1. 2

  Wanneer tweede kamer zonder al te veel kennis van zaken begint met onzinnig commentaar geven, geheel in lijn van dit ´waanvandedagclubje´, vraagt dat om een reactie. Het is goed dat deze politieman de zaken een beetje in perspectief plaatst. Laetitia en haar collega´s mogen daar een voorbeeld aan nemen.

 2. 3

  Gisteren bij PauWitteman viel Griffith door de mand, ze had niet de moed zich voor haar kamerdebatopmerking ‘het land staat in brand’ te excuseren. Verderop praatte ze als een dorpsonderwijzeres met Jan Stikvoort, als was hij de aanvoerder van haar dorpspolitie, een man met ‘dienders’.
  Als wethouder in Amsterdam en kandidaatkamerlid wekte ze hogere verwachtingen.

 3. 4

  Gezien de reacties hier, is het weer van dik hout zaagt men planken. Weer mag de oorzaak niet genoemd worden. Weer wordt er over “incidenten” gesproken. Een voorbeeld: als aangetoond wordt dat in Rotterdam 1 op de 2 Marokkaanse jongeren zich crimineel gedraagt, blijven we dat vrolijk incidenten noemen.
  Hoeveel mensen (denk aan ouderen) moeten nou nog bang zijn om de straat op te gaan omdat ze vrezen beroofd te worden, voordat men het nou eindelijk eens bij de naam noemt?
  Ik moest meteen aan Jan Mulder denken: hij vond Wilders vreselijk omdat hij (Jan dus) vond dat Wilders eigenlijk gelijk heeft.
  Natuurlijk is de “aanpak” van Wilders de verkeerde, maar dat neemt niet weg dat hij wel signaleert wat er mis is in dit land.

 4. 5

  @4: Zijn er een hoop problemen met Marokkaanse jongeren? Absoluut. Moeten ze aangepakt worden? Zeker! Lost dat dan alle problemen van dit land op? Nee, hoogstens een flink deel van de kleine criminaliteit in een aantal achterstandswijken.

  Ik begrijp niet waarom mensen doen alsof dat als de Marokkaanse probleemjongeren aangepakt worden, dit opeens het paradijs op aarde is. Op zijn minst zijn er dan nog een heleboel andere probleemjongeren over….

 5. 7

  @4: “Nee, hoogstens een flink deel van de kleine criminaliteit in een aantal achterstandswijken.”

  Een kleine criminaliteit die ook nog eens gedaald was in de betreffende wijk in Gouda. Sowieso is de criminaliteit in Nederland totaal niet afwijkend van de ons omringende landen, dus er is in Nederland niks bijzonders aan de hand.

 6. 8

  @7: De problemen met Marokkaanse veelplegertjes wijken wel degelijk af van de ons omringende landen. Je zou ook kunnen zeggen dat het hier veel beter is omdat we hier geen Comorra hebben, maar zo lust ik er nog wel een paar.
  Een andere oplossing: verbied ouderen gewoon om ’s avonds nog op straat te komen. Sterker nog, laat ze zich helemaal niet meer op straat vertonen. Geen berovingen van bejaarden meer op straat, probleem opgelost.
  Welterusten, struisvogel.

 7. 9

  @8: Deze struisvogel woont in Rotterdam West in een wijk met veel niet-westerse allochtonen (volgens de GeenStijl-checker 49,8%). Het is niet het meest aangeharkte gedeelte van Nederland, maar je kan hier rustig ’s avonds over straat lopen.
  Als je ook in dit rapport kijkt, dan zie je dat het aantal overvallen in Amsterdam onder het Europese gemiddelde ligt (pagina 75), net als het aantal verkrachtingen (pagina 79).

 8. 10

  En hier nog een struisvogel die in Amsterdam-West (De Baarsjes) woont. Wanneer hoor je bij de ouderen overigens, ik ben benieuwd of mijn buurt nu al gevaarlijk is voor mij, volgens probleemwijkspecialist Dwarsligger.

 9. 11

  @10: Wat zou je zeggen van zo’n jaar of 70? Maar daar heb jij natuurlijk geen last van.

  Nee hoor, net als Martijn: er is helemaal niets aan de hand met deze lieve jongetjes. Blijf maar lekker ontkennen. Al die berichten in de media, da’s allemaal verzonnen. Homo’s moeten niet zeuren, ouderen krijgen gewoon waar ze recht op hebben, AH-personeel moet geen Marokkaanse diefjes grijpen, dan hoor je in elkaar gelagen te worden. Wacht maar tot je het een keer zelf meemaakt (zoals ik).

 10. 13

  @11: “Al die berichten in de media, da’s allemaal verzonnen.”

  Wordt dat door iemand ergens gesteld? Alleen kan je op basis van losse gevallen geen goed overzicht krijgen van de werkelijke problemen. Daarvoor moet je systematisch onderzoek doen. Daaruit blijkt dat de misdaad niet opvallend hoog is of dramatisch stijgt.

