OPINIE - Satire bestaat niet in Nederland.

Satire. Kent u die uitdrukking, dames en heren jongens en meisjes? Sa-ti-re. Van een volk dat blijft volhouden dat de oosterburen geen gevoel voor humor hebben, mag ik toch verwachten dat het weet wat dat is. Maar het bestaat niet eens in Nederland, en het is de vraag of het ooit bestaan heeft, behalve dan in een enkel boek van W.F. Hermans, die niemand nog leest, behalve dan als het moet van school.

Ik zit dit te schrijven en moet de neiging onderdrukken om u te vragen niet op bovenstaande uitspraak in te gaan, want dat is precies wat er mis is. Ik zeg zoiets en meteen komen de W.F. Hermansadepten me alledrie vertellen dat dat toch echt niet waar is, wat ik daar schrijf; en dan hoop ik nog maar dat beide Harry Mulischlezers me met rust zullen laten. Ik had laatst ruzie met een FC Emmen-supporter om een twee jaar oud blog. Ik bedoel maar.

Kijk, Ronald Goedemondt doet een uitstekende imitatie van Geert Wilders. Ik kan er wel om lachen – maar hij zegt uiteindelijk niks. Geert die in een snackbar over lichaamsgeur begint… Goedemondt blijft zorgvuldig mijlenver verwijderd van de werkelijke thematiek van Wilders. En hij heeft gelijk, natuurlijk, want je wilt je volgende onemanshow ook nog graag verkopen aan de VARA.

Satire mensen, ik kan een televisieprogramma vol satire bedenken. Joden die naar Israël gaan omdat ze zich in Nederland niet veilig voelen? Zet een man op een zonnig en luxueus Mediterraan terras en laat hem met zo’n droge Eddo Rosenthal-tongval vertellen over de fgesulukke ellende in Nederland. En zet daar een geluidsband met geweerschoten, Arabische kreten en knarsende rupsbanden onder. Klaar.

Nederlandse jongens die bij ISIS vechten? Stuur ze een bedankbrief van Wilders. “U bestrijdt niet alleen de waangedachte dat er een gematigde islam zou bestaan, maar u bestrijdt deze dwalende geesten ook daadwerkelijk. Mijn complimenten.” Klaar.

En GeenStijl. Jezus, maar is er één ander medium te vinden in Nederland dat zo waanzinnig huichelachtig is als GeenStijl? Interview over anonieme pesterijen op Internet de ernstig bezorgde hoofdredacteur, Marck Burema. Met een papieren zak over zijn hoofd. Klaar.

Ach, vergeet ik de PvdA? Te makkelijk. Iedereen valt al over de PvdA. Natuurlijk is Tante Jetta’s moestuin comedy gold (en 214 retweets, dank u wel), maar het is alsof je een dood paard slaat. Satire moet prikkelen, niet de communis opinio bevestigen. Daarom ook bedrijft GeenStijl geen satire. GeenStijl is trendvolger bij uitstek.

En dat is natuurlijk het grootste probleem. De media zijn in de macht van de kijkcijfers, de clicks en de dalende oplagen, en dus is het niet erg aanlokkelijk om humor te presenteren die sommige mensen wellicht tegen de borst stuit. Zo krijgen we elke dag weer een aaneenschakeling van laffe, brave, jaren achter de feiten aanhollende stukjes voorgeschoteld, zoals op de dag na het minder-minder-incident van de PVV. Inééns hadden alle columnisten het licht gezien. Omdat het volk op Twitter begon te morren. En zo moeten we het doen met imitatie-Wildersen die inhoud zorgvuldig vermijden.

Kijk vrienden, dit is satire. Sabina Guzzanti’s Draquila (complete film, geen ondertiteling, hier). Een documentaire, deels illegaal gefilmd in het afgesloten rampgebied na de aardbeving in L’Aquila, met satirische intervallen, die de machtigste man in Italië op dat moment keihard te kakken zet. Het heeft jaren geduurd voordat iemand het op televisie uit durfde te zenden. Het heeft jaren geduurd voordat iemand überhaupt Guzzanti weer in een studio durfde uit te nodigen.

Kom er eens om in Nederland.

Reacties (12)

#1 qwerty

Kom er eens om in Nederland.

Wij hebben geen aardbevingen.
/satire

 • Volgende discussie
#2 Amateur Commenter

Edge of Europe, de rechter van de humor. Als dat geen satire is, dan weet ik het ook niet meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jona Lendering

Satire is inderdaad geen echt Nederlands genre. Klassieke voorbeelden, zoals Multatuli’s “De zegen Gods door Waterloo”, zijn ongrappig en waren het vermoedelijk destijds ook. Pogingen om een geslaagd satirisch tijdschrift op te richten, mislukken strijk en zet – ik herinner me “De opstoot”, dat de Nederlandse “Canard Enchainé” had moeten zijn maar niks werd.

Heeft Propria Cures de afgelopen kwart eeuw nog iets gepubliceerd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Arduenn

Na Koot en Bie en een handjevol Jiskefet-sketches was het gedaan met satire. Hedendaagse satire voor mij is jeugdherinneringen ophalen bij YouTube.

Satire is al jaren geleden voorbijgestreefd door de werkelijkheid in de nederlandse show-biz en de politiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Henk van S tot S

@00 en
@3:
Nu is het wel zo, dat er na een van eerste satires “Het Lof der Sotheyt ”
http://www.dbnl.org/tekst/eras001lofd01_01/eras001lofd01_01_0003.php
verduidelijkt in
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lof_der_Zotheid
best nog een en ander aan satire is gepresenteerd.

In het blokje inhoud van
http://nl.wikipedia.org/wiki/Satire
staat onder 3 staat een en ander en scrollen onder 5 levert toch óók een aantal Nederlandse juweeltjes op.

Verder
[quote]En zo moeten we het doen met imitatie-Wildersen die inhoud zorgvuldig vermijden.
[ https://www.youtube.com/watch?v=ePWH6iBlgZw ]

Ik vind het schilderij van “(voor)paal zittende G.W” het beste ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 L.Brusselman

Geen satire in Nederland?
Zijn de krant,het Journaal ,actualiteitenrubrieken en al die reality shows dan serieus bedoelt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 JANC

speld.nl

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Dehnus

Retecool.nl kan soms behoorlijk satirisch zijn :P.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

Laten we mensen als deze niet vergeten (genieten zonder gehoorbeschermers)
Mijn juweeltje is het eerst nummer.
https://www.youtube.com/watch?v=_YUpSFiBun8

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 L.Brusselman

De ellende met huidig(?) Nederland is dat satire ,ironie en sarcasme nog niet worden herkend zelfs als men er over struikelt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Henk van S tot S

@10:
Ja en zelfs “sarcasso” wordt foutief geschreven ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 pedro

@2: ad hominems zijn geen satire, maar gewoon aanvallen op de man.

 • Vorige discussie