1. 1

  Goed idee. We krijgen immers alleen maar positieve signalen van burgers wiens gemeenten gedwongen moeten fuseren tot een gedrocht.

  Weer een politicus voor wie de mening van de burger niet telt.

 2. 4

  Pechtold de populist zat zondagmiddag te denken hé bestuurlijke vernieuwing helemaal vergeten.ik heb wél inhoud.

  Dom idee het aantal ambtenaren per inwoner stijgt alleen maar bij schaalvergrotingen.
  Provincies en waterschappen ben ik voor afschaffen

 3. 8

  Wat te denken van ambtenaren die 0.2 fte met onderwijs bezig zijn, 0.2 fte met zorg en 0.2 fte met fietspaden. Die kunnen zich nooit verdiepen in de weerwar van regels en mogelijkheden binnen één van die gebieden en voegen daardoor eigenlijk niets toe. Gevolg: kleine gemeenten moeten dure adviseurs inhuren.
  Ik zou zeggen: fuseren met die handel!

 4. 9

  Er is natuurlijk nog een middenweg: gemeenten ertoe aanzetten meer samen te doen. Bijvoorbeeld een milieudienst voor meerdere gemeenten, zodat die de omvang heeft om effectief de regelgeving toe te passen, maar er wel ruimte blijft voor afzonderlijke politieke afwegingen.

 5. 10

  “Het opheffen van provincies en het samenvoegen van gemeenten naar Deens voorbeeld is dé inzet van zijn partij, aldus Pechtold, bij de volgende verkiezingen. ?Dat is één groot referendum?, aldus de D66-leider.”

  Als hij dat echt meent en ook zijn campagne daarop voert, kan hij in Limburg op een daverende verkiezingsnederlaag rekenen.

 6. 13

  Vier provincies? Heeft-ie niet goed geluisterd? Ik zei nog zo: Nederland in drieën delen!!!

  Pechtold de neo-centralist? Om te beginnen moet-ie maar eens wat minder hard rijden (als hij een keer gas geeft, denkt-ie dat ie een dorp doorrijdt).
  Verder zijn er wel andere manieren om het ambtenarenapparaat en de bestuurslagen af te slanken. Gewoon het bestuur afschaffen en de dorpsraad in ere herstellen. Die natuurlijk wel wat ambtenaren tot hun besachikking krijgen om de plannen uit te werken.

 7. 14

  @11: Pas op, zelfs bij de vorige verkiezingen (je weet wel die waarbij de D66-fractie voor de zoveelste keer halveerde) stemde nog dik 1% van de stemmende Limburgers op D66. Dat kan dus nog naar beneden…

  Ik ben overigens zeer benieuwd of Pechtold aan een referendum-nederlaag (minder 50% van de stemmen) ook de consequentie trekt dat zijn herindelingsplannen dus niet door moeten gaan.

 8. 16

  Wat veel meer voor de hand ligt, is om de provincies juist te verkleinen. Er ontstaan steeds meer plusregio’s: de stadsregio Amsterdam, Rotterdam, Arnhem/Nijmegen, Haaglanden en Utrecht (BRU), bijvoorbeeld. Maar ook daarbuiten verenigen gemeenten zich. De acht gemeenten die uit het Bestuur Regio Utrecht zijn gestapt, hebben zich verenigd in het veel lossere verband van het Samenwerkingsverband Utrecht West. Ook in Brabant Noord is er zo’n samenwerkingsverband.

  Want er is wel degelijk voordeel te behalen door samen te werken. Er is óók voordeel te behalen bij het klein houden van gemeentes. De burger voelt zich in een kleine gemeente veel meer betrokken bij het bestuur. Je komt de wethouder tegen bij de bakker en je maakt een praatje. In het onlangs heringedeelde dorp Renswoude (4.526 inwoners) deed de wethouder de Sociale Dienst er persoonlijk bij. Niks geen bureaucratie. En tegen alle verhalen van efficiëntie in, wist het dorp op eigen houtje een openbare bibliotheek draaiende te houden.

  Zo’n gemeente heeft veel te winnen bij samenwerking, maar veel te verliezen bij samenvoeging.

 9. 18

  @17: Meestal verdwijnt die vervolgens in alle behalve de grootste kern van de nieuwe fusiegemeente, net als veel publieke faciliteiten. Gewoonlijk betekent fusie niet alleen een grotere afstand tussen burger en bestuur, maar ook tussen burger en faciliteiten.