 11. 14

  @13: Wat zou je zeggen van de burgemeester van Gouda? Of die politiechef daar? Die hebben dat letterlijk gezegd. Maar ik hou er verder mee op hier. Met onwillige honden is het slecht hazen vangen.

 12. 15

  @14: Ik weet niet welk interview jij hebt gelezen met de korpschef, maar niet het stuk in De Volkskrant, want daarin zegt hij:

  ?De afgelopen jaren is het aantal incidenten substantieel teruggelopen. Gouda is niet het voorbeeld van ernstige Marokkaanse jeugdproblematiek. De bevolking herkent zich niet in het beeld dat de politici en de media schetsen van hun stad. De mensen zijn niet angstig. Er zijn jongeren die de sfeer proberen te verzieken, maar zeg niet dat de politie niet de baas is op straat.?

 13. 16

  Nee, dat klopt. De Volkskrant is niet een krant die ik kan beschuldigen van objectiviteit. Maar andere kranten en ook 2Vandaag en Nova lieten die mensen zelf aan het woord. Dus wie zou ik nou eerder geloven?

 14. 18

  @16: In 14 beweer je nog dat de politiechef heeft gezegd dat het in Gouda heel erg is. Volgens het Volkskrant-interview is dat niet zo en dan is voor jou ook ineens die hele politiechef niet meer belangrijk.

 15. 21

  @20: jammer. Ik dacht dat je wat meer ging dwarsliggen en wel van een beetje discussie hield. Overigens vind ik jou een stuk extremer dan de anderen, in je mening dat de berichten in de media allemaal verzonnen zouden zijn.

 16. 22

  Die Jan Stikvoort lult maar een beetje uit zijn nek natuurlijk. Het overbekende nepargument kleine harde kern van ongeveer 20 jongeren, wordt weer eens gebruikt. ’t Zijn ook maar 2 straten waar de problemen zich voordoen … als het zo gemakkelijk is, wat let dan zo’n slappe zak van een Stikvoort om het probleem op te lossen?

 17. 23

  @22: Dat het probleem gelokaliseerd is maakt het nog niet gemakkelijk oplosbaar. Als je een oplossing vindt voor het probeem van etterende jongeren, dan zal de hele wereld je eeuwig dankbaar zijn.

 18. 24

  @21: Ik stel niet dat die berichten verzonnen zijn. Jij kunt weer eens niet lezen. Ik vroeg of Martijn en anderen, die de problemen ontkennen, dan al die berichten in de media als verzinsels zien. IK was niet degene die ontkende, ik vind dat ANDEREN deze berichten ontkennen.

  Inmiddels is er na Marcouch alweer een voorman van de Marokkanen die zelf zegt dat er wel degelijk een probleem met Marokkaanse boefjes is. Lees vandaag het AD maar.

 19. 25

  Niemand, Dwarsligger, ontkent dat de Marokkaanse boefjes uit de Nederlandse onderklasse een groot probleem vormen. Maar mensen als jij, Laetitia Griffiths en Kropotkin verkondigen graag stoere leugens (één op de twee Marokkaanse jongeren vertoont crimineel gedrag, het land staat in brand, Jan Stikvoort lult uit zijn nek), en verkondigen vervolgens ronkend dat deze verzinsels de grondslag voor visie en denken van iedereen moeten zijn.

 20. 26

  Ik ontken dat ze een groot probleem vormen. Ze vormen een probleem, maar als je het vergelijkt met de kredietcrisis, de 15.000 doden per jaar door fijnstof of het aantal psychiatrische patiënten dat blijkt te overlijden of constant wordt vastgehouden in een isoleercel, dan vind ik dat het onevenredig veel aandacht krijgt. Nogmaals: er is ook geen sprake van dat de criminaliteit in Nederland hoog is in vergelijking met de ons omringende landen of dat er sprake is van een onrustbarend stijgende lijn. Verder ziet Marcouch zichzelf net iets te graag op tv en heeft een net iets te autoritaire dienderuitstraling om de man als de guru van de Marrokanenproblematiek te beschouwen.

 21. 27

  @25: Jij, Paul, ontkent gewoon de feiten. Het is aangetoond dat in Rotterdam 1 op de 2 Marokkaantjes gewoon boefjes zijn. Dat zeg ik niet, dat zegt de gemeente Rotterdam. Wie liegt er hier nou?

 22. 28

  @26: Ja hoor, zo ken ik er nog wel een paar. Vergelijk het dan ook maar met de zes miljoen joden die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Of de uitbarsting van de Pinatubo.
  En als dan zelfs Marokkaanse voormannen iets zeggen, ga jij dat ook weer in twijfel trekken.
  Verder blijk jij de uitlatingen van Laghzaoui ook niet gelezen te hebben, want ook die zwijg je dood.
  Weet je wat het is? Al die verhalen zijn volgens jou allemaal overdreven omdat jij het er niet mee eens bent. Jij luistert alleen naar de geitenwollensokken die zeggen dat ze toch allemaal eigenlijk heel lief zijn.
  Kijk, dat is geen discussie meer, dat is de feiten bewust verdraaien omdat het zo lekker links is om lief voor de allochtoonse boefjes te zijn.

