Rampzalig nieuwjaar, rebellen en ivoorstropers

Foto: copyright ok. Gecheckt 14-10-2022
Serie:

ACHTERGROND - In de eerste Afrika-aflevering van 2013 staan we stil bij de stadionramp in Ivoorkust, Centraal-Afrikaanse rebellie en ivoorstroperij in Gabon.

Geen disco deze week, eerder een treurmars. Een nieuwjaarsviering in Ivoorkust eindigde gisterochtend in een regelrechte tragedie. In het Felix Houphouët Boigny-stadion in Abidjan brak paniek uit onder de feestgangers, die sowieso al met veel te veel waren komen opdagen: 61 mensen werden vertrapt, nog ruim 200 raakten gewond. Nog steeds worden er kinderen vermist. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk, maar president Alassane Ouattara – die de viering zelf bekostigde – heeft aangekondigd de ramp direct te onderzoeken.

In de in 2011 verschenen documentaire The Ambassador gaat de Deense journalist Mads Brügger ‘undercover’ als diplomaat in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Zijn verborgen camera brengt ondubbelzinnig in beeld hoe het land, ruim drie decennia na de onvoorstelbare zelfkroning van Empereur Jean-Bédel Bokassa (hier prachtig in beeld gebracht), nog altijd omgeven is met een diamantharde laag corruptie. In Brüggers documentaire wordt al voorzichtig gezinspeeld op een dreigende coup d’etat, en de nu al drie weken durende mars van een Centraal-Afrikaanse rebellengroepering richting hoofdstad Bangui zal niet met een sisser aflopen. Minstens tien steden in het land zijn nu in handen van de rebellen, die zich nu op schietafstand van Bangui bevinden. President Francois Bozizé heeft zich (‘I am a democrat‘) bereid verklaard zijn macht te delen met de oproerkraaiers, terwijl de Afrikaanse Unie druk doende is een vredesoverleg te organiseren. De rebellen weigeren vooralsnog iedere vorm van consensus met Bozizé. Franse (250) en Amerikaanse (50) militairen zijn inmiddels geland in ‘CAR’ en buurland Tsjaad om in te grijpen wanneer nodig.

Tot slot nog twee interessante artikelen over een aloud probleem dat onder meer de olifanten in het lommer- én grondstofrijke Gabon teistert: ordinaire, oh zo lucratieve stroperij. Tienduizenden olifanten per jaar zijn er – in Gabon en in Kenia – het slachtoffer van.

Reacties (4)

#1 Henk van S tot S

Aangaande die stadionramp:
Ik heb begrepen dat er na de show een soort “kerkdienst” zou zijn.
De mensen die daar heen wilden konden die wachten om god te gaan aanbidden en gingen naar binnen voordat er plaat/ruime was.
Het wordt nu toch langzamerhand wel eens tijd dat god en nog wat van die figuren zich in het openbaar opheffen, om verdere ellende te voorkomen ;-)

  • Volgende discussie
#2 Nils von der Assen

Ha Henk,

De meest gehoorde verklaring is nu de aanwezigheid van wegblokkades die voor een enorme opstopping gezorgd zouden hebben:

http://www.nytimes.com/2013/01/03/world/africa/ivory-coast-barricades-are-blamed-for-stampede.html?src=recg

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Henk van S tot S

@ 1:
Correctie 2e zin, moet zijn:
De mensen die daar heen wilden konden niet wachten om god te gaan aanbidden en gingen naar binnen voordat er plaats/ruime was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

@2:
Dus waarschijnlijk toch niet de schuld van de kerk, maar van (andere) zakkenrollers ;-)

  • Vorige discussie