Sargasso Lijst – Het Respectste Beroep

RESPECT !!!R.E.S.P.E.C.T. iedereen heeft er de mond van vol. Van Ali B tot Balkenende, iedereen hamert op meer R.E.S.P.E.C.T. in de samenleving. Alles wat niet (meer) deugt in Nederland komt immers voort uit een gebrek aan R.E.S.P.E.C.T. zo zegt men. De jeugd groeit op galg en rad vanwege gebrek aan R.E.S.P.E.C.T. voor de onderwijzer. In het openbaar vervoer is het levensgevaarlijk door gebrek aan R.E.S.P.E.C.T. voor de conducteur. En in ziekenhuizen is het een puinhoop vanwege R.E.S.P.E.C.T. voor de arts.

Sargasso gaat daarom op zoek naar de Het Respectste Beroep. Welk beroep verdient veel meer R.E.S.P.E.C.T. dan dat het momenteel ontvangt?

Is het de verpleger in het bejaardenhuis die de vergrijzende samenleving in toenemende mate de billen wast? Of is het de verloskundige die bij nacht en ontij juist vecht tegen deze vergrijzing? Zijn het de raamprostituee en het Tweede Kamerlid, beide legale beroepen maar doorgaans verguisd. En wie houdt een bedrijf nu werkelijk draaiende en verdient daarvoor respect: de in de media afgebrande topman met de gouden handdruk óf toch de systeembeheerder die ervoor zorgt dat u dagelijks uw mail kunt lezen?

Plaats uw lijstje van Respectste Beroepen (max. 10) in de comments en later deze week zal de balans worden opgemaakt. R.E.S.P.E.C.T.

 1. 1

  De Ambtenaar (incl politie en onderwijs).

  Deze keuze heeft als motivatie dat het R.E.S.P.E.C.T.-zwaard aan twee kanten snijdt, degene die het krijgt zal het waar moeten maken. Zodoende krijgen de ambtenaren die wel hard werken het R.E.S.P.E.C.T. dat ze verdienen, en degenen die niet hard werken de schop onder hun kont die ze nodig hadden.

 2. 5

  Ja su dat krijg je als iemand zoals ik vanuit de Ivoren Toren aansluiting probeert te zoeken met wat er onder het volk leeft: een vreemd concept. Ik ben in toenemende mate geïnteresseerd in deze nu al jaren voortdurende miscommunicatie en parallele universa op toch maar zo weinig vierkante kilometers onder de zeespiegel.

 3. 7

  *V.a. 1 niet noodzakelijkerwijs in dezelfde vollegorde*

  1. Geestelijke/ Zwakzinnigenzorg;
  2. TBS/ gevangenisbewaarders;
  3. Muzikanten/ schrijvers/ artiesten (sowieso iedereen die onder spotlights of op een podium durft te kruipen);
  4. jeugd/ opbouwwerkers in moeilijke wijken;
  5. verkeersagentjes (achter zo’n flitser);
  6. uit 1 stuk gehouwen politici (multi- interpretabel);
  7. Boekhoudertjes en registeraccountants;
  8. verplegend personeel;
  9. rucksichtloze deurwaarders;
  10. Topsporters.

  enz..enz…

 4. 9

  Respect moet je verdienen. Dat is verder onafhankelijk van je beroep.

  Daarnaast vind ik veel genoemde zaken niet veel met respect te maken hebben. Ook als ik totaal geen respect heb voor een conducteur dien ik mijn kaartje te laten zien als hij daar naar vraagt. Bij de arts ben ik met het doel om beter te worden (hoop ik dan toch), dus coöpereer ik zoveel mogelijk met hem, etc.

  Alleen onderwijzers hebben pech, want die hebben met kinderen of (nog erger) pubers te maken, die nu eenmaal bezig zijn met hun grenzen te verkennen. Zeker als de kids thuis niet voldoende met hun grenzen bekend worden gemaakt (en dat komt steeds meer voor), betekent dat een onbedoelde extra taak voor de onderwijzers.

