Requiem voor een rivier

Tijdens het regime van Saddam Hussein werden mensen die vuilnis dumpten in de rivier de Tigris bestraft. Tegenwoordig is de Tigris een open riool vol giftige stoffen en drijvende lijken. Ieder jaar neemt het debiet van de rivier verder af, zomers komen op een toenemend aantal locaties modderbanken tevoorschijn. Het VN-nieuwsorgaan IRIN publiceert een somber stemmend verslag over één van de twee de levensaders van het oude Mesapotamië. Het verhaal bevat geen plot en ook geen oplossing, net als de totale situatie in Irak, maar is desondanks boeiend (in een gruwelijk soort van) om te lezen. In Suwarah hangen ijzeren netten in de rivier om vuilnis in te vangen. The situation is even worse in Suwayrah, a southern area of the capital, where the government has built barriers with huge iron nets to trap plants and garbage dropped in the river but now this is also a barrier for bodies. “Since January 2006 at least 800 bodies have been dragged from those iron nets, and this figure does not include those collected from the central section of the river. (IRIN)

  1. 6

    Als je een land weer gezond wil opbouwen begin je met infrastructuur, elektriciteit en riolering. Goed…er is nog volop tijd tot eind 2008….

  2. 9

    In NOVA gister nog een item over Irak. Daar word je toch echt triest van. En dan zijn er nog steeds mensen die het allemaal een goede zaak vinden en dat het vooral ligt aan de Irakezen zelf, die willen geen beschaving. Kijk dat hebben ze al gehad een paar duizend jaar geleden, dat is zo voor Christus ze proberen wat nieuws nu.