Jolande Sap ook impopulair bij kiezers

ANALYSE - De partijtop van GroenLinks moet het ontgelden, maar die heeft wel een punt. Want ook de kiezer was niet gesteld op Jolande Sap.

Sap is afgetreden. De ferme woorden net na de verkiezingen konden niet verhullen dat het niet botert tussen de partijtop en de fractievoorzitter. Het rommelt al langer en dat gerommel heeft tot een electorale ramp geleid.

Nu krijgt vooral de partijtop de wind van voren – althans op het eeuwig betrouwbare en representatieve twitter. Maar de cijfers van de Tweede Kamerverkiezingen liegen er niet om: ook bij de kiezer is Sap een omstreden fractievoorzitter.

In 2010 ging 93 procent van de stemmen op GroenLinks naar Femke Halsema. Op 12 september kreeg Sap 78 procent van de stemmen.

Dat lijkt nog steeds fors, maar vergeleken met andere partijen is het weinig. En bij geen enkele partij zijn zoveel stemmen in die twee jaar tijd naar de rest van de fractie gegaan. Blijkbaar is de kiezer dus Sap ook zat.

Aanstaande zondagochtend hebben we een uitgebreid verhaal over hoe de lijsttrekkers het hebben gedaan en welke gemeenten het meest geneigd zijn om op de lijsttrekker te stemmen. Daar is veel interessants over te vertellen, dus kom zeker terug.

 1. 2

  Damage control op Sargasso?
  De partijtop van GL blijkt zelf een stuk minder geschikt dan de als ongeschikt gebrandmerkte uitdager voor het partijleiderschap.
  Het zullen de CPN-genen zijn.

 2. 3

  Ja, Sap heeft fouten gemaakt, maar als er één reden waarom ik al een tijdje niet meer op GL stem, dan is het wel die partijbonzen en -bonsjes, die zichzelf zo geweldig vinden. Ze hadden gehoopt op invloed, want ook bij GL is de macht een belangrijke motivatie geworden, maar ze weer op elkaar aangewezen zijn met hun eeuwig overleg en gejeremieer wordt er maar een zondebok aangewezen. Lekker hoor.

 3. 4

  Timing is alles. Het moment om Sap weg te sturen was meteen na de verkiezingen. Als je dan eerst tweet ‘blij te zijn’ dat ze doorgaat en vervolgens een commissie instelt om het verkiezingsdebacle te onderzoeken, kun je op z’n minst wachten tot die commissie haar werk heeft gedaan. Vanwaar die haast?

 4. 6

  @Bullie ? Damage control ? Ten eerste is dat niet onze rol, waarom zouden we? Ten tweede heb jij volgens mij de stemverklaringen niet goed gevolgd voor de verkiezingen.

 5. 8

  Alles komt voort uit het feit dat Halsema na de verkiezingen meteen opstapte. Als de kiezers dat vooraf geweten hadden was Groenlinks nooit zo groot geworden dat ze zich überhaupt met Kunduz kon bezighouden.

  *de meeste kiezers waren behoorlijk verrast toen ze opeens wegging. en wisten dat echt niet*

 6. 9

  Tijd om de top eens flink te ontsmetten. Die hebben de afgelopen maanden overduidelijk teveel steken laten vallen. Niet Sap en/ of Dibi en/ of van Gent.

  Maar aan de andere kant juich ik het best wel een beetje toe, dat deze top een fatale klap toebrengt aan GL.

 7. 10

  er staat bovenaan het stuk ANALYSE.

  maar ik zie helemaal geen analyse. Het lijkt er meer op dat de redactie vindt dat er ‘iets’ gemeld moet worden over het vertrek en maar via deze omweg aankondigt dat er zondag ook nog een artikeltje komt – dat blijkbaar niet alleen over GL gaat.

  ach. het klinkt alsof de club niet deugt en de coach wordt ontslagen. In die voetbalcontext is het misschien aardig hier zondag op terug te komen.

 8. 11

  Ook het relatief geringe aantal stemmen op Sap als lijsttrekker zou best eens een gevolg kunnen zijn van het gehannes van de gestaalde GL-kaders vóór 12 september, dus de framing in dit stuk is op zijn minst niet geheel neutraal, vandaar mijn damagecontrol-opmerking.

  Ik vind het verstandig dat Sap vertrekt, zie er geen gemis in voor de poitiek, maar dat Groen Links zichzelf op deze manier uitholt, dat gun je niemand.

  Ik zeg tijd voor een brede linkse volkspartij.

 9. 12

  Ik voel nostalgie opkomen naar Paul Rosenmöller. Ook hij kreeg veel kritiek toen hij de partij richting macht loodste. Maar zelfs toen was het een partij van goede ideeën. Een aanjager voor de logge, grote PvdA.
  Inderdaad volgde er een generatie van beter gesitueerde leden die zich meer met de macht en de bestuurscultuur identificeerden.
  Dogmatici en de ‘erg’ linksen werden er uitgewerkt.

  Laat er maar eens een frisse denktank komen, met bijvoorbeeld Karin Spaink als lid van de tank. Dan kan zij een goed privacybeleid uitdenken.
  Graag meer passie voor de echt schrijnende zaken. Er moet wel een partij blijven voor bevlogen wereldverbeteraars. Alsjeblieft.

 10. 13

  De grootste schade bij GL is aangericht door Rosenmöller en Halsema. Zij maakten, vergezeld door nonvaleurs als Tof Thisen en dergelijken van wat ooit groen en links was een aangenaam naar pot pourri geurende Ikea gestylede grachtengordelbeweging. Nooit veel radicaler dan op de bakfiets met de kleintjes (alsof je in 020 uberhaupt ergens komt met een auto). Het soort milieubewustzijn waar na veel moeite Albert Heijn te bewegen was, zij het uitsluitend in Allerhande.

  Sap stelde ook niet veel voor. Eerlijk is eerlijk. Maar het uitgangsmateriaal was al zeer aan bederf onderhevig.

 11. 16

  @5

  Sap niet zo slecht? Het enthousiasme waarmee ze het Kunduz-akkoord bracht, paste niet. Je kunt als partij stellen dat je een akkoord sluit om nog slechtere maatregelen te voorkomen, die anders steun zouden krijgen van de PVV. Maar dan zou je als linkse partij duidelijk moeten maken dat het akkoord tijdelijk is in afwachting van betere tijden na de verkiezingen. Met het enthousiasme maakte Sap duidelijk dat ze ging voor een liberale koers.

  Er zijn al zat min of meer liberale partijen in Nederland. Op nog één zit de GL’er niet te wachten. Dat heeft Sap (en de rest van de partijtop) niet begrepen.

 12. 17

  Volgens mij klopt het verhaal van Mies wel. Ik heb wel eens PSP gestemd, maar mijn pacifistenhart kromp toen ik het Kunduz gedoe zag. Daarmee zijn de pacifisten verjaagd.
  Het gescharrel met het steeds rechtsere D66 deed de rest. Daar komt verwarring van.
  Nu vond ik Halsema ook niet zo links, maar die had het voordeel van de beste parlementariër te zijn. Tegen klassiek liberalisme is ook niet zo veel.
  Maar het lijkt mij ook dat GL niet meer te redden is.

 13. 18

  Ik voel me wel belazerd. Ik heb op HAAR gestemd, niet op de partij(top). Wie denken wel dat ze zijn? Minachting van de kiezer.

  Dit geeft maar weer eens aan dat de tweede kamer veel kleiner kan! Men stemt toch altijd (heeft iemand stats?) met de partij mee. Plek 6, 13 of 25 voegt niets toe. Gewoon stemwegingen introduceren.

  En dan stem ik niet meer op GL. Ik wist niet dat ik op het kader stemde! Bah.

 14. 19

  De soldatenlaarzen klinken al een tijdje niet meet in de Nederlandse straten, dus who cares, maar waar moet je als pacifist in deze tijden met je stem naartoe? Los van de militair, die zich door respectabele psychopaten de dood in laat jagen, is er het militair industriële complex, dat niet produceert voor de vrede, maar wel voor het gebruik om de vrede te bewaren, door aan ieder volk de middelen te leveren waar de ander desnoods mee uitgemoord kan worden. De vertegenwoordigers van het ‘militaire evenwicht’ zitten bij ons in de kamers en heeft supporters tot in elke Nederlandse straat.

  De eufemistisch benoemde ‘politiemissies’, of ‘vredesmissies, worden bejubeld om wat ze schijnen en niet om wat ze zijn, namelijk militaire exercities om een onwillig volk onze waarden en normen op te leggen. Dat ze bijvoorbeeld de rechten van vrouwen respecteren en niet met ze omgaan zoals dat in onze contreien vroeger ook gebruikelijk was. Vroeger, met uitzondering van in enkele diep-Christelijke enclaves dan. Dat je naar Kunduz gaat met tot op het bot bewapende militairen om je superioriteit te betuigen, is al een bewijs van het tegenovergestelde.

 15. 21

  @12 Dat is toch wel een gotspe. Karin ‘ik stem geen GroenLinks meer’ Spaink willen binnenhalen om voor GL een goed privacybeleid uit te denken. Terwijl GL numero uno eindigde in de BoF digitale vrijheidswijzer en net achter de winnaar PvdD op de Privacybarometer.

  Het programma van GL was en is uitstekend, ook op privacygebied. Het feit dat je dat kennelijk niet weet is exemplarisch voor al diegenen die hier omstandig uit de doeken doen hoe GL beter had gescoord als de partij maar naar ze had geluisterd.

 16. 22

  De “partijtop” blijkt een kliekje te zijn van 2 wethouders uit Amsterdam en Utrecht, aangevuld met fractie voorzitters van tweedekamer, eerstekamer en het europlarlement, voorzitter van het partijbestuur, en nog een paar mensen.
  Zij, de 2 wethouders, slopen nu de partij, om straks bij de gemeenteraadsverkiezingen van het gedoe in den haag af te zijn. Andere verklaring kan ik even niet bedenken.

  Dat ze de partij nu slopen is vervelend, maar dat ze daar gelegenheid voor kregen, dat is verontrustend.
  Ze sturen met zijn tweeen,
  de door alle leden gekozen partijleider weg, en
  de door het congres gekozen partijvoorzitter

  Dat Jolande sap relatief weinig stemmen kreek, kan ook komen door dat kiezers ook hun favorite kandidaat in de kamer wilde hebben.
  Iedereen wist dat er ca 6 kamerleden hun plek zouden kwijtraken. Daar wilden kennelijk velen wat aan doen.

  Dus de conclusie van Dimitri dat de kiezer negatief koos, is niet de enige mogelijkheid. De voorkeurstemmen op andere kandidatenis veel waarschijnlijker.

 17. 23

  Groenlinks kan wel wat meer zonne- en windenergie gebruiken. Als ze daar in zijn geheel op over gaan, komt het vast wel goed met deze partij.

 18. 27

  De kop is echt flauwekul. Jolande Sap heeft 171.971 stemmen vergaard. Slechts 9 kandidaten hebben meer stemmen verzameld, nl. Rutte, Samsom, Klijnsma, Wilders, Van Haersma Buma, Roemer, Pechtold, Slob en Van der Staaij. Dat betekent dat maar liefst 140 kamerleden minder stemmen hebben verzameld…