  Verder lijkt dit stukje vooral te vragen naar welk beroep je het kutste lijkt, want het kutste beroep verdient blijkbaar het meeste respect (hetgeen me doet vermoeden dat respect blijkbaar een vorm van medelijden is)?

 5. 11

  1) De werkende moeder/vader (R.E.S.P.E.C.T. voor deelname aan de maatschappij terwijl we f.o.k.k.i.n.g moei zijn door gebroken nachten)
  2) De bakker (R.E.S.P.E.C.T voor het opstaan om vijf uur om voor mij een geurend mueslibolletje te bakken)
  3) De wc dame (houdt alles fris, R.E.S.P.E.C.T)

 6. 12

  Euh …?

  “R.E.S.C.E.P.T.” oftewel “waardering” in goed nederlands, kun je toch gewoon via het salaris aflezen?

  Dus pak even een oud lijstje van hier of daar en klaar is mohammed.

 7. 13

  R.E.S.P.E.C.T. is K.U.T.

  Het is de sociologische vervanging van het religieuze gevoel met als doel het individu onder de duim te houden. We moeten respect voor de ander hebben zodat je de ambtenaar die jou de bekeuring geeft geen zak noemt. Respect voor de politieman. In die zin eens met YP zijn lijstje, niet noodzakelijkerwijs dezelfde overweging

  En omdat R.E.S.P.E.C.T. K.U.T. is prostituee Het Respectste Beroep.

 8. 14

  1. Verloskundige
  2. (goeie) Kraamzorg
  3. Onderwijzer
  4. Blindegeleidehond
  5. Pro Deo advocaat
  6. Anti-anti-roken activist
  7. Categorisch en geheel roddelblad/shownieuws/boulevard-negeerder
  8. Onderzoeksjournalist
  9. Sargasso-blogger
  10. Sargasso-reaguurder

 9. 21

  But seriously, respect, normen en waarden, leiderschap, … heeft allemaal te maken met (nood aan (kunnen)) VERTROUWEN, nu er geen geloof meer is, oder ?

 10. 24

  Als vervolg op het succesvolle ‘Koning Burger. Nederland als zelfbedieningszaak’ onderzoekt Jos van der Lans de stille revolutie die de professionele staat van Nederland in een permanente staat van reorganisatie heeft gebracht.

  Schitterende titel voor een boek wat direct in de Slegte belandt, met een beetje geluk.

 11. 25

  @20: Iets in de zin van er is gebrek aan respect voor autoriteiten?

  Ministers dienen met excellentie aangesproken, docenten met meneer/mevrouw, iedereen die ouder is dan jezelf met u en de politie met meneer agent. Neem altijd je pet af voor je baas (en draag een pet/hoed behorend bij je stand verdorie) en volg altijd, zonder enig commentaar (anders dan “jawel meneer!”) de orders van meerderen (inclusief enigerlei ordehandhaver, zoals politie, onderwijzers en pastoors) uit. Dat is pas respect!

  /conservative

 12. 27

  1. ambulancebroeder
  2. prostituee
  3. wetenschapper
  4. volksvertegenwoordiger
  5. de geëngageerde ngo-er
  6. schoonmaker
  7. boer
  8. huismoeder (m/v)
  9. prachtwijkagent
  10. burgerjournalist

  De ambulancebroeder tilt met zijn gespierde schouders broze oudjes uit hun bovenwoning en schiet te hulp als u ontredderd badend in uw eigen (of andermans) bloed op de stoeprand zit. En toch regelmatig bedreigd en bespuwt door hersenloze horeca-recreanten.

  Prostituee, ga er maar aan staan: al die gore zwetende lijven behagen en vervolgens als zelfstandig ondernemer geen lening bij een bank kunnen afsluiten terwijl andere bejaardenwassers dat wel mogen?!

  Wetenschapper: bijna onze enige hoop op een welvarende toekomst, vaandeldrager van onze kenniseconomie en toch massaal bij het vuil gezet voor esoterische wiggelroedelopers en voodoopriesters (en nog onderbetaald ook!).

  Volksvertegenwoordiger, dit ambacht is te grabbel gegooit door de Populistische Revolutie met haar hofnarren als Nawijn en Verdonk. Maar het betekent dossiersvreten en veel overwerken voor zeer weinig respect.

  De geëngageerde ngo-er is een multi-talent: onderhandelaar, onderzoeker en publicist in één, alles voor een betere wereld maar cijfert zichzelf compleet weg.

  Schoonmakers, vaak lid van in de verschopping zittende bevolkingsgroepen, moeten werken als de rest van Nederland met chips op de bank hangt. Alleen al dat ene uurtje overlap in werktijd (zo tegen zessen) waarin deze Havenots worden geconfronteerd met de respectloze Succesvollen kan zo schrijnend respectloos zijn: de ontwijkende blikken van bange burgermannetjes die zich naar de uitgang spoeden, pijnlijk.

  Boer, bespot door een groeiende groep stedelingen, maar stiekem nu al Het Beroep van de 21-ste Eeuw.

  Huismoeder (m/v): Rots in de Branding, Hoeksteen van de Samenleving, Essentieel voor de solide basis van de Volgende Generatie en toch chronisch onderbetaald.

  De prachtwijkagent die dagelijks moet interveniëren in Verhitte Toestanden en toch niet afglijdt naar rascisme, corruptie en machtsmisbruik maar zich onvermoeibaar blijft inzetten zonder aanziens des persoons.

  De burgerjournalist, nog steeds gemarginaliseerd en gecriminaliseerd door de betaalde journalist terwijl hij/zij onbetaald soms jarenlang dagelijks pareltjes produceert.

 13. 30

  1. leraar klassieke talen
  2. kotsend 16jarig meisje om 2:30
  3. pitbull
  4. tankpomphouder
  5. gepensioneerde emigrant die even op bezoek is in NL
  6. zwerver
  7. minister
  8. Willem Alexander
  9. Viola Holt, Hans Kazan, Bassie etc.
  10. overgrootouders

 14. 32

  @27 “De burgerjournalist, nog steeds gemarginaliseerd en gecriminaliseerd […] terwijl hij/zij onbetaald soms jarenlang dagelijks pareltjes produceert.”

  Errrrg wrang dit.

 15. 33

  Op één de in-en-inSPECTeur natuurlijk. De rest vult u maar aan met de typische set verplegers en zo. Misschien ook ergens de frituurdame en de beenhouwer, die ’s avonds de restjes opeten die wij niet kopen. Ook tot hen laat ons bidden …

 16. 34

  Is het geen leukere discussie om te bepalen hoeveel respect de voorgenoemde beroepen krijgen en hoe/of je respect uberhaupt meet/kan meten. Bijvoorbeeld Carlos’ nummer 4): ik vind dat mensen die voor een NGO werken al bijzonder veel respect krijgen. Mensen die weinig respect krijgen: working class folks. De kassajufvrouwen, de bandwerkers en schoonmakers. Ambtenaren, met hun grote baanzekerheid en sterke vakbonden, krijgen die weinig respect? I think not.

 17. 35

  Gelieve hieronder aan te treffen DE RANGLIJST ONTERECHT GERESPECTEERDE BEROEPEN:

  1. De R.E.S.P.E.C.T.-eiser, die zijn zonnebril nooit afzet
  2. De R.E.S.P.E.C.T.-eiser, niet in het bezit zijnde van een zonnebril
  3. De R.E.S.P.E.C.T.-vrager
  En dan een hele tijd niks, en op
  10. Barry Hay in die Grolsch-reclame (“dat heeft wel met Rock ’n Roll te maken denk ik dat je tegen bestaande normen schopt”)

 18. 36

  Ik respecteer mijn ouders en voor de rest kan iedereen gevoegelijk de rambam krijgen.

