etc.

Koop kleinere ganzen, want die zijn jonger en malser. Het lekkerste van de gans is de filet. Als de filet van wilde eend, maar groter. Paar minuten aanbraden aan elke kant en dan in de oven nagaren. Pootjes maak ik persoonlijk liever klaar als confit – ofwel marineren en dan uren laten pruttelen in ganzenvet.

 • Volgende discussie
#2 Yevgeny Podorkin

Niks “uit de lucht geschoten” (door schieten vliegen de ganzen op en kunnen er zelfs meer aanvaringen met vliegtuigen plaatshebben aldus de Vogelbescherming. Atsma komt met oplossing Atsma wil ze vergassen.Ik weet het niet…krijg er een nare concentratiekampnasmaak van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Olav - Reactie op #2

Er zat eens een verdelger van Schipholganzen bij P&W, die vertelde dat hij wel wilde vergassen maar dat het niet mocht, en dat ze daarom maar gewoon het veld inliepen om de ganzen met de hand te vangen en de nek om te draaien. Hij was daar naar eigen zeggen bedreven in en vermoordde zo meerdere ganzen per minuut, met een groepje kerels honderden per uur. Dan zie ik dus niet in waarom het nog nodig is te vergassen.

Kan je een vergaste gans nog wel opeten?

 • Volgende reactie op #2
#2.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #2.1

Dat kan alleen met die “schietnetten” en: onverdoofd.

Dat vroeg ik me dus af. Opeten. Ik zag overigens gisteren ergens op een journaal (Thailand?, a.g.v. een virus?) hoe duizenden kippen in tientallen kliko’s werden gesmeten en er vervolgens een slang met gif in werd gestoken. Het getrommel was niet van de lucht een waar orkest meneer…

 • Volgende reactie op #2.1
#2.3 Prediker - Reactie op #2.1

Waarom zou dat niet kunnen? Er zit dan gewoon hetzelfde spul in het bloed als jij uitademt en door planten en bomen weer wordt ‘ingeademd’, nl. koolstofmonoxide.

Als je dat opeet, verdwijnt dat gewoon via je maagdarmkanaal weer uit je lichaam, want die gebruikt dat verder niet.

 • Vorige reactie op #2.1
#2.4 Bismarck - Reactie op #2.3

ik heb het idee dat je mono (1) en di (2) door elkaar haalt. Gevaarlijk verschilletje.

#2.5 Fiona Ivanov - Reactie op #2

Er worden ook ganzen afgeschoten, heb de kogels tussen mijn kiezen vandaan moeten vissen.

 • Vorige reactie op #2
#3 Bullie

ja maar dan krijg je dus die nasmak van YP

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Prediker - Reactie op #3

@YP moet niet zo zeuren. Als je een “nare concentratiekampnasmaak” krijgt van het vergassen van ganzen, dan kun je ook wel een “nare concentratiekampnasmaak” krijgen van een bezoekje aan de boerderij. Om over de slachterij nog maar te zwijgen.

Weet YP wel dat nagenoeg alle mannelijke kuikentjes sowieso vergast worden? Kunnen ze namelijk niet gebruiken om eieren te leggen. Denk daar nog maar eens aan als je een eitje wegtikt, of een kippenboutje in het braadvet legt. En dan hebben we het nog niet over de manier hoe slachtkippen aan hun eind worden gebracht.

#3.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #3.1

Eeh, volgens mijn informatie (dus dan moet het wel oke zijn) wordt geen ENKEL dier: kip, varken, paard, koe, voor de consumptie vergast. Tja, en dat mannelijke kuikentjes bij de geboorte al als afval behandeld worden heeft even niets met deze manier van menukeuze (gans aux gaz) te maken enneh. vertel mij wat over de bioindustrie. Wat wil je dat ik zeg

Je probeert me een complex aan te praten he? Jaha.

#3.3 Prediker - Reactie op #3.2

Ach, ik houd gewoon niet zo van selectieve verontwaardiging, politiek-correcte vroomheden, en moralisme op grond van inconsistent denken.

We slachten beesten aan de lopende band. Kun je ook wel over een concentratiekampnasmaak beginnen. Stel je voor dat we dat bij mensen zouden doen… Maar dat is het hele punt: dieren zijn geen mensen.

Dus tenzij je het doden, slachten en eten van dieren ‘moord’ vindt, is de vraag vooral of onze methoden om dieren te houden, verplaatsen en te doden gruwelijk lijden veroorzaken, anders gezegd: of het zoveel lijden betreft dat het dier-onwaardig is.

Ik heb Jamie Oliver wel eens kuikentjes zien vergassen in een televisieshow (om het publiek bewust te maken van hoe het er in de bio-industrie aan toegaat). Die beesten raakten gewoon versuft en duizelig. En dan raakten ze bewusteloos. Geen hysterie, geen paniek. Niet voor niets kiezen nogal wat zelfmoordenaars voor vergassing door koolstofmonoxide. Gaan ze in de auto zitten met een slang naar de uitlaat.

#4 Yevgeny Podorkin

Prediker. Beschuldig me niet van dergelijke kwaliteiten onder het indirecte mom van “houden van” waar ik me niet in herken. Althans: niet houden van. Massaal de nek afsnijden, vergassen whatever…dat levert in alle gevallen een spektakel op waar menig gladiator uit het Oude Romeinse Rijk nog een puntje aan zou kunnen zuigen. Jij ook met je Dieren zijn net mensen. Jaja. De 10- duizenden kuikentjes die 100- en ganzen tegelijk in een vat…stel je (prediker) fysiek voor/ de volgende vraag: ga, nee…Kan ik ze seksen of vangen…

Want IK en de mensen schreeuwen honger.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Prediker - Reactie op #4

Nog maar een keer dan: zijn varkensstallen volgens jou vergelijkbaar met Büchenwald? Zijn slachterijen vergelijkbaar met de Goelag-archipel?

#4.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #4.1

In principe komt dat inderdaad op hetzelfde neer. Ter geruststelling: er is voorshands geen enkele reden om daar thans ongerust over te geraken. In het diepst van zijn ziel is elk levend wezen intrinsiek in aanleg fascistoïde…

#5 L.Brusselman

Bij mij ligt Flappie op m’n bord met kerst.
Erg zielig ook voor die konijnen.
Hoop maar dat ze eerst verdoofd worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

We moeten, tis niet anders, ook eens naar evt andere makkelijk verkrijgbare voedingsbronnen kijken (qua schaars worden vlees/ eiwitten). Lieden die te lui of simpelweg te stom zijn om te werken en maar in achterstandswijken rondhangen op brommertjes crossen en bejaarden beroven zijn een doorn in het oog. We zouden eens kunnen overwegen die klootzakjes een-voor-een te vergassen en ze vervolgens op te eten…ja, alleen als de nood erg aan de man komt dan he.

*volcontinu meedenkt aan oplossingen crisis*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

In geval van honger speelt het geweten namelijk nauwelijks een rol.

En diegenen die lijden aan die ziekte zijn als eerste het haasje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bob

Als ik die fotos zie dan zou ik spontaan vegetarier worden als ik het al niet was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Share

Ah, de kroketgans. Ziet er lekker uit, zolang de kerosine wasem rondom Schiphol niet in het beestje trekt. Het summun blijft toch gevogelte uit Artis, áls je de contacten hebt. En ik vroeg me nog af of de Flexitariër insekten eet? Kom dan es met recepten voor een larvenmousse of sprinkhaansmoothie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie