Rechtse aanpak berggeiten mislukt


Het intimideren van berggeiten werkt averechts. Dodelijk ongeluk met wandelaar mogelijk aanleiding voor herziening omstreden aanpak.

In de Verenigde Staten is het debat over de aanpak van berggeiten opgelaaid nadat in het Washington Olympic National Park een wandelaar werd aangevallen door een onverschokken bok, met fatale gevolgen. Deze berggeit volgde het gezelschap van het slachtoffer al een tijdje op hinderlijke wijze. Toen een van hen besloot de bok weg te jagen zodat de rest kon ‘ontsnappen’ viel het dier aan. De horens doorboorden het been van het slachtoffer dat uren later stierf in een reddingshelikopter. Het ongewoon agressieve gedrag van het dier wordt nu geweten aan een verkeerde aanpak die juist als doel had de berggeiten schuwer te maken voor mensen.

Jarenlang voerden de parkwachters van het Olympic National Park een intimidatiebeleid wat in de VS hazing wordt genoemd. Door zogenaamde bean bags op de dieren af te vuren zouden ze mensen gaan associëren met pijn en vervolgens mijden. Maar in plaats van dat de dieren het gewenste respect ontwikkelden zijn ze nu opdringer en agressiever dan ooit. Op de vraag aan ponyfokkend staatssecretaris Henk Bleker of een dergelijke rechtse aanpak van wilde dieren ook in Nederland plaatsvindt of gaat plaatsvinden (op bijvoorbeeld Schotse Hooglanders) kreeg de redactie geen antwoord. De website www.lnv.nl is net als www.vrom.nl al enkele dagen om onbekende reden onbereikbaar….

Treehugger: Mountain Goat Kills Hiker After Years of Hazing by Park Rangers
cc-foto: Oregon Department of Fish & Wildlife

  1. 1

    tendentieus carlos.. duidelijk een incidentje en weer een voorbeeld van hoe één losgeslagen geit het voor de rest kan verpesten..

  2. 3

    @1: In het vervolg geiten of andere reldieren na een waarschuwing met scherp in de poten schieten. Niets werkt zo preventief als vier gebroken enkelgewrichten.

  3. 7

    @4: Achja, nog zo’n halfzachte die liever met de agressieve bok gaat theedrinken zeker. En ondertussen die terreur maar door laten etteren en iedereen die waarheid zegt en een beetje kritisch is op geiten maar demoniseren en uitmaken voor dierenbeul!