Quote van de Dag: Populisme

Ik ben een definitie schuldig. Populisme komt neer op het opvrijen van de massa om er beter van te worden. Populisme komt neer op het lippendienst bewijzen aan de gewone man zonder onderscheid te maken tussen domme, slimme, hardwerkende, luie, rancuneuze, tolerante, humane en debiele gewone mannen. Populisme komt neer op totale minachting voor de gewone man. Populisme is een schijnvertoning. Populisme is wat ik het meest haat van al.

Gerrit Komrij geeft op zijn blog Lucifer in het Hooi de definitieve definitie van ‘populisme’.

 1. 2

  Volgens deze definitie is Marijnissen duidelijk geen populist. Wilders wel, als je naar diens stemgedrag kijkt, Verdonk EN Balkenende, als je naar wat voor gedrag en uitlatingen van hun dan ook kijkt.

 2. 4

  Opvrijen vind ik een mooi woord. Ik heb er geen moeite mee als partijen een beetje moeite doen om MIJ in te palmen.

  Een beetje positieve aandacht geeft een positief gevoel.

  Sommige politici presteren het om in verkiezingstijd mij of m’n denkbeelden gewoon te beledigen.

 3. 5

  Sommige politici presteren het om in verkiezingstijd mij of m’n denkbeelden gewoon te beledigen.

  Doen ze nog niet genoeg, vind ik. Partijen zouden principiëler aan hun standpunten vast moeten houden en niet met de modes meewaaien om een zeteltje extra te scoren.

 4. 6

  “Opvrijen vind ik een mooi woord. Ik heb er geen moeite mee als partijen een beetje moeite doen om MIJ in te palmen. “

  Ik ben bang dat je een verkeerd beeld hebt van de functie van politiek. Politiek heeft als taak het maken van wetgeving en het controleren van de macht. Het democratisch systeem is op geen enkele manier gediend door partijen/politici die mensen proberen in te palmen met populistische taal.

 5. 7

  @Erik: Jouw beeld van de politiek is me veel te clinisch. Ik kan me daar niet in vinden.

  Als ik aan politiek denk dan denk ik aan vanalles: Macht, Machiavelli, Vertrouwen, geschonden vertrouwen, gebroken beloftes, saaie debatten, kaasstolpen.

  Populisten vervullen hun eigen specifieke rol in de politiek. Soms zie je ze niet, maar een paar jaar later kan er weer eentje opduiken.

  Zo’n populist duikt natuurlijk alleen maar op als er latente behoefte bij het stemvolk aanwezig is.

 6. 8

  @7: Jouw reactie op 4 doet vermoeden dat jij jezelf wel als zo’n stuk ‘stemvolk’ ziet met latente behoefte aan een populist. Of zie ik het nou helemaal verkeerd?

 7. 9

  Albert Schwein, dat zie je lang niet verkeerd. Ik ben Wilders stemmer en Wilders wordt toch ook gezien als een populist??

  Verdonk is ook een echte populist, maar opmerkelijk genoeg spreekt dat me minder aan.

  Ik heb een enorme behoefte aan indringende recalcitrante politieke discussie, en dan specifiek op het multiculturele vlak.

  Mijn huidige volksvertegenwoordiger levert dit gewoon.

 8. 10

  “Ik ben Wilders stemmer en Wilders wordt toch ook gezien als een populist??”

  Half. Wel in zijn xenofobie en simplistische retoriek, maar hij lijkt er zelf principieel in te geloven en zijn economische programma is ook niet van het type waarmee je veel stemmen gaat halen.