Quote van de Dag: het grootste slachtoffer

[qvdd]

Bibliotheken zijn het grootste slachtoffer van de bezuinigingswoede in Nederlandse gemeenten. Bijna 70 procent van alle gemeenten bezuinigt op kunst en cultuur. En de bibliotheek „staat op nummer één”, aldus een recent onderzoek in opdracht van staatssecretaris Zijlstra. (Cultuur, VVD).

NRC (9 april, geen link, alleen op dode bomen en i-pads) over de bezuinigingen op de bibliotheken, juist nu het bezoekersaantal weer toeneemt. Ook in andere kranten werd hierover al eerder bericht.

Niet alleen wordt de rekening voor het redden van de banken gestuurd naar de zwaksten in de samenleving, maar ook bibliotheken betalen het gelag. Blijkbaar is het zo belangrijk dat de schulden snel worden afbetaald dat wij zelfs onze toekomst er voor over hebben. Bibliotheken spelen misschien een bescheiden rol in de kenniseconomie, maar blijkbaar is de financiële situatie zo urgent dat we ons zelfs dat niet meer kunnen permitteren. “Het vet moet weggesneden worden”, zoals Joep Schrijvers het vorig jaar al formuleerde. En ik kan hem alleen maar gelijk geven: om echt goed te kunnen concurreren met India en China, zijn deze bezuinigingen nog maar het begin.

  1. 3

    Er zijn nogal veel bibliotheken met overal teruglopende bezoekers. Ja dat valt de laatste tijd mee, maar dit jaar was in NL ook een koud jaar~?!?
    Bezuinigen kan daar makkelijk, heel veel kan automatisch (zoals uit en afgifte) , het kan veel kleiner (digitaal aanvragen en later ophalen) en met name kunnen de aantallen terug.

  2. 4

    Goed idee om het aantal bibliotheken te verkleinen, onder voorwaarde dat de uitgevers geen bezwaar hebben tegen het downloaden van de boeken, en dat alle boeken gedownload (?) kunnen worden.

    Als dat niet het geval is, is het een slecht idee.