COLUMN - Het was afgelopen vrijdag een verschrikkelijk zware persconferentie na de ministerraad, met “de verschrikkelijke ramp met een toestel van Ukrainian international airlines, in Iran” en “de jaarwisseling met de verschrikkelijke brand in Arnhem”.

In dat kader ook: “echt verschrikkelijk, schandalig, hoe sommige mensen zich gedragen tegenover de mensen, de hulpverleners die voor ons allemaal in deze samenleving belangrijk werk doen”.

Tot slot memoreerde Rutte Australië: “…die beelden de afgelopen week : verschrikkelijk, echt. Als je kijkt naar het aantal mensen wat om het leven is gekomen, 24, is natuurlijk verschrikkelijk.

Kortom, zo besloot Rutte zijn inleiding: “Dus drie zware onderwerpen. Niks vrolijks.

Een minuut gepaste stilte om de slachtoffers van de drie tragedies te gedenken was op zijn plaats geweest, maar het was een persconferentie, waar het de bedoeling is dat er wat wordt gezegd, wat wordt gevraagd en wat wordt geantwoord.

En dan is het altijd weer leuk te zien hoe Rutte op zo’n bijeenkomst naar een climax toewerkt.

Van het onderwerp ‘Vuurwerk’….
…. en dat noem ik die grote zwijgende meerderheid die (…) de hond op tijd een zenuwpilletje geeft

… naar de vliegramp in Iran en wat hij daarover met zijn Canadese collega heeft besproken…
Ja, weet je het lastige is. Hij heeft er zelf een paar dingen over gezegd die ik hem verteld had in de persconferentie, die kan ik herhalen, maar verder wil  ik ook niet gaan. Want ja, dan wordt zo’n een cursus, hoe ga je om met zo’n vreselijke ramp

… komen de vragenstellers op de woningmarkt terecht, waarover de verenigde Nederlandse makelaars hun beklag hebben gedaan door te fulmineren dat het geen woningnood is, maar een woningcrisis.
Dan komt Rutte op dreef. Voordat ook maar iemand het kabinet gaat verwijten dat op haar aanpak van de woningnood de roemruchte, historische woorden van een voormalige staatssecretaris van toepassing kan zijn (“in gelul kan je niet wonen”), geeft hij fluks zijn draai aan waar al dan niet in gewoond kan worden:

Ja, u weet, ik ben altijd iets voorzichtig met het plakken van de etiketten omdat ik ook vind dat we moeten voorkomen dat we in zo’n etiket gaan wonen.

De finale: Een verslaggever kaart de vergunningaanvraag van ASML aan die chipmachines staan die wil exporteren naar China en wil weten of die vergunning er gaat komen. En daar zien we Rutte weer op zijn best: “Het is voor mij onmogelijk om iets te zeggen over individuele bedrijven. (…) daar kan ik niks over zeggen (…)

De verslaggever probeert het langs een andere weg nog eens, de MP volhard in nietszeggendheid en maakt de persconferentie af met de climax:

“Wat een vak he. Nou, goed weekend. Komt u mee naar de koffie?”

Reacties (11)

#1 Hans Verbeek

Kennelijk kijken en luisteren er nog altijd mensen naar die Haagse poppenkast.
Als je iets wilt veranderen in de wereld, dan moet je gewoon naar buiten en zelf aan de slag.
https://www.youtube.com/watch?v=PYlsIZXCQa4

 • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

Die woningnood gaat nog wel even duren, want dankzij de EU en domme zelfverzonnen regeltjes zit de Nederlandse nieuwbouw voorlopig wel op slot. Sowieso is Rutte alle liberale VVD principes in no time overboord aan het gooien en alleen nog maar het GroenLinks programma aan het uitvoeren, dus echt zwaar krijgt hij het straks pas met de verkiezingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 P.J. Cokema - Reactie op #2

M.b.t. tot de woningnood vergeet je nogal wat oorzaken (doe je dat express?)

Verder wel soort van grappig hoe ook jij GroenLinks een invloed toedicht, waarvan die partij misschien wel droomt, maar in werkelijkheid bij lange na niet heeft.

En stel dat het zo is (of ‘was’ want de redenering zoemt al jaren rond) dan slaat je bewering over de volgende verkiezingen oiok nergens op, want de VVD heeft om de jouw genoemde reden bij de laatste verkiezingen geen enkele last van dat ‘GroenLinks-effect’ gehad. Sterker nog……

#3 basszje

Het slaat ook nergens op. Door het om zeep helpen van de sociale woningbouw (en zeker voor de middenklasse zoals voorheen) hebben de laatste regeringen ( vrijwel alles VVD ) zelf die druk gelegd op de koopsector, en de enorm schele verdeling in woonlasten.

Hebben ze ook geen EU voor nodig gehad.

Het is makkelijk leven in een wereldje waar alles de schuld is van links, moslims, en de EU … De armzaligen van geest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Janos

@3 @4 amen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joop

En dan krijg je dit soort verzinsels, benieuwd wat de rechter daar van vindt.

https://www.parool.nl/amsterdam/verhuurverbod-woonplicht-bij-nieuwbouw-in-amsterdam~bb80bcf3/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Sjors

@3: doe je dat express?

Beetje erg vragen naar de bekende weg. Le T doet niets anders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 beugwant

@6: Sterker: Het is jammer dat de stad dat soort uitmelkpanden in het algemeen belang niet simpelweg kan vorderen (en die koelakken naar Griend verbannen of zo).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joop

@8.

Liberale rechtstaat, betekent ook bescherming particulier eigendom, dat wordt nog wel eens vergeten door linkse liberalen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 beugwant

@9: Ach, dat heilige eigendom. Maar al te vaak bijeen gekocht met gestolen* geld.

*als je iemand te weinig betaalt, is dat ook diefstal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Dehnus

@2: Dankzij de EU.. natuuuuurlijk niet het CDA en VVD in Bruin 1. Neeee… welneeee… gewoon lekker de EU de schuld geven.

Zo kennen we de CDA en VVD ertjes weer. Het is altijd de schuld van de ander tenzij success dan hebben ze het altijd helemaal zelf gedaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie