Sargasso Café | De Finale

Vanavond moet het gebeuren, of juist niet? Want misschien is het met volkeren wel net als met schrijvers: hoe meer (jeugd)trauma’s hoe beter ze zijn? Waar hadden we het anders over moeten hebben die afgelopen 36 jaar? Rensebrink …op de paal, zijn we er toch ingetuind! Toch zou het ook wel eens mooi zijn om de wereld als wereldkampioen te bekijken. Want zeg nou zelf: wie doet u wat als u straks met een WC-rol onder uw arm over de franse camping naar het toiletblok loopt? Wij hebben Wesley… Tot ver voorbij 2040 zullen Nederlanders het te horen krijgen van Moskou tot Melbourne en van Cali tot Katmandu: “Snaider, Snaider, number one!” ..en het mooie is dat als Oranje vanavond verliest dan horen we dat ook nog jarenlang?! Maar laten we maar gewoon winnen, dan de eenentwintigste eeuw eindelijk beginnen.

 1. 6

  Trouwens, onder het “wachten” kun je natuurlijk ook naar echte sport kijken. Op Sporza krijg je uitmuntend verslag van de eerste serieuze bergetappe van de Tour. Het is wel even geduld hebben met een lange aanloop, maar de laatste 60km, met twee cols van 1e categorie, inclusief finish bergop beloven een interessante finale.

 2. 10

  Tour etappe was mooi vandaag. Hopelijk krijgen we vanavond ook een mooie pot voetbal te zien, ik ga in ieder geval met een pot bier kijken.

 3. 11

  Al die niet naar de Tour gekeken heeft, heeft wat gemist. De afgang van Armstrong, de martelgang van Chavanel, de geoliede machine die Astana heet, Evans die zich in het geel sluipt en niet te vergeten, eindelijk de allereerste hoogverdiende etappeoverwinning voor Andy Schleck.

 4. 13

  @11 De aanvalslust van Geesink en de krachtsexplosies van Samuel Sanchez kunnen ook niet onvermeld blijven. Het wordt een mooie tour dit jaar. Sterker nog: het is al een mooie tour.

 5. 16

  Het elftal krijgt bij verlies toch de nationale huldiging. Dat is slecht voor de moraal van de rest van het land.
  Vb 1.: Het is dan van hetzelfde als bij banken die personeel de laan uit sturen en waar de bestuurders toch een bonus krijgen.
  Vb 2: Voor de jeugd is het helemaal een desastreus voorbeeld. Je moet je uiterste best doen vlot naar het eindexamen op te stomen. Als je dan zakt, m.a.w. de opleiding niet afmaakt, krijg je toch een feestje.
  Korom: “onze jongens’ dragen vanavond een gigantische verantwoordelijkheid.

 6. 17

  @15: Na de rennersstaking heeft de Tourdirectie het wel uit zijn hoofd gelaten om nog een keer met dat soort idiote plannen te komen.

 7. 18

  De schoonfamilie uit Frankrijk zit in ieder geval klaar om hun nieuwe helden aan te moedigen. Het Nederlandse bier en de bierworstjes (ga je naar Franrijk met de redelijke verwachting dat het eten & drinken zeer goed is… #@@&#&) staan al halfweggesmolten klaar op de veranda.

 8. 22

  ‘Gras maait’

  tuurlijk Spam..hou je niet van de..

  Ik worstel met Crachàts opmerking…spuug is effectiever dan lood.

 9. 23

  Sakkerdju Larie, al de tweede keer binnen een week. Dat gras bij jou moet eruit zien gelijk het hoofd van een Rotterdamse gabber uit de jaren ’90.

 10. 25

  mag de neutrale toeschouwer opmerken dat het een kutmatch is -veruit de minst aantrekkelijke van het hele WK?
  Spannend natuurlijk wel, ‘want alles is nog meugelijk’.
  Maar ik had het toch graag 3 – 3 gezien nu.

 11. 27

  Spanjaarden kunnen niet scoren.

  Maar ik had niet gedacht na twee verloren en een gewonnen finale toch nog meegesleept te worden in een wedstrijd. Dat is dan toch wel weer aardig.

 12. 31

  De “beste’ winnen.. maar wat is interessant is in deze hoe, de overbetaalde bobo’s in deze, de camerabeelden gaan wegen tegen het ietwat beperkte zicht van de fluiters.

 13. 34

  Robben moet ‘gewoon’ even die keeper uitspelen. En daarna moest hij natuurlijk gaan liggen toen Pujol om hem heen hing (doet hij de rest van zijn leven ook). En WAT EEN schijtscheids (!!). Maar goed, ik leg de schuld natuurlijk wel gewoon bij mezelf. Vanwege de mediatraining.