  Zakelijk gesproken het meeste respect diegene die tegen de stroom in gaan.
  Een wao’er die toch gaat werken,een hovernier die stug doorgaat de tuinen van werkschuw tuig te onderhouden omdat dat nou eenmaal zijn opdracht is.
  Respect voor de nachtploeg mensen en een ieder die meer dan 60 uur draait.

  Respect voor een ngo’er moahahaha. integendeel carlos integendeel. heb ik nog meer respect voor een 19 jarig jochie op een tank in afghanistan.

  lobbylullers/zakkenvullers.

  Verbeter de wereld begin bij je buurvrouw en niet een vaag land ergens in tjakkistan.
  Het verschil tussen majoor Bosshardt en moeder theresa.

  huishoudelijk werk doe je tussen neus en schaamlippen door , vroeger had men tien twaalf kinderen
  Niet klagen maar dragen en God om hulp vragen.

 19. 38

  Opzij graag, hier is de lijst van mensen die HET INTENSIEFST DE HELE DAG BEZIG ZIJN R.E.S.P.E.K.T.J.E.S UIT TE DELEN OF IN TE TREKKEN

  1. webreageerder
  2. webposter
  3. buschauffeur
  4. winkeldame in de PC Hooft
  5. politsieagent, andere winkeldames
  ..
  97. bijstandstrekker
  98. WAO-er
  99. geliefd huisdier
  100. goudvis

 20. 40

  Toch loopt dit draadje nu op een prettige manier uit de hand. Nou nog Steeph zijn managementboekje (“Waaarom ontstaat die onzin eigenlijk?”) erbij gehaald en het is helemaal bal.

 21. 41

  @36: Hema, dat van die NGO-er was een KNIPOOG van Carlos naar zichzelf, want hij werkt ZELF bij een ngo. (Wel eentje die voor driekwart afhankelijk is van overheidssubsidies, dus eigenlijk meer een go.) Dus niet zo onaardig doen.

  (Je moet hier ook alles uitleggen.)

 22. 43

  1: iedereen die vlot de overgang heeft gemaakt van egocentrisch puberdom naar mededogende volwassenheid
  2: klokkenluiders
  3: de migrant die toch, doorheen wit geklootzak, een baan blijft zoeken en vindt
  4: elk door familie mishandeld kind of jongere
  5: asielzoekers
  6: elkeen die niet toegeeft onder peer-pressure, ontstaan uit een waan-van-de-dag
  7: elkeen die de NIMBY in zichzelf met passie en integriteit bestrijdt
  8: de groene jongen, die al 30 jaar afgezeken wordt en elke dag meer gelijk kreeg en krijgt
  9: verplegers/leraars
  10: ouders, die hun verantwoordelijkheid niet op school afschuiven
  11: behulpzame loketbeambten
  12: landbouwers
  13: de verzetsstrijder
  14: de solovaarder
  15: goede wijkagent (thx Carlos)
  16: Carlos, en niet enkel voor deze post

 23. 44

  Hoe ik ook prakkezeer, ik kom maar niet verder dan 2 nominees:
  1. Working class hero
  2. Woman (is the nigger of the world)

  Daarmee heb je alle beroepen die iets verdienen meteen gehad.

  Misschien kan op de 3e plaats toch de weblogger worden genoemd (zoals anderen hiervoor ook deden). In de meeste gevallen geen beroep, maar met name de Sargassoblogger verdient respekt voor de vele lijstjes die men hier de lezers laat samenstellen.

  Overigens ben ik ook van mening dat respekt niet moet worden verdiend. Juist omdat er in zulke termen wordt gedacht, is er zo’n vreselijke verwarring over respekt (zie bijvoorbeeld #12).

