1. 3

  Zat er een beetje aan te komen. Rusland heeft een maximale productiepiek van 12 miljoen vaten per dag gehad in het soviet tijdperk. Daardoor was het voor Rusland makkelijk om de productie op te voeren, het was namelijk alleen een gevalletje van de pijpleidingen weer aansluiten en wat gaten dichten.

  Maar ondertussen heeft Rusland al zelf een hoop olie gebruikt. Die groei van de sovietunie kwam ergens vandaan. Net zoals dat USA veel olie had, maar door eigen verbruik in een ver verleden al heeft gepiekt (1970) is nu Rusland aan de beurt.

 2. 4

  @Sargasso redactie: ik hoorde vandaag vrij veel nieuws over de ontdekking van het op twee na grootste olieveld ter wereld in Brazilie. Mijn vraag aan u: komt peakoil-vertragend nieuws niet door het Sargasso spamfilter of was het nog niet doorgedrongen tot de nederlansche media?

  @Herr Otto: Goed gesproken

 3. 5

  @Palestrina: Dat bericht komt wel degelijk door. Maar net als bij de vorige aankondiging (een half jaar geleden) zijn er twee kanttekeningen bij te plaatsen. De eerste is dat dit een eerste indicatie van de omvang is. We wachten liever tot het duidelijk is wat de werkelijke omvang is. De tweede kanttekening is dat het op een nogal lastige plaats ligt. Het is maar de vraag of alles binnen afzienbare tijd gewonnen kan worden.

 4. 6

  Beste Palestrina, u wilde meer over het Braziliaanse olieveld weten?

  Er staat morgenochtend om 06.00 een postje met de produktieverwachting tot 2020.

  Wij draaien onze hand er niet voor om (en alles nog steeds extragratis, kom daar tegenwoordig nog eens om!)

 5. 7

  Oops, misschien een gevoelige snaar geraakt.
  Mijn excuses! Als compensatie hier de vertaling van de eerste alinea van deze pagina:

  Directeur Nationale Petroleum Agentschap (ANP) ontkent ontdekking megaveld te hebben aangekondigd

  Directeur ANP zegt bevoegdheid te hebben over megaveld; Regering sluit straf uit

  De directeur generaal van het ANP (Nationaal Petroleum Agentschap), Haroldo Lima, ontkent deze dinsdag de ontdekking van een nieuw olieveld door Petrobras te hebben aangekondigd. Lima verklaart dat hij slechts heeft gesproken over informatie die in februari in het amerikaanse tijdschrift “World Oil” is gepubliceerd, volgens hem een, in Brazilie, weinig gelezen publicatie. Dezelfde uitleg was gisteren al gegeven door het ANP.

  Verder verklaarde Lima nog dat hij bevoegd is om hierover te spreken omdat hij “lid van de regering” …..

 6. 8

  @Steeph over nieuwe olie:
  De eerste is dat dit een eerste indicatie van de omvang is. We wachten liever tot het duidelijk is wat de werkelijke omvang is. De tweede kanttekening is dat het op een nogal lastige plaats ligt. Het is maar de vraag of alles binnen afzienbare tijd gewonnen kan worden.

  Speculatief dus. Maar wat jij als Russische Oliepiek interpreteert is geschreven als:
  Russian oil production, for years a vital source of new supplies for world markets, is showing signs of a slump

  -en-

  Industry watchers and Russian officials generally blame the country’s production slowdown on a combination of weather and tight electricity supplies in some parts of the country.

  -en-

  Citigroup said in a report late last month that it expects Russian oil volumes to increase by 1.5 million barrels a day between now and 2012, largely thanks to new projects in eastern Siberia.

  Hallo is daar iemand? Als er sprake is van piek olie in Rusland, kan je dat zeker niet opmaken uit het artikel.

  Mijn twee centen: het grondstoffenprobleem hoeft niet groter gemaakt te worden dan het is.

 7. 10

  @JSK: Zelfde artikel “New developments so far are failing to offset the decline.

  Er zijn bij mijn weten geen landen geweest die na het bereiken van het plateau nog in staat waren de productie significant te verhogen gedurende meer dan 1 jaar.