  Dus nogmaals: zoek het maar uit, ik heb het nog een keer geprobeerd, maar met jou valt geen zinnige discussie op te zetten. Iedereen heeft in jouw ogen ongelijk. Of ze zien zich te graag op tv, of er is wel iets anders op aan te merken, als jij maar een smoes hebt om alles te negeren dat niet in je straatje te pas komt. Dag hoor.

 23. 30

  @28: Jouw voorbeelden spelen in het verleden en/of niet in Nederland. De mijne wel. Essentieel verschil.

  ”Al die verhalen zijn volgens jou allemaal overdreven omdat jij het er niet mee eens bent.”

  Ze zijn niet overdreven. Er is een buschauffeur overvallen en er is tegen bussen geschopt en met tomaten gegooid. Heel vervelend. Maar je moet het wel in perspectief plaatsen. Ondertussen blijken twee psychiatrische patiënten in de isoleercel van één opvangcentrum kort na elkaar te zijn overleden en blijkt uit een rapport dat dat soort toestanden min of meer normaal is. Ondertussen wankelt een van Nederlands grootste banken en zit er een ernstige recessie aan te komen. Ondertussen stijgt nog steeds de zeespiegel en vergrijst nog steeds de bevolking. Maar Nederland en zijn politici maken zich daar niet druk om. Die houden liever een spoeddebat over de busroutes in een wijk in Gouda.

 24. 31

  @27 Dwarsligger Waar haalt je dikke duim die ‘gegevens’ vandaan?
  Aanpak criminele Marokkanen
  (—)Om criminaliteit onder Marokkaanse jongeren terug te dringen, krijgt Rotterdam de komende jaren bijna vijf miljoen euro extra van het rijk.
  Zestig procent van de Marokkaanse jongeren in Rotterdam valt nu terug in de criminaliteit na een veroordeling. In de criminaliteitscijfers tonen de Marokkaanse jongeren een flinke oververtegenwoordiging. Afgelopen jaar was bijna 11 procent van de 9100 Marokkaanse jongeren in Rotterdam verdachte na een delict.
  Als feiten je echt boeien kun je hier ook zoeken.

 25. 32

  @23: Als je een oplossing vindt voor het probeem van etterende jongeren … Nou, heb nooit de behoefte gehad om te gaan studeren aan de politieacademie, maar een 20 tal etters in 2 straten in Gouda moet toch simpel op te lossen zijn. Alle 20 tegelijkertijd een paar maanden opvoedingskamp, een jaartje vakantie in Marokko … Dan is alles pais en vree in Gouda. De hele wereld is wat overdreven maar jij bent me nu vast eeuwig dankbaar …

  @26: De marokkaanse probleemjongeren vormen op dit moment juist een veel groter probleem dan een kredietcrisis, fijnstof of een paar dode psychiatrische patienten. Tel de reacties maar in kranten, op blogs (als GC) op de verschillende onderwerpen.

  Dat je in Rotterdam West op zondagochtend veilig over de Henergouwerlaan kan wandelen, dat het best leuk wonen is in de Graaf Florisstraat … allemaal waar. De West Kruiskade is zaterdagnacht ook geen echt probleem (met dank aan Leefbaar Rotterdam). Maar daar gaat het niet echt om, ’t gaat om het ge-etter, het lastigvallen, het gedreig … Dat ‘dagelijkse’ gedoe is veel belangrijker dan theoretische zaken als fijnstof e.d.

 26. 33

  @31: Om criminaliteit onder Marokkaanse jongeren terug te dringen, krijgt Rotterdam de komende jaren bijna vijf miljoen euro extra van het rijk.

  De geitenwollensokken-buurtwerker reflex: we gooien er een paar miljoen (extra!) tegenaan, dan komt alles goed.

 27. 34

  @32: “Alle 20 tegelijkertijd een paar maanden opvoedingskamp, een jaartje vakantie in Marokko …”

  Dat kost waarschijnlijk veel meer dan dat ze aan schade veroorzaken. Zoals ik al eerder heb gezegd verwacht ik ook niet dat de Marokkaanse overheid zit te wachten op Nederlandse etterbakjes. Zonder de cijfers erbij te halen durf ik te beweren dat zonder hen Marokko al een stuk onveiliger is dan Nederland.

  Bovendien zijn grootschalige projecten op dat gebied – Veenhuizen, Australië (de kut-Marokkaan was toen de kut-Ier) – allemaal op een gegeven moment gestopt wegens gebrek aan succes.