Quote van de Dag: Rechters als televisiesterren?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Quote van de Dag: Rechters als televisiesterren?

[qvdd]

We zien de Amerikaanse rechtspraak hier avond aan avond op tv. Nederlandse rechtspraak niet of nauwelijks. Dat is een gemis.

Aldus de president van de Haagse rechtbank in De Pers.  Hij wil niet alleen zendtijd voor belangrijke, toonaangevende processen, maar ook voor veel ‘gewone’ zaken.

De president denkt ook dat grotere openbaarheid het gezag van de rechterlijke macht overeind kan houden. “In cijfers zie je een behoorlijk basisvertrouwen in rechters. Maar dat is absoluut niet vanzelfsprekend. Dit is een bijzondere periode, gekenmerkt door veel groter mediabereik, waarin wij gezag niet meer puur aan onze functie kunnen ontlenen”, zegt hij in De Pers.

Dat is leuk, maar wat zou de invloed van televisie op de rechters zijn? Krijgen we misschien rechters met Moszkowisc- en Spongachtige allures?

Reacties (5)

#1 Maarten

Hangt ervan af wie de regisseur is.

  • Volgende discussie
#2 pedro

We hebben toch de rijdende rechter al?

Maar alle gekheid op een stokje. Dit lijkt mij geen goede zaak. Waarom zouden wij dat Amerikaanse voorbeeld moeten volgen? Is de Amerikaanse rechtspraak zo goed? Is het vertrouwen van de Amerikaanse burger in de rechtspraak zo veel beter?

Wij zijn in het verleden juist van volksgerichten en zaken als publieke terechtstellingen en schandpalen afgestapt, omdat dat soort zaken de onafhankelijke rechtspraak op een ongezonde manier beïnvloeden. Het zou een slechte zaak zijn om dat soort zaken weer terug in te voeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 P.J. Cokema

@2: even de ‘missing link’ toegevoegd (naar het artikel in De Pers), waarin staat: “En ‘de enige echte voorvechter’ op tv is volgens Bakker rijdende rechter Frank Visser. ‘Heel erg goed’, maar niet genoeg”.
Op de manier waarop het wordt voorgesteld zou zo’n uitzending zeker niet het karakter van een volksgericht moeten krijgen. Maar goed, met een camera erbij vrees ik het risico van een ‘kijkcijferbewuste rechter’.

@1: in dat artikel staat ook dat de rechter de regisseur moet zijn: “De rechter moet wat Bakker betreft de regie over de cameravoering houden en niet een omroep”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: Rechters zijn niet opgeleid voor regisseur en bovendien is dat ook niet hun werk. Waarom zou je trouwens nog meer taken bij de rechtspraak neerleggen, onze rechtbanken hebben toch al druk genoeg?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Maarten

@ Cokema:
Inderdaad, de kwaliteit van Nederlandse regisseurs weerspiegelt heel mooi de kwaliteit van Nederlandse rechters.

  • Vorige discussie