Quote van de dag: Republikeinen zullen verantwoordelijk gehouden worden

,

[qvdd]

Dit is een heldere boodschap die in het hele land gehoord zal worden: de Republikeinen zullen verantwoordelijk gehouden worden voor hun stem om Medicare af te schaffen

Aldus de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi naar aanleiding van de onverwachte en onverwacht grote winst van Democratisch kandidaat Kathy Hochul in een traditioneel zwaar Republikeins Huisdistrict in de staat New York. Sinds de Republikeinen instemden met het plan van hun afgevaardigde Paul Ryan dat Medicare -het traditionele gezondheidszorgvangnet voor ouderen- zou vervangen door een systeem van individuele vouchers, zijn de Democraten in het offensiëf. En de boodschap lijkt aan te slaan; ondanks dat de Republikeinse kandidaat twee keer zoveel te besteden had, won Hochul afgetekend met 48% tegen 42% van de stemmen.

Reacties (4)

#1 Bismarck

Afgetekend is ook een groot woord voor 6% verschil, zeker als je bedenkt dat er ook nog een theefeestje-kandidaat was die 9% van de stemmen oppikte. Overigens spreekt de NY-Times van maar een verschil van maar 4% (47 vs 43). Ik zou zeggen, niet te vroeg juichen.

  • Volgende discussie
#2 Chris

@1

1) Nog maar een maand geleden lag Hochul ver achter. De dynamiek in de race is echt veranderd na het Ryan-plan.

2) Theefeestjekandidaat: klopt, overigens pikte die niet alleen Republikeinse stemmen, maar ook Democratische stemmen op. Het zou dan een hele close race zijn.

3) Maar een close race in een district waar McCain in 2008 52% van de stemmen haalde is voor de Democraten een prima resultaat. Laat ik het zo zeggen, als de Democraten overal hun scores van 2008 repliceren, komt dat neer op een verpletterende overwinning.

4) 6 punten (of 4, zal wel met afronding te maken hebbeb) wordt normaal gesproken gezien als een stevige overwinning. Wat zou jij afgetekend noemen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Meer dan 10% verschil lijkt me afgetekend. Als geen van de kandidaten een meerderheid haalt (zoals hier) kun je hoe dan ook niet spreken van een stevige overwinning. In democratischer landen is dan een tweede stemronde vereist.

Verder, ja het is een goed resultaat voor dat kiesdistrict, maar van de andere kant niet helemaal onverwacht. Als ik me niet vergis wonen er relatief veel pensionado’s, die makkelijk te beïnvloeden waren met de Medicare. Gelijkaardige verschuivingen gaat dat bij verre na niet overal opleveren en in 2012 is iedereen Medicare al lang weer vergeten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Michel

Het was een echt Republikeins disctrict en daarom was de overwinning wel degelijk belangrijk.
De Tea Party kandidaat was 2 jaar geleden nog de Democratische kandidaat, die zal dus zeker wat stemmen van de Democraat hebben afgepakt.
Meer context hier

  • Vorige discussie