Quote van de Dag: Vinex-achterstandswijk

[qvdd]

Als je dat niet doet worden het achterstandswijken. Mensen die de keuze hebben, trekken weg. Anderen met minder keuzevrijheid blijven achter.

Deskundigen waarschuwen dat Vinexwijken getto’s dreigen te worden. De vinexwijken zijn ideaal voor ouders met jonge kinderen, maar de oudere kinderen en jongeren vervelen zich er dood, wat resulteert in vandalisme en kleine criminaliteit.

Gemeenten moeten de wijken daarom aantrekkelijk proberen te houden, om ze niet in een neerwaartse spiraal te laten komen.

 1. 1

  Als we wat van het verleden hebben geleerd, moeten we er wat aan doen. Bos en Lommer was 40 jaar geleden een keurige gereformeerde wijk, met voor die tijd mooie huizen. Het hierboven omschreven proces heeft zich daar voltrokken en nu klagen we dat het een zwarte wijk is….

  ”Er is een buurt waar de sociale huurwoningen tegenover luxe villa’s staan. Dat werkt niet, want dan worden de sociale verschillen te groot en krijg je een negatieve tegenreactie.”

  Grappig. Dan worden de verschillen te groot? Volgens mij zijn die verschillen dan dus te groot en is het probleem alleen maar, dat die verschillen dan (te) zichtbaar worden. De oplossing is dus niet investeren in die wijken (dan moeten die ‘rijken’ weer subsidies betalen voor die ‘armen’, en dat willen de meesten niet), maar het verkleinen van de verschillen.

  Maar dat is oude politiek natuurlijk….

 2. 2

  Jongeren die zich vervelen en vervallen in kleine criminalitieit moeten heropgevoed worden. Ikzelf ben opgegroeid op Koedijk 1 in Lochem, daar was ‘niks’, maar heb me nooit verveeld en wist het wel te laten ook maar iets crimineels te doen.

 3. 4

  Gemeenten moeten Vinexwijken aantrekkelijk houden?

  Dat moeten de eigenaren zelf doen dus de particulier of woningstichting.

  Wat heeft de gemeente hier mee te maken. Inderdaad niks. Repressie voor Preventie.