Quote van de Dag: Naïeve neoliberale sufferds

“Dat is ook waarom de economie ? anders dan die naïeve neoliberale sufferds van de VVD nog steeds willen ? nooit de plaats van de politiek kan en mag innemen.”

Hoogleraar intellectuele geschiedenis Frank Ankersmit ageert tegen de privatiseringsdrang van onder meer de VVD, zijn VVD. Ankersmit is een prominent lid en schreef mee aan het Liberaal Manifest, maar nu stapt hij uit de VVD vanwege het uitblijven van een antwoord van de partij op de kredietcrisis. Hij baalt ervan dat de partij in het neoliberale tijdperk is blijven hangen. In de Trouw van zaterdag doet hij zijn hele verhaal uit de doeken.

  1. 2

    Ze waren altijd leuk de colleges van Ankersmit. Het ging voornamelijk over zaken die nauwelijks met geschiedsfilosofie te maken hadden. Hij liep altijd in pakjasjes met manchetknopen, en de naam Alexis de Tocqueville kwam gemiddels drie keer voor in een college.

    Eerder zei hij al dat door het neoliberalisme we terugkeren naar de Middeleeuwen. Door privatiseringen van overheidsinstellingen en het verbreken van het geweldsmonopolie van de staat.

    Hij schrijft trouwens regelmatig artikelen in het NRC en Trouw.