Rijdende Rechter doorbreekt Belgische impasse

[speld]

Belgische stoel (Foto: Flickr/historic.brussels)Leek de politieke situatie in België na het vertrek van bemiddelaar Johan Vande Lanotte nog uitzichtloos, dankzij een Nederlandse televisiepersoonlijkheid gloort er licht aan het einde van de tunnel. “Rijdende Rechter” Frank Visser heeft aangeboden een uitspraak te doen waar zowel de Walen als de Vlamingen zich aan zullen moeten houden. Dit voorstel is in België, waar De Rijdende Rechter net zo populair is als in Nederland, met enthousiasme ontvangen.

Op dit moment worden opnames gemaakt in kiesdistrict Halle-Vilvoorde, epicentrum van het Belgische conflict. Morgen zal Mr. Visser zijn uitspraak doen in het Café des Sports van Vilvoorde. De bekende woorden “Dit is mijn uitspraak en daarmee zult u het moeten doen” zullen dan een hele natie bevrijden van een schijnbaar onoplosbaar probleem. Mr. Visser: “Sommigen moeten dan even door de zure appel heen bijten, maar daarna pakken we gewoon met zijn allen een lekkere Tripel.”

Belgen die hopen daarna snel weer geregeerd te worden, moeten nog wel even geduld bewaren. De uitzending van de show zal pas in april 2011 plaats vinden, als eerste aflevering van een nieuw seizoen van De Rijdende Rechter. Tot die tijd zijn alle partijen contractueel verplicht te zwijgen over de uitkomst van het televisieprogramma. Mr. Visser: “Anders kijkt er natuurlijk niemand meer.”

In het nieuwe seizoen zal De Rijdende Rechter vaker over de landsgrenzen gaan kijken. Mr. Visser: “Al die ruzies over verkeerd geplaatste schuttingen kennen we nu wel. Ik denk dat de kijker net als ik toe is aan een nieuwe uitdaging.” Op het programma staan ondermeer een bezoek aan de Gazastrook en een verzoening tussen Noord- en Zuid-Korea. Ook Ivoorkust komt aan bod. Mr. Visser: “In principe zijn alle grote conflicten te herleiden tot erfscheidingsgeschillen. En dat is nu juist mijn expertise.” De Rijdende Rechter zal zich in het nieuwe seizoen laten adviseren door het Internationale Strafhof.

Reacties zijn uitgeschakeld