Saoedi Arabië voorziet olie oorlog in Iran?

saud.jpgHet is niet onbekend dat de Saoedi’s de Amerikaanse hofleverancier zijn van olie. Het laatste jaar leek dat iets af te zwakken toen Bush aankondigde dat de VS maar wat minder afhankelijk moest worden van het zwarte goud uit het Midden Oosten. Mede doordat Iran meermalen dreigde dat ze olie weleens als een politiek wapen wil gaan gebruiken. De Saoedi’s lijken hier een oplossing voor gevonden te hebben. In een presentatie voor diverse veiligheid- en overheidsagentschappen van de Verenigde Staten kondigde Saoedi Nawaf Obaid het volgende aan:

“By June 2007, Saudi Arabia is expected to have enough spare capacity to offset all Iranian exports. By 2009-2010, the goal is to satisfy global demand during a period of potential disruption from Iran and one of the three other major OPEC exporters, Venezuela, Nigeria or Iraq”

Saoedi Arabië is haar verhoging in de olieproductie veel sneller aan het verwezenlijken dan eerder vermeldt. Krijgen we dan toch nog een oorlog in Iran, net voordat Bush uit het zadel gewipt zou worden in de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen?

 1. 2

  Los van de mogelijkheden van een oorlog tegen Iran lijkt het mij tevens een eerste teken van paniek in de olielanden: als wij tzt voldoende alternatieve energie hebben kunnen ze weer terug naar de kamelen en dadels, want dan hebben ze dus werkelijk helemaal niets meer.

  Het jammere van deze stap is dat we nu het risico lopen dat de druk van het zoeken naar alternatieve energie af is. En die zoektocht mag imho om allerlei geopolitieke/milieutechnische/economische redenen eigenlijk niet worden losgelaten.

 2. 3

  Ik begrijp hier geen jota van.

  Een aanval op een olieproducent leidt vandaag de dag toch gewoon altijd tot krankjoreme prijsstijgingen door speculanten ? De kleinste staking in Nigeria, en hup daar gaat het weer. En die prijs blijft gewoon hoog door angst, vrij liggende speculatiedollars en winstbejag tot lang nadat de spanningen weg zijn. Of er feitelijke tekorten zijn of niet. Ik twijfel daar wel aan, of al die recente “tekorten” uberhaupt wel echt zijn geweest…

  Maar goed, als dit verhaal waar is, hebben de Saoedi’s dit vrijwillig gedaan (NOT), of hebben ze nog een dingske er voor terug gekregen.

 3. 5

  @ The Rule: ah! ook Syriana gezien? ;-)

  Hier zal het Saoedische koningshuis zich niet populairder op maken bij Osama en zn vriendjes. Hun primaire motivatie is de verwijdering van de despoten in het Midden Oosten die in het zadel worden gehouden door- en dansen naar de pijpen van het Westen, hetgeen hierdoor maar weer eens bevestigd wordt.

 4. 7

  Ik snap het ook niet. S-A zat toch al aan zijkn maximale productie? Hoe kunnen ze ineens meer produceren? Zo wordt piek-olie wel een tikkeltje ongeloofwaardig! Tenzij de saoedies natuurlijk dubbel spel spelen en in werkelijkheid de productie niet kunnen opvoeren. Als dan door deze uitspraak er oorlog ontstaat krijgen ze simpelweg meer geld voor evenveel olie.

 5. 8

  @6 Wat dan? Ik bedoel ook niet zozeer het omverwerpen van het Saoedisch koningshuis, alswel het bevrijden van de Arabische wereld van (goddeloze) tirannen die met het westen “collaboreren” in het exploiteren van de oliebronnen en te gelijkertijd hun moslimbroeder onderdrukken en niks tegen israel doen. Dan pas is de zo gewilde pan-arabische moslimstaat mogelijk.

  Ik formuleer het maar even in hun woorden. Of heb ik het verkeerd begrepen?

 6. 10

  @8

  Wiens woorden hebben het over een gewenste pan-arabische moslimstaat? Het is daar al een prestatie om meer dan vijf moslims te vinden die elkaar niet willen afmaken omdat ze een net iets andere interpertatie van hetzelfde geloof hebben.

 7. 12

  Arabiers zijn de handelhoeren van de wereld, daar kan de hollandse VOC geest nog wat van leren. Grappig dat iemand dat hier ook herkend want bijna niemand ziet dat in.
  Zij zijn zo schammteloos rijk daar valt bill gates en de westerse wereld bij in het niet

 8. 13

  Wat er uit S.A. gaat komen zal vooral zware olie zijn, en daar is geen raffinage capaciteit voor…zal dus weinig helpen allemaal. Bij een aanval op Iran ligt de straat voan hormoez een tijd lang in de vuurlinie, en dat betekend grotendeels ook geen olie uit S.A (en koeweit, Iraq, Qatar..) oftwel: acute oliecrisis. Afhankelijk van hoe de strijd verloopt is dat een tijdelijke situatie.
  @ Bismarck. ASPO NL beweerd niet dat S.A al aan zijn productielimiet zit. Dat is a. erg onduidelijk en onze inschatting is dat het nog wel een klein beteje omhoog kan. Genoeg om Iran te vervangen, dat betwijfel ik.

 9. 16

  zoals dat onse vriend zegt Arabieren zijn handels hoeren van de wereld zoals hun zo gezegt mohamad bissinesman en lang andere kant de Iranieers in feite zijn geen moslims dat de rest van de wereld denken maar een andere natie als Joden dat zich moeten verdedigen tegen de rest want heben zo goed als geen vrienden in deze wereld

 10. 18

  Tja, die Saoedi’s (Arabische soennieten) zijn bang voor het vermeende Perzisch-sjiitische atoomwapen dat Iran aan het ontwikkelen is. Zij zullen dan ook geen nee zeggen tegen een israëlisch-Amerikaanse actie op Iran, al zullen ze dat nooit openlijk toegeven. De soennitische fundamentalisten (Osama c.s.) steunen hen hierin, want die vinden die sjiieten toch maar ongelovigen.
  Saoedi-Arabië kan als zgn. swing producer de productie nog makkelijk ophogen. Natuurlijk zal de olieprijs stijgen, maar ach.
  Tot de verkiezingen in de VS was ik er van overtuigd dat dit scenario er aan zat te komen, maar nu ben ik benieuwd wat de dems voor invloed zullen hebben op het buitenlandbeleid. Hopelijk zullen de chickenhawks een toontje lager gaan zingen.