Quote van de Dag: Kerk en staat

“Zodra een beroep op God of Allah kracht van argument krijgt, houdt het publieke domein op publiek te zijn en is de burger – gelovig of niet – aan de heidenen overgeleverd.”

Harry Kuitert, een van de enfants terribles onder de Nederlandse theologen, legt in de papieren Volkskrant van zaterdag de essentie uit van zijn nieuwe boek, ‘Dat moet ik van mijn geloof’.

“De rol van de kerk is uitgespeeld. Voor zover zij protestantse kerk is, zou zij verheugd mogen zijn dat zij haar dienst aan de samenleving heeft volbracht. Zij heeft zoveel invloed gehad, dat er in Europa een cultuur is ontstaan, die doordrenkt is van christelijke waarden. Je hoeft er alleen niet langer voor naar de kerk en je hoeft er niet meer voor te geloven.”

 1. 2

  #1: Het lijkt me toch niet erg geloofwaardig om te ontkennen dat de kerk een stempel op de Europese cultuur heeft gedrukt die een blijvende indruk zal achterlaten, ook als die kerk zelf geen invloed meer zou uitoefenen. In die zin is deel twee van het citaat 100% waarheid.

  Voor het eerste deel ken ik Kuitert onvoldoende om te weten of hij dit meent of dat hij ons voorliegt (zoals je suggereert?).

 2. 3

  @2

  Lees ik de stelling zo goed?

  De kerk heeft een stempel op de Europese cultuur gedrukt die blijvend is. Dit te ontkennen is niet erg geloofwaardig. Deze ongeloofwaardigheid geldt ook als die kerk zelf geen invloed meer zou uitoefenen.