  Het is fijn dat banken als Citigroup aan wishful thinking doen, zoals de laatste tien jaar, maar dat doet niets af aan de onderliggende trend.

  Over “experts” gesproken. Vandaag in de Volkskrant dhr Cyril Widdershoven:
  Het veld heeft een geschatte omvang van 33 miljard vaten olie. Omgerekend naar het huidige verbruik van 83 miljoen vaten per dag, zou dat genoeg olie zijn voor vierhonderd dagen.
  ‘Een streep door de rekening van de peak-oil-jongens’, zegt Cyril Widdershoven, olieanalist bij Gapgemini.

  Alsof de peak-oil jongens het halen van hun gelijk als hoogste doel hebben ipv ervoor te zorgen dat het beleid tijdig wordt bijgesteld op basis van voorzienbare ontwikkelingen.
  En even over die vierhonderd dagen het volgende. Voor het winnen van olie uit een diepzeeveld is per drie vaten gewonnen olie ongeveer 1 vat olie nodig aan transport, energie, raffinage etc… Dus van dat veld is op zijn hoogst 22 miljard bruikbaar. Goed voor minder dan een jaar dus.
  En dat pas over een tijdje. Maar zie daarvoor de post van Rembrandt.

  Ik word er best wel een beetje moe van steeds weggezet te worden als een soort boeman die het er alleen maar om te doen is angst aan te jagen.
  Negen jaar geleden voor het eerste met dit onderwerp op de proppen gekomen. Toen was al duidelijk dat we ergens tussen 2008 en 2012 de piek zouden bereiken. En dat het dus slim zou zijn in de energiepolitiek in te spelen op de gevolgen. Niemand luisterde. Vijf jaar geleden nog een rapport over de haalbaarheid van alternatieve energie door economische zaken in NL. Een scenario dat uitging van nog 15 jaar een gemiddelde olieprijs tussen de 35 en 55 dollar. En dan dus concluderen dat alternatieve energie nog geen zin heeft.
  Nu ben je al bijna te laat om de juiste investeringen te doen om daar tijdig echt concurrentievoordeel uit te halen.
  Niet dat die investeringen nu gedaan worden, daar de meeste mensen nog steeds in de ontkenning leven.
  Welke olieprijs is daarvoor nodig? 500 dollar.

 8. 13

  @JSK: Tot de essentie teruggebracht dan. Het plaatje uit het artikel geeft een duidelijk piek aan op basis van daadwerkelijke productie over meerdere jaren.
  De uitspraak van de Braziliaan is gedaan op basis van 1 meting.

 9. 14

  @Steeph

  “Over “experts” gesproken. Vandaag in de Volkskrant dhr Cyril Widdershoven:
  Het veld heeft een geschatte omvang van 33 miljard vaten olie. Omgerekend naar het huidige verbruik van 83 miljoen vaten per dag, zou dat genoeg olie zijn voor vierhonderd dagen.
  ‘Een streep door de rekening van de peak-oil-jongens’, zegt Cyril Widdershoven, olieanalist bij Gapgemini.”

  Interessant dat Widdershoven een dergelijke uitspraakt laat ontlokken. Het zou best goed kunnen namelijk dat het niet om 33 miljard maar om 10 miljard of 20 miljard gaat ;-). Of dat 80%-90% van die 33 miljard geen olie maar aardgas is wegen de grote diepte. Op basis van een enkele boring een veld schatten is waanzin.

 10. 15

  De uitspraak van hem is volgens mij wel een beetje een uitzondering als ik nader zoek op zijn naam. Misschien uit de context gehaald door een overijverige journalist.

 11. 16

  @15: Of misschien zijn jullie wat te overijverig in het roepen van ‘oliepiek’.

  Het plaatje uit het artikel geeft een duidelijk piek aan op basis van daadwerkelijke productie over meerdere jaren.De uitspraak van de Braziliaan is gedaan op basis van 1 meting.

  Als complexe fenomenen als oliewinning zich nauwkeurig lieten beschrijven door een simpele kwadratische functie. En dat de olieproductie in Rusland alleen maar gaat afnemen (definitie van ‘voorbij de piek’) heb je ook alleen maar van één datapunt: het veschil tussen 2007 en 2006.