QvdD: De Islam is een religie van menselijkheid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Studenten zeggen tegen mij dat ze grote demonstraties willen gaan organiseren. En ik weet zeker: als de film uitkomt, zal de veiligheidssituatie in Afghanistan drastisch verslechteren.

Marouf beseft dat Bush ook wordt afgebeeld als een aap. Maar in de moslimwereld werkt het anders, legt hij uit. De islam is namelijk een religie van de menselijkheid. En dat moet je respecteren.

Dus als iemand de islam beledigt, moet hij worden geëxecuteerd.

Aldus mullah Mohammad Marouf, in de Volkskrant.

Reacties (30)

#1 pedro

Pas op wat je zegt, Johan. Dit is een bondgenoot van ons. Onze jongens sterven in Afghanistan om zijn vrijheid van meningsuiting te verdedigen.

En het is ook wel typisch, hoe veel waarde we ineens hechten aan de woorden van mensen, die vele duizenden kilometers van ons weg wonen en van wie geen enkele referentie op internet te vinden is (we moeten de journalist maar op zijn woord geloven), en die, totdat ze op een goede dag een verdwaalde journalist tegen het lijf lopen, totaal onbekend zijn. Het lijkt wel of we op dat gebied hard op weg zijn een tweede Afghanistan te worden;: daar wordt berichtgeving immers ook zo gebracht. Wie had er immers in Afghanistan ooit van Geert Wilders gehoord, totdat (onze?) journalisten daar de boodschap kwamen brengen, dat er in Nederland een haatzaaiende film uitgebracht zou worden, die de koran beledigt en oproept tot uitroeiing van de islam. Bij de eerste demonstratie tegen die film daar, kenden ze Wilders naam nog niet eens… Als we daar aan mee gaan doen, verlagen we ons tot datzelfde niveau. We kunnen het ook gewoon laten voor wat het is, want die man heeft heel veel invloed… op een aantal ongeletterde boeren in land dat nog in de Middeleeuwen leeft.

 • Volgende discussie
#2 Domino

In Afgangnistan word je al ter dood veroordeeld als je iets over vrouwenrechten download vanaf internet en ook precies uit dat achterlijke gat komen nu de protesten…. het is daar gewoon Talibannië. Die plaats? Precies Mazar-i-Sharif. In elk geval is de islam dáár een wreedzame (wrede) godsdienst, of wat er voor doorgaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Martijn ter Haar

Ik vraag me af waar die mullah gestudeerd heeft. Radicale islam is namelijk wel een achterlijke, maar geen domme religie. In principe is het theologisch net zo goed dichtgetimmerd als de catholicisme. Een groot-ayatollah lult je net zo makkelijk onder tafel met argumenten waarvan je voelt dat ze niet kloppen, maar waar je niet precies de vinger op kan leggen als een bisschop.
Mullah Mohammad Marouf lijkt meer een soort Jerry Fallwell.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Albert Schwein

@3: zoiets schreef Pedro ook al. Het is een volstrekt onbekend personage onder wiens neus de Volkskrant-journalist een microfoon heeft gehangen. Hoeft zelfs niet eens een echte mullah te zijn, weet jij veel in zo’n vreemd land waarvan je de taal niet eens spreekt. Dit interview dient vooral voor een stukje couleur locale en menselijke toets bij het ‘wereldnieuws’ van enkele honderden demonstranten in een stoffige woestijn. Maar we weten hoe zulks gaat: in no time worden citaten van de man gebruikt als afschrikwekkende voorbeelden van hoe achterlijk de islam is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Het grijze gevaar

Het is maar hoe je het ziet. Als je bevoorbeeld het stenigen van vrouwen ook menselijk noemt omdat ze dan uit haar lijden wordt verlost, omdat het voor haar geen leven is dat ze wordt onderdrukt.
Of een moslim die van zijn geloof is afgestapt, zijn hoofd afhakt omdat het voor een niet moslim ook niet waard is om te leven.
Vroeger werden de mensen die ketters waren ook verbrand om hun ziel te redden.
Ja, als je het zo bekijkt is de religie van de Islam niets anders dan een hoge vorm van menselijkheid. Jammer dat ik die vorm van menselijkheid nog niet hebt bereikt.
Kom wat te kort aan mijn menselijkheid om en ander mens uit zijn lijden te verlossen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 jos

“Who do I call if I want to call Europe?” klaagde Kissinger ooit.

Ook moslims en de islam hebben geen centraal aanspreekpunt (er is geen moslimpaus of -kerk) met als gevolg dat de meest mediagenieke (d.w.z. de meest extremistische) die rol toebedeeld krijgt.

Ook zo’n hekel aan georganiseerde religies ? Dan is de islam misschien iets voor U, die is niet georganiseerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Het grijze gevaar

06.Jos Ook zo’n hekel aan georganiseerde religies? Dan is de islam misschien iets voor U, die is niet georganiseerd.
Nee beide niet. Bij ons thuis is alles al georganiseerd . Mijn vrouw kookt en zet koffie,
ruimt alles op .De bedden worden opgemaakt. En als man hang ik achterover en geef haar georganiseerd orders en bidden doe ik daar tussen door.
Een raad niet aan mijn vrouw laten lezen want dan slaap ik georganiseerd op straat.
Maar wij mannen zijn toch stoer onder elkaar,.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 pedro

Het protestantisme is op dezelfde manier georganiseerd. Geen van allen zijn ongeorganiseerd. Ongeorganiseerd is het alleen, als een aantal los van elkaar staande individuen samen komen zonder enig gemeenschappelijk doel. Een soort LPF dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Het grijze gevaar

Nu we toch over het geloof hebben. We hebben de Moslims niets te verwijten dat ze achter lopen.
De rooms-katholieke kerk vindt Luther officieel een ketter, maar Kasper zegt dat na bijna 500 jaar achterhaald is. De paus zou Luthers excommunicatie ongedaan willen maken..
En die brandstapels moeten we ook maar vergeten. Dan komen de ketters ook in de hemel.
Dus nog 500 jaar wachten met de Moslims. Het komt best in orde gelooft mij maar.
Of gelooft mij niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Albert Schwein

@9: wat is uw punt, Grijs Gevaar? Moeten we bij elke scheet die een onbetekenend mannetje in een kapotgeschoten derdewereldland laat weer een religiedebat gaan voeren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Het grijze gevaar

10,Ik heb geen punt. Ik begrijp je niet. Ter zaken ik heb het niet over dat kapotgeschoten mannetje. Wie is dat mannetje?
Ik weet niet wie je daar mee bedoeld. Wil je eens duidelijk zijn? Wie bedoel je daarmee.?
Het enige mannetje was ik zelf . Wel goed lezen en gevoel voor humor heb je zeker niet. Maar dat is te leren,

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 dramklukkel

“Maar in de moslimwereld werkt het anders.”
Vreemd dat-ie zijn stem wil laten gelden in de Westerse wereld. Aangaande een binnenlandse kwestie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Het grijze gevaar

17 dram.Weet ik niet, over 500 jaar ben ik er niet meer. Zover kan ik niet vooruit kijken
Het is maar een geloof. Hoewel ik geloof het niet.
Maar ja hoop doet leven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Albert Schwein.

@11: dat mannetje was de mullah

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Albert Schwein

@12: De Afghaanse mullah wil zijn stem niet laten gelden in de westerse wereld. Hij krijgt een mikrofoon onder de neus geschoven van een westerse journalist en zegt zijn riedeltje. Dat is alles. De enige die dat serieus neemt ben jij zelf.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Roy

Volgens de VK: “De vicevoorzitter van de Religieuze Raad, een invloedrijk adviesorgaan van de Afghaanse regering, verwoordt het standpunt van de Afghaanse geestelijkheid.”

Me dunkt dat we dat serieus nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Roy

@16: sorry, dat was weer iemand anders…Verwarrend allemaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Het grijze gevaar

15.Dan moet je wel duidelijk zijn.
Ik neem niets meer serieus. Ik heb geen lange tenen en niet snel gekwetst.Bovendien weet je niet wat ik serieus neemt.Halo nemen nog een borrel of een glas water

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Albert Schwein

Precies. Proost, Grijs Gevaar!

(mijn reactie @15 was niet voor jou)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Het grijze gevaar

19 Schwein.Vrede zij met u, Dan kan ik niet goed lezen.Mijn leesbril niet op.
Exus

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Johan

Pedro, hoezo wat ik zeg? Het zijn de woorden uit een krantenartikel van Deedee Derksen. Overigens is de quote ook niet van een volstrekt willekeurig persoon zoals 4 suggereert. De quote is afkomstig van ‘de mullah die de universiteitsmoskee in Kabul runt’. Zie het artikel. Of ik een correspondent voor de Volkskrant en Nova moet geloven is een andere kwestie, maar vooralsnog ga ik er vanuit dat ‘de quotes’ legitiem zijn.

@1: Je typt: ‘We kunnen het ook gewoon laten voor wat het is, want die man heeft heel veel invloed… op een aantal ongeletterde boeren in land dat nog in de Middeleeuwen leeft’.

Nu wil ik nog een slag om de arm houden omdat ik niet kan inschatten hoe slim de studenten en/of hoe hoog het opleidingsniveau in Kabul is. Maar mijn vermoeden zegt me dat je de studenten -die willen gaan demonstreren- tekort doet door ze als ongeletterde boeren te omschrijven.

Daarnaast, in hetzelfde interview zegt de ‘standpunt verwoordende’ vicevoorzitter (die roy in 16 noemt): ?Wij eisen van president Karzai dat hij alle banden met Nederland en Denemarken verbreekt en hun militairen en diplomaten uitzet?. [..] ?Dat wil zeggen: als de Nederlandse regering de uitzending van de film over de Koran door laat gaan?.

Om te vervolgens met: ?Ik ken de vrijheden in Nederland, want ik ben er geweest? [..] ?Maar ik ben een wereldwijze mullah. Wat denk je van de mullahs die nooit een stap buiten Afghanistan hebben gezet en familieleden hebben verloren in de jihad??

Dat sluit prima aan met wat 3 zegt: ‘Radicale islam is namelijk wel een achterlijke, maar geen domme religie.’ De vicevoorzitter weet het ook iets beter te verwoorden…

En zolang het bovenstaande besef bestaat, die je gewoon in de comments onder dit soort uitspraken kwijt kan, zie ik niet in waarom dit niet genoemd en benoemd kan worden. Ik vond het een voorbeeld van een bijzondere (drog)redenering om tot de conclusie te komen dat Wilders geëxecuteerd moet worden.

Het is dus wat mij betreft verre van een oproep / quote / wat dan ook ‘om de islam zwart te maken’. Maar het is van de andere kant ook niet terecht om de ‘scherpe randjes’ niet te benoemen.

Amartya Sen: ‘Zelfs een verschrikkelijk kwaad zoals religieus fundamentalisme is gebaseerd op rede. Zij het hele primitieve rede. Volgens mij moet je die primitieve rede aanpakken met een iets ontwikkelder rede, die de mens heel goed kan begrijpen. En daar sluit ik me graag bij aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Bismarck

@12: We zouden er ook geen dag van wakker hoeven liggen, ware het niet dat we bij dat zelfde mannetje in zijn wereld 1500 man (m/v) hebben neergeplempt, met het doel op de tegenstander van dat mannetje (en van ons, althans volgens onze regering) te schieten. Als we ruzie met dat mannetje krijgen, zal onze gezamenlijke tegenstander gniffelend profiteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Albert Schwein

@22: Dat vraag ik me regelmatig af: hoe weten wij wie in Afghanistan allemaal onze voor- en tegenstanders zijn? Nog afgezien van de vraag waarom we daar nou eigenlijk zitten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Het grijze gevaar

23.Schwein.
KANDAHAR – Staatssecretaris Jack de Vries heeft vrijdag met eigen ogen gezien onder welke moeilijke omstandigheden de militairen in Uruzgan hun werk verrichten. Hij is “buiten de poort” van de militaire bases mee geweest op patrouilles in de provinciale hoofdstad Tarin Kowt en in Deh Rawod, zo vertelde hij aan het eind van zijn tweedaags bezoek. Goed om te zien hoe donker de nachten zijn, hoe zwaar het terrein en hoe onoverzichtelijk de qala’sIk ben in het ziekenhuis geweest en heb daar gehoord hoeveel kleine kinderen sterven.”

Daarom zijn onze militaeren in Uruzgan. Omdat het daar in de nacht donker is en omdat kleine kinderen sterven. Had je wat anders gedacht? Maar er wordt ook gewerkt. En nu helpen zo ook de kleine kinderen zo dat ze niet hoeven te sterven. Het is allemaal voor een goed doel. Het kost wat,maar het levert ook iets op

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Bismarck

@24: Ik twijfel toch aan die argumentatie. Het is ’s nachts in de hele wereld donker en er zijn veel landen waar kleine kinderen sterven. In een aantal daarvan zouden we kunnen helpen zodat kleine kinderen niet hoeven te sterven, zonder dat we daarvoor andere mensen dood schieten (en ook tegen lagere kosten). Aangezien we dat niet doen (of op zijn minst niet met vergelijkbare inspanning), lijkt je verklaring me niet erg plausiebel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Het grijze gevaar

Ik bedoel dat Jack de Vries onzin leutert.
Het zijn,zijn woorden dat het daar in de nacht donker is. Als of het daar alleen donker wordt.
Bovendien begrijp ik nog niet wat we daar te zoeken hebben. Maar nu weten we het, in de nacht is het donker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Domino

Prins Harry heeft ook al genoten van de nachtelijke sterrenhemel en die lijkt me echt wel een aanrader daar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Het grijze gevaar

27,Domino.Prins Harry was van huis weggelopen omdat hij van zijn moeder niet na
tienen buiten mocht spelen ,en dat hij zich elke dag moest wassen en schone kleren aantrekken
Daarom ging hij in dienst, lekker buiten spelen, niet elke dag je wassen en schoon goed aantrekken.De jongen had het meer naar zijn zin dan in dat duffe paleis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Domino

Ja, maar ik heb hem zelf zien en horen zeggen op TV dat hij ook onder de indruk was van de nachtelijke sterrenhemel. Die kut-journalisten op jacht naar een nieuwtje hebben weer eens een spaak in het wiel gestoken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Het grijze gevaar

Prins ziet sterren . Dat is niets bijzonders de meeste Prinsen zien sterren. En dat komt ook dat de meeste Prinsen denken dat ze zelf een ster zijn.
De meeste prinsen kijken naar de nachtelijke sterrenhemelen en zien niet wat er op aarde gebeurd. Natuurlijk heeft dat gezegd, Had je gedacht dat die ging vertellen hoe leuk het is om op mensen te schieten.? Maar voor de prins was de sterrenhemel mooi. Bovendien in Engeland kan je nooit de sterren zien omdat het in de regel bewolkt is. Zo gezien was de Prins met vakantie.

 • Vorige discussie