1. 3

  @1 Vooral benieuwd welke concessies Wilders heeft moeten doen op sociaal-economisch vlak. Kan me niet voorstellen dat Henk & Ingrid blij worden als Wilders bijv. bereid was in ruil voor een inhoudsloos burqaverbod de hele verzorgingsstaat ten grave te dragen.

  Ben ook nieuwsgierig in hoeverre de ‘proeve’ die Rutte gaat schrijven hiervan afwijkt.

 2. 4

  Eigenlijk zouden de verslagen van de informatuerts, die bij hare majesteit op het buro belanden, veel gedetailleerder bekend moeten maken welke afspraken de revue zijn gepasseerd. Die stukken zijn toch openbaar, of niet?

 3. 5

  @3: Daar maken Henk en Ingrid zich helemaal geen zorgen over, zijn toch hardwerkende burgers? Pas als Henk werkloos wordt of Ingrids moeder in het verzorgingstehuis terecht komt gaan ze doorkrijgen waar ze voor gestemd hebben.

  En dan is het nog steeds de schuld van de oude politiek.

 4. 7

  Dank Johanna.
  En zo formuleert ook deze informateur een aantal volzinnen, die toewerken naar het resukltaat dat iedereen nu kent.
  Niets over de inhoud (dus de afspraken?) van de vorderingen in het beginstadium. Ik neem aan dat elke volgende informateur welwordt bijgepraat door zijn voorgangen over de gevonden overeenkomsten, de afspraken, etcetera. Vooral van belang omdat een afspraak voor deze coalitie, een breekpunt kan zijn bij een volgende poging met andere partijen.
  En ik wil dus weten wat er dus concreeet aan de orde is geweest.

 5. 8

  @5: Was uit kiezersonderzoek niet naar voren gekomen dat bij de PVV aanmerkelijk meer dan gemiddeld veel uitkeringstrekkers (werkloos en arbeidsongeschikt) zaten?

 6. 11

  @8: Kan je dat onderzoek ergens vinden? Ben net zelf op zoek gegaan en kom wel meerdere tegen waaruit blijkt dat ze gemiddeld minder verdienen en dat het modale PVv-inkomen ook lager is dan landelijk modaal, ook lager opleidingsniveau; maar niks over uitkeringen.
  Mij staat bij -maar dat kan ik ook nergens terugvinden- dat er een onderzoek was dat PVv-stemmers meer werken dan de totale bevolking.

 7. 14

  @11: Alstublieft

  PVV: 11% arbeidsongeschikt, 6% werkloos/bijstand, landelijk gemiddelde is respectievelijk 7% en 4%. Verder ook interessant, 39% huurhuisbewoners, die zullen ook vast gelukkig zijn met wat rechts+ waarschijnlijk met de huurprijzen ging doen.

 8. 15

  @14: Dank, inderdaad relatief veel uitkeringen. Ook grappig dat ’t aandeel lager opgeleiden kleiner is dan over-all.

  Verder dacht ik al (zie #7) dat de gemiddelde PVv-stemmer vooral tegen z’n eigen belangen stemt. Ben alleen bang dat dat ze niks kan schelen en dat ze de schuld van verslechteringen ergens anders gaan leggen.

 9. 18

  @17:(uit het Synovate-profiel van de PVv-kiezer) Laag opgeleid (27%/31% NL), en dan zeggen ze dat ’t er 40% meer zijn dan gemiddeld, dus er zal hier ergens een foutje zitten. Dan gok ik dat je gelijk hebt, andere onderzoeken nemen ook opleidingsniveau mee en dan zijn ’t er relatief meer.

 10. 19

  Of de werklozen e.d. begrijpen de pvv niet of vinden andere punten dan blijkbaar belangrijker dan haar eigen portemonnee, maar terwijl ik het zeg twijfel ik er aan.

 11. 21

  Iets moet ze dus hebben aangesproken wat belangrijker is. Of ze zijn toch dermate ongeinteresseerd en politiek moe dat ze dan maar Wilders stemmen

 12. 23

  @14 Ook mooi verwoord door NRC-next columnist Christian Weijts vandaag:

  ”Dat [een afkeer van morele uitingen] leverde vervolgens de komische situatie op dat grote groepen sociaal zwakkeren zich aansloten bij de heersende mode om rechts te stemmen. En straks staren ze allemaal met beteuterde gezichtjes naar de rekening van hun crèches en huisartsen.”

 13. 24

  @21: Wat dacht je van grove bewoordingen en beledigingen? Die doen het bijzonder goed bij mensen zoals ik dagelijks tegenkom in de achterstandswijk waar ik woon (en waar de PVV inderdaad erg goed gescoord heeft).

 14. 26

  Zullen die profielen ook voor de PvdA niet afwijken van landelijk gemiddelde? Lager opgeleid e.d.?

  Het is een ding om het vast te stellen, een ander om er een conclusie aan te verbinden. Die blijven hier impliciet.

 15. 28

  Mooi verkooppraatje van Rutte, maar zonder openbaarmaking van de resultaten van die onderhandelingen zegt dat helemaal niets. Dan is het niet meer dan de aangebrande taart, die zo lekker had kunnen zijn.