 24. 45

  En waar blijft het P.E.S.T.C.R.E.P.T. voor de duurbetaalde adviseur, die in het voorbijgaan uw overzichtelijk werksituatie overhoop kan halen? Het moeilijk genoeg heeft met klanten die gespecificeerde rekeningen willen, terwijl hij als adviseur zelf wel weet wat goed is voor de klant? En dat alles zonder het gezag van het NS-fluitje of politieknuppel!

 25. 46

  Mag ik er bij nader inzien nog eentje opnoemen die heel erge respect verdient? ja?

  2. de reaguurder

  Dus dat maakt:

  1. de weblogger
  2. de reaguurder

  Volgens mij is het nu wel compleet, ja. Kan niks meer bedenken. Overigens slaat 2. niet op mij hoor, ik vind mijzelf meestal maar saai en lafjes uit de hoek komen.

 26. 47

  De mensen die zich hard inzetten in de publieke sector ondanks de ondankbare en respectloze manier waarop ze vaak behandelt worden.

  Leraren, ambulancepersoneel, artsen, buurtvaders, politieagenten, treinconducteurs en ga zo maar door.

 27. 50

  @carlos: “De ambulancebroeder tilt met zijn gespierde schouders broze oudjes uit hun bovenwoning”

  Uit welke tijd komt u? Dat mag al lang niet meer. Arbo-regels, he…

  (En dit is serieus, dus)

 28. 52

  ion vervolg op #50:
  Da’s waar ook. Broze oudjes mogen helemaal niet in een bovenwoning onwel worden. Die moeten in een tehuis onder camerabewaking liggen.

 29. 54

  Dame op brancard met 6 man mocht wel getild worden als het 23 kg. per drager zou wegen?
  Dus die 6 man en ene mevrouw plus brancard, es ff denke… dat moet dan minstens door 21 mensen volbracht zijn.

 30. 55

  Beroepen verdienen geen respect.. een hoer kan nymfomaan zijn tenslotte en een politieagent een machtwellusteling..

  laat ik dus maar houden op deze (relatief onbekende) zinsnede van Rob Oudkerk:

  “RESPECT BEGINT BIJ JEZELF!!”

 31. 56

  oh ja en ik heb respect voor larie: hoewel hij zich af en toe als een weekdier gedraagt, bespeur ik toch af en toe wat ruggegraat ;-)

 32. 57

  tja dat ngo medewerkers het werken niet hebben uitgevonden is bekend ,en jep de ambtenarengeur komt je tegemoet zodra je de sargasso deur open doet.
  Inherent aan linkse salonmensen, worstenmaker zijn
  is ze te volks en hops dan maar politiek of hulpverlening in.

 33. 61

  Hemaworstje de geëngageerde ngo-er staat erbij omdat hij/zij met aanzienlijk minder middelen veel meer moet bereiken. Ik heb tot nu in de commerciële sector, aan de universiteit en in de ngo-sector gewerkt. Overal heb je hard werkende én luie mensen. Maar als je hun werkomstandigheden vergelijkt is het in het bedrijfsleven een stuk royaler dan bij ngo’s of in de wetenschap. Niet omdat deze mensen meer verdienen, maar omdat een bedrijf gewoon nooit meer zal doen dan begroot is. Koele rekenaars. Alleen die luxe kunnen ngo-ers zich niet permitteren er moet bijna altijd een stapje extra gedaan worden om iets gedaan te krijgen. Mede omdat hun positie in het (onderhandelings)spel vaak niet eens bestaat, ze moeten zich ertussen vechten, zichzelf relevant maken, zorgen dat er naar ze geluisterd wordt. Ik heb geen behoefte aan een huilverhaal op te hangen maar wereldwijd zie je dat stress en hartklachten onder ngo-ers relatief hoog is. Het beeld dat het een stel uit-hun-neus-etende-geiten-wollen-sokken-hippies zijn is oubollig en zeer populistisch. NGO-ers die meedraaien in internationale onderhandelingen halen nachten door om dat ene fuckin woordje in het akkoord nog te veranderen zodat de papoea’s in PNG nog recht op hun eigen land hebben. Terug van de onderhandelingen wachten er weer honderden emails die beantwoord moeten worden, de informatieload is erg hoog. En dat allemaal dus vaak zonder projectbudget. Ik schrijf dit niet omdat ik mijzelf een veer in m’n reet wil steken, ik ken genoeg collega’s die deze veer namelijk veel meer verdienen.

