Quote van de Dag: Statistische aannames

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

“Daar moet je niet naar gissen. Aan statistische aannames hebben we niets.”

Het RIVM fietste een paar dagen geleden door het beleid van Minister Verburg van Landbouw heen door te melden dat er in Nederland statistisch gezien hoogstwaarschijnlijk al doden als gevolg van de Q-koorts zijn gevallen. En daar is ze niet al te blij mee.

Reacties (2)

#1 Bismarck

Waarom worden op landbouw altijd mensen gezet die het verstand van het achterste van een koe hebben? Voeling met het werkveld?

Het is geen statistische aanname, het is een statistische gemiddelde (of voorspelling zo je wilt). Het RIVM heeft gewoon berekend dat gezien het aantal besmettingen en de letaliteit van de ziekte er naar verwachting 4 mensen (+ of – zoveel voor een BI) aan de ziekte overleden zijn. Het zou ook best kunnen 0 zijn, of 12, maar 4 is het meest waarschijnlijk.

Probleem is natuurlijk dat Verburg graag hoog wil houden dat er nog geen dode is gevallen en die kans is, statistisch gezien, waarschijnlijk heel klein. Daar zal ze niet blij mee zijn, maar dan moet ze niet op de postbode blaffen.

  • Volgende discussie
#2 Fred

Geen reactie gezien van het RIVM op zoveel stompzinnigheid van een minister. Dan zie je meteen een nadeel van een verpolitiekte organisatie als het RIVM. Deze regering leeft sowieso in een andere realiteit met eigen normen en waarden. Als mensen zich gedroegen als overheden zou je de politie bellen.

  • Vorige discussie