Quote van de Dag: Politieke kleur niet toetsen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd]

Politieke voorkeuren en standpunten speelden tot nu toe geen rol bij de benoeming van leden van de Hoge Raad en wat mij betreft blijft dat zo

Procureur-generaal van de Hoge Raad Jan Watse Fokkens vindt het onwenselijk om bij de benoeming van nieuwe raadsheren voor de Hoge Raad de politieke kleur van kandidaten te toetsen, zoals de PVV voorstelt. Voor Fokkens dienen kwaliteiten voorop te staan. Hij is dan ook tegen het blokkeren van de benoeming van Ybo Buruma: “Buruma is een van de meest vooraanstaande strafrechtjuristen in Nederland.”

Fokkens vindt het verontrustend dat steeds meer politici openlijk kritiek uiten op rechterlijke beslissingen, want daarmee komt de rechter onder druk te staan en dreigt zijn vrijheid om alle belangen echt goed af te wegen te worden beperkt.

Reacties (2)

#1 JW

Politici moeten zich enkel bezig houden met zaken waar ze daadwerkelijk verstand van hebben. Dat dat bij de meeste betekent dat ze werkloos zullen zijn, is een prettige bijkomstigheid.

  • Volgende discussie
#2 Michel

Gelukkig hebben we hier niet het systeem van politieke benoemingen, dat is een heilloze weg. Het is typerend dat juist Wilders die kant op gaat.

  • Vorige discussie