 34. 63

  1. boeren
  2. dominees
  3. slagers
  4. electrociens
  5. vroedvrouwen
  6. auto-monteurs incl. wegenwacht
  7. reisbureau-medewerkes
  8. copy-shop
  9. bakkers m.u.v. sonja’s
  10. sommeliers

 35. 68

  mooi verhaal carlos echter je verdient je centjes via de strijkstok.
  een nogo ér moet geëengageerd zijn .

  Lobby lullers zakken vullers om een accolade veranderd te krijgen voor een paar indiaantjes.
  Men heeft geen daadwerkelijke vuist om een deuk in een pakje te slaan.
  , stap in je boot en doe er wat aan.
  Ben acuut gestopt met het lid worden van diverse clubs toen het me duidelijk werd wat voor effect het heeft en de bedrijfscultuur/industrie die erom heen is ontstaan in Nederland.( promo teams, bulkmailing ec etc de hele marketingklimbim )
  embedded in de zelfde commersjele sausje als de albert heijn..
  Waarom denk je dat greenpeace de anti zeehondenmepper een hoop leden heeft verloren aan de concurrent die nog wel bereid is to harde actie ipv te ageren in de media wat fout is maar niet met alternatieve oplossingen komt behalve restrictie en dure mileu belastingen.
  We zijn heden op het punt beland dat alles wat maar aan het strand aanspoeld wij medelijden mee hebben, of het nou walvissen ,zeehondjes of vuchtelingen zijn.
  stuurgroepje, projectgroepje werkgroepje een bak subsidie en ratsj. probleem opgelost.

  Het is geen baan , het is geen werk , het is een roeping om mensen te helpen.
  Een barmartige samaritaan met een salaris..e
  n het zal nooit geen baan worden, jullie hebben dat gecreëerd uit eigen belang. ( hoe krijg ik een hypotheek etc ).
  Vraag de personeelsleden maar eens of ze bereid zijn om a la de SP hun salariëring wensen te ontvangen, denk dat het behoorlijk leeg wordt in de lobbygangen en u weer terug moet naar de wereldwinkel..
  Als je jezelf moet opblazen om enige relevantie aan de onderhandelings tafel te hebben , keep on dreaming , de bedrijven zijn de regeringen van de wereld.

  Green peace en de ngo zijn haast politieke partijen geworden ipv daadwerkelijk aan de bron hulp te verlenen.

  Te groot geworden , kijk naar je kantoor , de loonlijsten ,het gebouw.
  durf te wedden dat jullie niet op het industrie terrein zuid in Tjietjerkeradeel zitten waar een ondernemer wel zou gaan zitten.
  ik zie een ngoer niet als een oude hippie, ik zie hem meer als de nutteloze vn minister die vrolijk de toegang tot darfur wordt ontzegt.
  Het is een schat maar je hebt er geen ruk aan.

 36. 69

  @hemaworstje, je rauwe en scherpe beoordeling van NL moge hier in het luchtledige blijven hangen… laat dat dan in hemelsnaam een les zijn voor de vingerheffers tegen het buitenland. Die ook altijd zo verbaasd zijn dat er niet naar ze geluisterd wordt omdat ze alle scoringskansen missen.

 37. 71

  durf te wedden dat jullie niet op het industrie terrein zuid in Tjietjerkeradeel zitten waar een ondernemer wel zou gaan zitten.

  Greenpeace zit in hartje (duur) Amsterdam iig.