  Voor de niet-neutrale toeschouwer was het retespannend. Edoch weinig genialiteit. Maar dat is in lijn met de rest van het WK.

  Zut, had een mooi feestje kunnen zijn….

 14. 36

  baalen. Bizar.
  Het was niet eens een concentratiefout bij Nederland.
  Het was gewoon keihard, door beide ploegen, verdedigen vanop de middenlijn. Heel weinig kansen – iets wat je op conto van het hedendaags realiteitsvoetbal kan schrijven. Men is strategisch veel te slim geworden. Winnen door niet te verliezen.

  Eén troost: ongeveer elke andere ploeg had erger geweest om van te verliezen. Spanje verdient het door hun nationale competitie die heel erg de beste ter wereld is, èn het zijn geen laffe duitsers, italianen, arrogante fransen of brazilianen.

  toch applaus Nederland, en als er één de beste Nederlander was: de trainer.

 15. 38

  Blij dat het voorbij is. Dat rare spelletje. De sportverdwazing. Alleen maar geld, want de retail heeft weer goed verdiend. Nationalisme ophangen aan 22 miljonairs, die helemaal in de watten worden gelegd door de KNVB.

 16. 39

  Een spelverlammende kutscheids wat Mark zegt, verder heeft van Gaal ALTIJD gelijk en Youri Mulder wordt vadsig …dat ook, en zoals Joris Mathijsen zegt: het zal geanalyseerd worden door de analisten en verder wat Crachat zegt, die heeft namelijk OOK ALTIJD gelijk! Mart Smeets trouwens ook, de klootzak …y Aure, Antonio y Paco tu hijos de putos …felicitaciones especie de!

 17. 40

  Zijn er al schermutselingen met de politie?
  Verder, de Duitse analist (Kahn?) had gelijk in de rust: We gaan nu de tweede helft bekijken van een “sogenanntes Fussbalspiel” Vond ik wel een sterke opmerking.

 18. 44

  In al de opwinding lijkt iedereen vergeten te zijn dat in geen enkele wedstrijd tot nu toe het Nederlandse elftal goed voetbal heeft laten zien. En terwijl Spanje Portugal en Duitsland heeft weggespeeld heeft Nederland alleen tegen Brazilië (op wilskracht en geluk) en een paar B-landen heeft gewonnen.

  Begrijp me niet verkeerd, ik heb met kloppend hart naar de wedstrijd gekeken. Ik heb de Spanjaarden vervloekt en het lot verzocht om interventie, maar uiteindelijk moet ik toegeven dat dit elftal, in staat tot grootsheid, deze op geen enkel moment in het toernooi heeft laten zien

 19. 46

  Waarom herhalen wat anderen beter hebben gezegd?

  @8: Geniaal.
  @11: Inderdaad, tijd voor de tour. Twee Nederlanders met een cruciale rol: mooi!
  @Crachat: steeds helemaal gelijk. Amen.

  Zo en nu werken.

 20. 47

  Wat nou als die octopus per ongeluk uit het andere doosje had gesnoept? Die grachten, die woonboten, of als Robben die bal (niet 100% scherp fit, na 75 min was het kaarsje al uit), of als v. Bommel nu eens 2x doorschuift en v.Persie..of als die scheids, pff, nu lopen we weer 30+ jaar met een trauma rond. En waar was Braafheid? Want die was namelijk ver te zoeken.

  En wég was je 0,5 % groei van de economie.

  In ’74 was alles nog onbevangen avontuurlijk. In 2010 heerst de angst om niet te verliezen: draak van een toernooi (voor de onpartijdige toeschouwer). De sterren zijn bij voorbaat al uitgeblust en het Avontuur is volkomen dichtgemetseld. Tegen bal-op-het-dak 4 wil het nog wel eens sprankelen maar er valt nauwelijks meer iets nieuws te ontdekken. Niet alleen in het voetbal: de aarde is simpelweg te klein geworden …

  Beter in Schoonheid te sterven.

 21. 49

  @47: Ach komop, als in Spanje de economie met 0,5% groeit, groeit onze export ook aardig mee (al was Duitsland wereldkampioen economisch natuurlijk veel gunstiger geweest).

 22. 50

  @49
  .5% groei in Spanje is, als de export even hard meegroeit ongeveer 50 miljoen euro extra export naar Spanje. Daarvan is ook nog meer dan de helft doorvoer, dus zoveel verdienen we daar niet mee.

 23. 51

  Groei in Spanje is minder kans dat wij (de machtige Hanze-economiëen) een bailout moeten bekostigen en dat geldt trouwens ook voor dat ontwikkelingsland van die kale schijts: no bailout for the UK!

 24. 52

  @50: Je mag ervan uitgaan dat een economische groei in Spanje disproportioneel de import ten goede komt. Als ze daar feestvieren produceren ze zelf immers niets.