Quote van de Dag: Ledendaling milieuclubs

[qvdd]

Bij de eerste peiling in 1991 waren er 2,3 miljoen betalende aanhangers. Vanaf dat moment is er dertien jaar lang continu een grote groei geweest. In 2003 bereikte de aanhang zijn top, met ruim 4,1 miljoen leden en donateurs. Sindsdien bleef het vrij stabiel. Pas dit jaar komt het aantal duidelijk onder de vier miljoen.

Nu de natuur- en milieuorganisaties in het verdomhoekje zitten en minder geld krijgen, neemt ook nog de steun vanuit het land af. Tijdsgeest of gewoon crisis?

 1. 1

  De Vogelbescherming zegde ik wegens te hoog Marjolein Bastin/Janneke Brinkman gehalte. De ENFB fietsersbond wegens de marketing via de tv-reclame, dan had men mij niet meer nodig, dacht ik. Kortom crisis&tijdgeest. Natuurmonumenten glipte ertussen door, hou ik nog minstens een jaar.

 2. 2

  Lastig. Het idealisme is wel langzaam aan het sterven, maar of dat nou toepasbaar is op milieuclubs weet ik niet. Is het puur de milieusector die minder leden en donateurs krijgt of is het de gehele goede doelen industrie?
  Feit is wel dat ik dit jaar meer dan ooit gegeven heb, maar dan wel aan Feyenoord vooral. Ik neig toch meer naar tijdsgeest, hoewel de crises uiteraard ook haar uitwerking heeft.

 3. 3

  #2 Bien étonnés de se trouver ensemble: ook ik ben al jaren Feyenoord fan. Nog nooit cent aan uitgegeven, buiten incidenteel wedstrijdkaartje.
  Maar om weer met de voeten op de grond terecht te komen: idealisme bloeit als nooit te voren. Wilders sleept af en toe een miljoen mensen achter zijn ideaal van het ontmenselijken van individuen mee.

 4. 4

  @2: Feijenoord een goed doel? de verblindheid van voetbalfans gaat ver, dat heb ik gemerkt (eergisteren nog mensen met MVV-tatoeages gezien), maar zover om je profvoetbalclub al als goed doel te zien?

 5. 5

  @4
  Ik weet dat het nergens op slaat, maar als je er jaren komt met open dagen en wedstrijden van jongs af met vader dan ga je ervan houden. (Ik vergelijk het vaak met nationalisme, je weet dat het irrationeel is op individueel niveau, maar toch voel je je Nederlander)
  En t is niet makkelijk om Feyenoord fan te zijn. Je geeft tegen beter weten in, net als een heleboel anderen Feyenoord supporters. Die hebben de laatste twee weken al een klein miljoen binnengehaald en het doel in om eind januari drie miljoen voor de club in te zamelen.
  Eigenlijk is het geen goed doel natuurlijk, omdat het weinig maatschappelijke betekenis heeft of Feyenoord volgend jaar een goede spits kan kopen…. Aan de andere kant, je maakt er wel een heleboel mensen blij mee.

  BTW: MVV tatoeage kan echt niet!

 6. 6

  @5: Ze zullen wel net zo’n irrationeel gevoel hebben als jij tussen de haken beschrijft (heb ik trouwens niet zozeer met Nederlander zijn). Zijn er dan geen mensen met een Feyenoord-tatoeage? Ik meen me te herinneren wel ooit op TV mensen met een ADO Den Haag tatoeage gezien te hebben.

 7. 8

  Milieu, milieu, ik kom uit een voortreffelijk milieu!

  De term milieu is behoorlijk verontreinigd. Sinds clubs als Milieudefensie zich bezighouden met nep-groene thema’s als horizonvervuiling en geluidsoverlast zijn ze natuurlijk niet meer serieus te nemen.
  Ik vrees dat ze te groot wilden groeien en zich in branchevreemde onderwerpen hebben gestoken. Maar ja, ook voor hen geldt dat er grenzen aan de groei zijn…
  Er is maar 1 overlevingsmethode voor deze clubs, ga terug naar de core business!

  En offtopic: Ik heb ooit iemand gezien met een John De Wolf-tattoo…