Sargasso Café | Britse verkiezingsuitslagen

sargassocafé2Onze buren hebben vandaag kunnen kiezen in 649 districten voor hun vertegenwoordigers in the House of Commons. Vanaf 23:00 uur onze tijd zullen de uitslagen binnendruppelen. Vanwege het late tijdstip is het onwaarschijnlijk dat wij daarover veel updates zullen kunnen leveren.
Daarom zetten we maar weer gewoon de deuren van onze kroeg open en laten u de hele nacht cijfertjes oplepelen. Goede plek om te spieken is natuurlijk bij de BBC.

En als we dan richting een eindstand gaan, zijn we natuurlijk erg benieuwd naar uw mening daarover. Als u dat tegen die tijd nog nuchter kunt formuleren natuurlijk (hoewel misschien niemand het verschil zal merken).

UPDATE 4:15: Labour gaat aan de leiding, met 89 zetels, waarvan liefst 13 die volgens de peilingen naar anderen zouden hebben moeten gaan. De Conservatieven hebben 74 zetels binnen. De Liberaal-Democraten doen het slechter dan verwacht met tot nu toe 11 zetels. 20 van de tot nu toe “zekere” zetels gaan naar andere partijen, waarvan veel naar de Scottish National Party die het vooral in het noorden van Schotland goed doet. Het lijkt er steeds meer op dat geen enkele partij de meerderheid zal halen. Brown heeft al verklaard te zullen streven naar een coalitieregering. Er zijn steeds meer berichten over ongeregeldheden waarbij een nog onbekend aantal kiezers niet zou hebben kunnen stemmen.

UPDATE 6:00: Het woord ‘cliffhanger’ lijkt steeds meer op zijn plaats. Hoewel de Conservatieven zoals verwacht de leiding hebben overgenomen (220 zetels binnen waarvan 7 die de peilingen aan anderen hadden toebedacht), staat Labour momenteel op 163 zetels, waarvan 27 ‘onverwachte’. De Liberaal-Democraten staan inmiddels op 36 zetels, de overige partijen staan op 26. Er moeten nog 221 districten geteld worden; de Conservatieven zouden er daar voor een meerderheid 114 van naar zich toe moeten trekken. In het hele land worden protesten gemeld van kiezers die, na uren wachten, de deur van overbezette stembureaus voor zich dicht hebben zien doen.

UPDATE 8:30: Zie meest recente uitslag hier.

 1. 1

  Prognose is net geen meerderheid voor de Tories….. Dat zou een deal tussen Labour en LibDem kunnen worden en eindelijke hervorming kiesstelsel….

 2. 2

  cnn 11:06 PM (22 minutes ago) — Conservatives projected to win 307 seats, Labour 255, Liberal Democrats 59 in UK election according to first exit poll.

 3. 3

  De conservatieven moeten van de nog open 69 zetels er 47 halen voor een meerderheid. Dat lijkt zeer onwaarschijnlijk. De Liberaal-Democraten lijken toch de grote verliezers te zijn. Zij halen flink minder zetels dan verwacht.

  Als geen enkele partij de absolute meerderheid haalt, mag de regerende partij (Labour) als eerste proberen een regering te vormen. Ik denk wel dat je mag zeggen dat het kiessysteem daar aan de overkant vooral is gericht op behoud van status quo.

 4. 4

  BBC hedenochtend:
  Conservatives: 36,5% en 282 zetels
  Labour: 28,6% en 227 zetels
  LibDem: 22,8% en 48 (achtenveertig!!!) zetels.
  Nog voorstanders van districtenstelsel? Anyone?

 5. 5

  Nee. Al was het maar omdat je met evenredige vertegenwoordiging veel eerder een goed beeld krijgt van de einduitslag.

 6. 6

  @3/4: Beetje vreemd om van “verliezers” te spreken. Ja, ze halen (ik gok 2) minder zetels dan vorige keer, maar wel met een groter aandeel van de stemmen. In feite dus winnaars, alleen onbeloonde.