RIVM gooit eten op een hoop

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nieuws! Het RIVM heeft maar weer eens onze eetgewoonten onderzocht en het enthousiasme is niet groot. Zo eten we nog steeds te weinig groenten, fruit, vezels en vis. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes: zo is bijvoorbeeld de hoeveelheid transvetten in ons voedsel flink gedaald.

Maar wat moet je als gewone Nederlander hier nu mee? Je verneemt dat ouderen nog het gezondst eten, terwijl jongeren zich verhoudingsgewijs het meest te buiten gaan aan snoep, koek en gebak. Verderop lees je dan weer dat overgewicht vooral voorkomt bij ouderen. Sterker: mannen van 51-69 jaar oud hebben ruim tweemaal zoveel overgewicht als hun 19- tot 30-jarige seksegenoten.

Ook gebruiken we te veel verzadigd vet, zegt het bericht. Dat is dan ook ongetwijfeld de reden dat ons in de laatste alinea op het hart wordt gedrukt toch vooral melk te drinken. Dat bevat namelijk vrijwel uitsluitend verzadigde vetten.

Het is natuurlijk ook niet makkelijk. Zoals ik op deze plek al dikwijls heb geroepen is de interactie tussen voeding en gezondheid een heel complexe, waar we nog altijd maar heel weinig van begrijpen. Dat komt natuurlijk vooral doordat er zo enorm veel variabelen zijn. We eten heel veel verschillende dingen en hebben ook lichamen die daar allemaal weer net iets anders op reageren. De wet van de grote getallen wijst op die manier soms heel tegenstrijdige zaken uit. En omdat het natuurlijk onmogelijk is mensen gedurende een observatieperiode slechts één ding te laten eten, is het ook heel lastig vast te stellen welk gevolg terug moet worden gevoerd op welke oorzaak. Daar hebben we ons in het verleden dan ook dikwijls in vergist.

Neem nu die transvetten, waarvan we er volgens het nieuwsbericht gelukkig veel minder van binnenkrijgen. Dat komt vrijwel uitsluitend doordat industriële producenten zich er in de afgelopen jaren ineens van bewust zijn geworden dat die toch eigenlijk niet goed voor ons waren. Die gezonde margarine van Becel bijvoorbeeld zat er drie decennia geleden nog afgeladen vol mee, tot men daar weer eens tot de conclusie kwam dat men zich in de gezondheidseffecten van het één of ander vergist had–niet voor het eerst en ook niet voor het laatst overigens.

Hoe dan ook ligt er ook in dit nieuwsbericht weer eens van alles lekker op een grote hoop en een zinnig mens weet nauwelijks waaraan hij zich te houden heeft. Wanneer gaan onze voorlichters zich nu eens realiseren dat ze gewoon helder moeten communiceren: eet gevarieerd, niet te veel en vooral vers. En blijf een beetje weg van industriële producten met lange ingrediëntendeclaraties. Die maken het namelijk knap moeilijk om nog bij te houden wat je eigenlijk eet.

Reacties (6)

#1 JSK

Je verneemt dat ouderen nog het gezondst eten, terwijl jongeren zich verhoudingsgewijs het meest te buiten gaan aan snoep, koek en gebak. Verderop lees je dan weer dat overgewicht vooral voorkomt bij ouderen. Sterker: mannen van 51-69 jaar oud hebben ruim tweemaal zoveel overgewicht als hun 19- tot 30-jarige seksegenoten.

Meen je dat nou? Ik denk dat het RIVM aanneemt dat mensen nog een beetje logisch kunnen nadenken. :P

  • Volgende discussie
#2 L.Brusselman

Jongeren neuken vaker

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 ReinoutS

Te weinig vis? Te weinig?!!
We eten te veel vis, if anything. The end of the line, aanrader.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie